Tάκος με γαρίδες

Σε… ταξιδεύουν!

Συνταγή από chef Θεόδωρο Ελευθερίου

YΛΙΚΑ

Ζύμη για Τάκος

  • 65 γρ. νερό, χλιαρό
  • 115 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1 /2 κ.γλ. αλάτι
  • 10 γρ. φυτικό βούτυρο

Μαγιονέζα sweet chilli

  • 200 γρ. μαγιονέζα ή σπιτική μαγιονέζα
  • 100 γρ. σος sweet chilli
  • 1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 /2 - 1 κ.γλ. αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Γουακαμόλε

  • 150 γρ. αβοκάντο, σε κομμάτια 5 εκ.
  • 20 γρ. χυμό λάιμ
  • 10 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 10 φύλλα κόλιανδρου
  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 1 /2 κ.γλ. πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 2-3 σταγόνες tabasco

Γαρίδες

  • ηλιανθέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 6 γαρίδες, μεγάλες, κομμένες κατά μήκος
  • 1 αυγό
  • 65 γρ. αλεύρι
  • 65 γρ. καπήρα γιαπωνέζικη
  • 1 κ.γλ. αλάτι 1
  • 2 κ.γλ. πιπέρι

Συναρμολόγηση

1. 100 γρ. καρότο, κομμένο julienne

2. 60 γρ. κραμπί, κομμένο julienne

3. 60 γρ. μάνγκο, κομμένο julienne

4. 60 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο julienne

5. 20 φύλλα κόλιανδρου

XΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  1. μπολ.
  2. πλαστική μεμβράνη
  3. πλάστης
  4. αντικολλητικό τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Zύμη για Τάκος

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 115 γρ. αλεύρι, 1 κουταλάκι baking powder, 1 /2 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 2

Προσθέστε 10 γρ. φυτικό βούτυρο και ρυθμίστε Ζύμη/2 λεπτά. Ενώ τα μαχαίρια δουλεύουν, από το άνοιγμα της μεζούρας, προσθέστε σιγά-σιγά 65 γρ. νερό.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 5-10 λεπτά. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο. Συνεχίστε με τη μαγιονέζα sweet chilli.

Μαγιονέζα sweet chilli

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. σος sweet chilli, 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή, 1 κουταλάκι αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο. Ξεπλύνετε καλά τον κάδο. Συνεχίστε με το γουακαμόλε.

Γουακαμόλε

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. αβοκάντο, 20 γρ. χυμό λάιμ, 10 γρ. γιαούρτι, 10 φύλλα κόλιανδρου, 15 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 /2 κουταλάκι πιπέρι, 2-3 σταγόνες tabasco και χτυπήστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αποθηκεύστε στο ψυγείο (βλ. συμβουλή).

Τάκος

Βήμα 1

Μοιράστε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες (25-30 γρ. η κάθε μια). Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό στρογγυλό τάκο (διάμετρο περίπου 12 εκ.) Σε αντικολλητικό τηγάνι, ψήστε σε δυνατή φωτιά, την κάθε πλευρά για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και συνεχίστε με τις γαρίδες.

Γαρίδες

Βήμα 1

Καλύψτε ένα βαθουλό τηγάνι με ηλιανθέλαιο. Βάλτε 1 αυγό χτυπημένο σε ένα μπολ, 65 γρ. αλεύρι σε άλλο μπολ και 65 γρ. καπήρα γιαπωνέζικη σε άλλο μπολ. Περάστε τις γαρίδες από κάθε μπολ και τηγανίστε στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2-3 λεπτά. Μεταφέρετε τις γαρίδες σε ένα πιάτο με χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Καλύψτε ένα τάκος με 40 γρ. γουακαμόλε, τοποθετήστε στο κέντρο μια γαρίδα, γαρνίρετε με μαγιονέζα sweet chill, καρότο, κραμπί, μάνγκο, φρέσκο κρεμμυδάκι και φύλλα κόλιανδρου . Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 τάκος και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή

Μπορείτε να φτιάξετε τη μαγιονέζα sweet chilli από την προηγούμενη μέρα.

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι