Χριστουγεννιάτικη τάρτα μαύρης σοκολάτας με αχλάδια

Δεν τη χορταίνεις!  

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη μπριζέ

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
  • 370 γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας
  • 1 /2 κ.σ. αλάτι, χοντρό

Γκανάζ σοκολάτας

  • 300 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 240 γρ. φρέσκια κρέμα

Αχλάδια

  • 20 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. αχλάδι (με σφιχτή σάρκα, π.χ.
  • Corella, Williams), σε κομμάτια (3.5 εκ.)
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1 πρέζα τζίντζερ
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γλυκάνισο,προαιρετικά

Συναρμολόγηση

  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροαλέσμενα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • στρογγυλή φόρμα 30 εκ.
  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πιρούνι
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη μπριζέ

Βήμα 1

Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα (30 εκ.) και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 200 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, 370 γρ. αλεύρι, 1 αυγό, 1 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας, 1 /2 κουταλιά αλάτι και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 4

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο (διαμέτρου 40-45 εκ.) μεταξύ 2 φύλλων αντικολλητικού χαρτιού. Απλώστε τη ζύμη στη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόψτε τυχόν περιττή ζύμη από τα  τοιχώματα, τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι,  γεμίστε με βαρίδια και ψήστε για 15 λεπτά (180°C).

Βήμα 5

Χωρίς να σβήσετε το φούρνο, αφαιρέστε τα βαρίδια και το αντικολλητικό χαρτί και βάλτε πίσω τη ζύμη στο φούρνο για  περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Στο μεταξύ, συνεχίστε με τη συνταγή.

Γκανάζ σοκολάτας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέστε 240 γρ. φρέσκια κρέμα και λιώστε 3 λεπτά/50°C/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Αχλάδια

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 20 γρ. βούτυρο, 400 γρ. αχλάδια, κομμένα σε κύβους, 30 γρ. ζάχαρη, τοποθετήστε το προστατευτικό για το πιτσίλισμα και ρυθμίστε Υψηλή θερμ. (βλ. συμβουλή). Μεταφέρετε στο καλαθάκι και στραγγίστε καλά.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ, προσθέστε τα στραγγισμένα αχλάδια, 2 κουταλιές μαρμελάδα, 1 πρέζα τζίντζερ, 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα γλυκάνισο, προαιρετικά και αναμείξτε ελαφρά με τη βοήθεια της σπάτουλας. Αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Μεταφέρετε την τάρτα σε σχάρα και αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά. Καλύψτε με την γκανάζ σοκολάτας και μεταφέρετε πίσω στο ψυγείο.

Βήμα 2

Προτού σερβίρετε, διακοσμήστε περιμετρικά την τάρτα με τα αχλάδια και τα χοντροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.

Συμβουλές

– Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη μπριζέ 3 μέρες πριν, να καλύψετε με πλαστική μεμβράνη και να διατηρήσετε στο ψυγείο.

– Για να καραμελώσετε τα αχλάδια αναφερθήται στη συνταγή στην πλατφόρμα Cookidoο, με όνομα 'καραμελωμένα αχλάδια'

– Μπορείτε να διακοσμήσετε την τάρτα με μικρές ατομικές μαρέγκες ή καραμελωμένο τζίντζερ.

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι