To πιο αφράτο πασχαλινό Τσουρέκι προτείνει το Thermomix διά χειρός Γαλάτειας Παμπορίδη

Μια λαχταριστή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι από την «Κουζινόβια» Γαλάτεια Παμπορίδη. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τη συνταγή και απολαύστε το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ.γλ. μαστίχα
  • 1 κ.γλ. μάχλεπι
  • 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 25-30 γρ. φλούδα πορτοκαλιού
  • 80 γρ. νερό
  • 11 γρ. ξηρή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 70 γρ. γάλα, πλήρες
  • 2 μεγάλα αυγά, και 1 επιπλέον για επάλειψη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1 κουταλάκι μαστίχα, 1 κουταλάκι μάχλεπι και 40 γρ. ζάχαρη. Αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 25-30 γρ. φλούδα πορτοκαλιού, 90 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε στο μπολ με την μαστίχα και το μαχλέπι.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 80 γρ. νερό και βράστε 1 λεπτό/40°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 4

Προσθέστε τα υπόλοιπα 10 γρ. ζάχαρη, 11 γρ. μαγιά, 40 γρ. αλεύρι και αναμείξτε 8 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3. Αφήστε το μείγμα στον κάδο να σταθεί για 10 λεπτά.

Βήμα 5

Αφού φουσκώσει το μείγμα, προσθέστε 70 γρ. γάλα, 2 αυγά, το μείγμα ζάχαρης-μαστίχας, τα υπόλοιπα 460 γρ. αλεύρι και ½ κουταλάκι αλάτι. Ζυμώστε 5 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 6

Αφαιρέστε τη μεζούρα και προσθέστε το 1/3 του βουτύρου (περίπου 41 γρ.). Ζυμώστε 5 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Μετά από 1 λεπτό (στα 4 λεπτά δηλαδή) προσθέστε ακόμα 1/3 βουτύρου (περίπου 41 γρ.) και μετά από ακόμα 1 λεπτό (στα 3 λεπτά δηλαδή) προσθέστε το υπόλοιπο 1/3 βουτύρου (περίπου 41 γρ.). Όταν τελειώσουν τα 5 λεπτά/ταχύτητα στάχυ μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να διπλώσει σε όγκο περίπου 2-3 ώρες.

Βήμα 7

Μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο τσουρέκι ή δυο πιο μικρά. Φτιάξτε λοιπόν μια ή δυο μπλεξούδες με το ζυμάρι και μεταφέρετε σε ταψί φούρνο με αντικολλητικό χαρτί ή ματ σιλικόνης. Σκεπάστε με πετσέτα για 30 λεπτά.

Βήμα 8

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C αέρα. Αλείψτε το/τα τσουρέκι/α με αυγό και πασπαλίστε με αμύγδαλα φιλέ. Μεταφέρετε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.

Συμβουλές

Αν θα φτιάξετε ένα τσουρέκι ψήστε σε προ-θερμασμένο φούρνο 160 °C για 45-50 λεπτά. Αν θα φτιάξετε δυο μικρά τσουρέκια ψήστε σε προ-θερμασμένο φούρνο 160 °C για 40-45 λεπτά.

Η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης όπως όλες οι ζύμες τσουρεκιών. Αν θέλετε να κάνετε και δεύτερη ζύμη, πλύνετε πρώτα και στεγνώστε καλά τον κάδο και περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά προτού συνεχίσετε.

 

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι