Σαλάτα με κοτόπουλο και κινόα

Μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Κοτόπουλο και κινόα

  • 4 κ.γλ. ανάμεικτα αποξηραμμένα βότανα
  • 1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών (mixed spices)
  • 2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 1 /4 κ.γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα αποξηραμμένο δυόσμο
  • 3 κ.γλ. ελαιόλαδο       
  • 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλο (700-800 γρ.), λίγο χτυπημένα (βλ. συμβουλές)
  • 1000 γρ. νερό
  • 150 γρ. κινόα

Σαλάτα

  • 300 -350 γρ. μαρούλι, πλυμμένο και στεγνό
  • 1000 γρ. κρύο νερό
  • 30-50 γρ. κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη στα 4
  • 1 αγγουράκι, κομμένο στα 3
  • 1 κίτρινη πιπεριά, ξεσποριασμένη, κομμένη στα 4
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 30 γρ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γλ. μουστάρδα με κόκκους
  • 1/2 κ.γλ. αποξηραμμένο δυόσμο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

βαθουλή πιατέλα σερβιρίσματος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοτόπουλο και κινόα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 4 κουταλάκια ανάμεικτα αποξηραμμένα βότανα,

1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών, 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι, ¼ κουταλάκι κόκκους μαύρο πιπέρι, 1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Μεταφέρετε σε ένα  μπολ, προσθέστε 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, αναμείξτε και  προσθέστε μέσα 3 φιλέτα κοτόπουλο στήθος. Αλείψτε τα φιλέτα  και από τις δύο μεριές, τοποθετήστε στους δίσκους Varoma και  αφήστε στην άκρη. (βλ. συμβουλές)

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό, το υπόλοιπο ένα κουταλάκι χοντρό αλάτι, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του, ζυγίστε μέσα 150 γρ. κινόα, κλείστε τον κάδο, τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό 25 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Αφαιρέστε το Varoma και αφήστε στην άκρη. Αφαιρέστε το καλαθάκι με τη βοήθεια της σπάτουλας και αφήστε στην άκρη να στραγγίσει και να κρυώσει. Τοποθετήστε ξανά το Varoma με το κοτόπουλο στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό ακόμα 10 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 4

Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και αφήστε να κρυώσει.

Πλύνετε και στεγνώστε τον κάδο και το Varoma.

Σαλάτα και συναρμολόγηση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300-350 γρ. κομμένο μαρούλι, 1000 γρ. κρύο νερό και κόψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Σουρώστε με το Varoma και αφήστε στην άκρη να στραγγίσει.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 30-50 γρ. κρεμμύδι, 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη στα 4, 1 αγγουράκι κομμένο στα 3, 1 κίτρινη πιπεριά ξεσποριασμένη και κομμένη στα 4, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 30 γρ. χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1/4 κουταλάκι

μουστάρδα με κόκκους, 1/2 κουταλάκι αποξηραμμένο δυόσμο και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αφήστε στον κάδο μέχρι να χρειαστεί.

Βήμα 3

Βάλτε το στραγγισμένο μαρούλι σε βαθουλή πιατέλα σερβιρίσματος, προσθέστε το κινόα, περιχύστε με το περιεχόμενο του κάδου που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε ελαφρά.

Κόψτε το κοτόπουλο σε μακρόστενες λωρίδες, απλώστε πάνω από τη σαλάτα με κινόα και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλές

Βάλτε τα στήθη κοτόπουλου ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί και χτυπήστε λίγο με έναν πλάστη, ιδίως αν είναι πολύ μεγάλα και χοντρά, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το χτυπητήρι  στο βαθύ δίσκο του Varoma και βάλτε από πάνω το ένα στήθος  κοτόπουλο για να διαπερνά εύκολα ο ατμός. Τοποθετήστε τα  υπόλοιπα φιλέτα στον ξέβαθο δίσκο Varoma.

Παραλλαγές

Προσθέστε λίγα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο στους δίσκους Varoma αν θέλετε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι