Μελένιο χταπόδι με κουμανταρία και μακαρόνια κοχύλια

Μελένιο χταπόδι!

Συνταγή από τον chef Noel Christo Bassil για την Blue Island

ΥΛΙΚΑ

  • 1000 γρ. χταπόδι καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ. από τις Ψαραγορές Blue Island
  • 500 γρ. ντομάτες, κομμένες στα 4
  • 2500 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  •  250 γρ. κουμανταρία
  • 250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 50 γρ. βαλσαμικό ξίδι
  • 2-3 ξυλάκια κανέλας
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γλ. πιπέρι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • θέρμος φαγητού
  • μπολ
  • πιατέλα για μακαρονάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Προμηθευτείτε 1000 γρ. χταπόδι καθαρισμένο, σε κομμάτια 2-3 εκ. από τις Ψαραγορές Blue Island. Τοποθετήστε το Varoma στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα 1000 γρ. χταπόδι σε κομμάτια 2-3 εκ. και αφήστε στην άκρη να στραγγίσει.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 500 γρ. ντομάτες, κομμένες στα 4 και κόψτε με τη μεζούρα, 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Ξεπλύνετε τον κάδο.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 1000 γρ. νερό, τοποθετήστε το Varoma με το χταπόδι στη θέση του και μαγειρέψτε στον ατμό 30 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το Varoma, βάλτε το χταπόδι θερμός φαγητού και αφήστε στην άκρη διατηρώντας το ζεστό. Αδειάστε το νερό από τον κάδο.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 1500 γρ. νερό, 300 γρ. ζυμαρικά κοχύλια, 1 κουταλάκι αλάτι και μαγειρέψτε 8 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και στραγγίστε τα ζυμαρικά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 5

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδι κομμένο στα 4, 100 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 6

Κατόπιν σοτάρετε, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας, 5 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 7

Προσθέστε το μισομαγειρεμένο χταπόδι που αφήσατε στην άκρη, 250 γρ. κουμανταρία, 250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί 25 γρ. μέλι και μαγειρέψτε, με το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας, 10 λεπτά/120 °C /αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.

Βήμα 8

Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες που αφήσατε στην άκρη, 50 γρ. βαλσαμικό ξίδι, 2-3 ξυλάκια κανέλας, 2-3 φύλλα δάφνης, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι αλάτι, ½ κουταλάκι πιπέρι και μαγειρέψτε 15 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι.

Βήμα 9

Προσθέστε τα σουρωμένα ζυμαρικά κοχύλια που αφήσατε στην άκρη και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε πιατέλα για μακαρονάδες και σερβίρετε αμέσως

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι