Αυθεντική Ιταλική πίτσα

Μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

  • Ζύμη 290 γρ. νερό
  • 10 γρ. αλάτι (2 κ.γλ.)
  • 5 γρ. ζάχαρη (1 κ.γλ.)
  • 10 γρ. φρέσκα μαγιά ή 5 γρ. στιγμιαία ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και λίγο ακόμα για το λάδωμα
  • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα

Σάλτσα ντομάτας

  • 200 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα, σε κονσέρβα
  • 10 γρ. πάστα ντομάτας
  • 10 γρ. κέτσαπ
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αποξηραμμένη ρίγανη
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι

Συναρμολόγηση, ψήσιμο και γαρνίρισμα

  • 200 γρ. αλεσμένο τυρί μοτσαρέλα
  • 120 γρ. φέτες ντομάτας
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • 10 γρ. ελαιόλαδο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψί φούρνου
  • πλαστική μεμβράνη
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πέτρα πίτσας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 290 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι, 5 γρ. ζάχαρη, 10 γρ. φρέσκα μαγιά, 10 γρ. ελαιόλαδο, 500 γρ. αλεύρι φαρίνα και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, ρυθμίστε Ζύμη/5 λεπτά. Αφαιρέστε τη ζύμη, κόψτε σε 2 ίσα κομμάτια και πλάστε το κάθε κομμάτι σε πλακουτσωτή μπάλα. Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο ταψί φούρνου, λαδώστε με τα χέρια και το πάνω μέρος της ζύμης, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Σάλτσα ντομάτας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας, 10 γρ. πάστα ντομάτας, 10 γρ. κέτσαπ, 10 γρ. ελαιόλαδο, 1 /2 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι αποξηραμμένη ρίγανη και κόψτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση, ψήσιμο και γαρνίρισμα

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C με αντίσταση στο κάτω μέρος (όχι αέρα). Τοποθετήστε μια πέτρα πίτσας στο φούρνο να προθερμανθεί με το φούρνο.

Βήμα 2

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε στην άκρη για 10-15 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3

Τοποθετήστε το ένα κομμάτι ζύμης πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ανοίξτε λίγο με τα χέρια σε μικρό δίσκο. Πιέστε τις άκρες με τα χέρια ώστε να σχηματίσετε έναν περίγυρο 1 εκ. Στη συνέχεια, μεγαλώστε το δίσκο ξεκινώντας από τη μέση προς τον περίγυρο, πάντα με τα χέρια σε διάμετρο 31 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης μέ ένα πιρούνι αποφεύγοντας τον περίγυρο. Απλώστε τη μισή σάλτσα ντομάτας που έχετε αφήσει στην άκρη στην επιφάνεια της πίτσας και ραντίστε από πάνω 50 γρ. αλεσμένο τυρί μοτσαρέλα. Τοποθετήστε τις μισές φέτες ντομάτας σε τακτά διαστήματα και καλύψτε με ακόμα 50 γρ. αλεσμένο τυρί μοτσαρέλα. Μεταφέρετε στην πέτρα πίτσας που έχει προθερμανθεί στο φούρνο. Ψήστε στο κάτω μέρος του φούρνου για 15-20 λεπτά (210°C) με αντιστάσεις κάτω και πάνω. (όχι αέρα)

Βήμα 4

Αφαιρέστε την πίτσα από το φούρνο με το αντικολλητικό χαρτί και βάλτε σε ξύλινη επιφάνεια για να τραβήξει την υγρασία και να μείνει τραγανή η ζύμη, και αφήστε στην άκρη. Εν τω μεταξύ ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι πίτσας και επαναλάβετε τη διαδικασία συναρμολόγησης και ψησίματος.

Βήμα 5

Σερβίρετε την πρώτη πίτσα γαρνίροντας με λίγα φύλλα βασιλικού και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο ενώ είναι ακόμη ζεστή. Σερβίρετε τη δεύτερη πίτσα με τον ίδιο τρόπο μόλις βγει από το φούρνο.

Συμβουλές

Μην ανοίξετε το δεύτερο κομμάτι πίτσας και μην βάλετε τη σάλτσα ντομάτας πριν είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο για να μην τραβήξει τα υγρά της σάλτσας και να γίνει τραγανό.

Παραλλαγές

Φτιάξτε λευκή πίτσα αντικαθστώντας τη σάλτσα ντομάτας με τυρί κρέμα

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι