Συνεκτιμούν όλα τα δεδομένα και μετά αποφασίζουν για τις Προεδρικές οι Οικολόγοι

Δεν ήρθαν πιο κοντά σε απόφαση για τις Προεδρικές Εκλογές οι Οικολόγοι, καθώς, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος, ουσιαστικά τέθηκαν τέτοια χρονοδιαγράμματα, που τοποθετούν την σύγκληση Εκλογικής Συνδιάσκεψης περί τα τέλη Οκτωβρίου. Επικρατέστερη ημερομηνία, όπως πληροφορείται ο REPORTER, είναι η 23η Οκτωβρίου, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί στις 2 του μήνα, όταν θα συνεδριάσει η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή.

Είναι γνωστό πως στους Οικολόγους γίνεται εδώ και καιρός προεργασία αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι τελικά το τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα που θα λάβει τις αποφάσεις του, καθώς η ΔΗΠΑ, που επίσης δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή υποψήφιο, αναμένεται να ολοκληρώσει τις δικές της διαδικασίες εντός Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα τέλη Οκτωβρίου αποφασίζουν οι Οικολόγοι για τις Προεδρικές

Η ηγεσία του κινήματος είχε συναντηθεί με όποιον υποψήφιο της ζήτησε συνάντηση και συγκέντρωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε επί θέσεων αρχών από τους Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Χριστοδουλίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργο Κολοκασίδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στα χέρια των μελών της Κεντρικής Επιτροπής εδώ και κάποιες μέρες. Ωστόσο αποφασίστηκε ότι το περιεχόμενό τους θα συζητηθεί ταυτόχρονα με το αποτέλεσμα της εσωκομματικής δημοσκόπησης, έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία προσδιορίστηκε επακριβώς το περιεχόμενο των ερωτήσεων της εσωκομματικής δημοσκόπησης, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη των Οικολόγων να καταθέσουν όχι απλώς ποιον υποψήφιο προτιμούν αλλά και να δώσουν αρνητικές ψήφους, οι οποίες επίσης θα ληφθούν υπόψιν στο τελικό αποτέλεσμα. Οι κάλπες θα στηθούν στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του κινήματος το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου, καθώς και τη Δευτέρα 19, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι, ανεξαρτήτως υποχρεώσεων, να βρουν χρόνο να καταθέσουν τις απόψεις τους, εάν το επιθυμούν. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα ψήφου με σφραγισμένο φάκελο, για όσους εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν.

Το άλλο ζήτημα που ξεκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως πληροφορείται ο REPORTER, ήταν η καταγραφή κάποιων πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, που μπορεί να μην αποτελούν συχνά αντικείμενα προεκλογικής συζήτησης, αλλά είναι ύψιστης σημασίας για τους Οικολόγους. Σε αυτά εμπίπτει το σχέδιο για τον Ακάμα, το πάρκο της Ακαδημίας και η αργία της Κυριακής. Οι υποψήφιοι είχαν κληθεί να δώσουν απαντήσεις για θεματικές ενότητες αλλά δεν τους ζητήθηκε να υπεισέλθουν σε τέτοια λεπτομέρεια. Τα ζητήματα αυτά προσδιορίστηκαν τώρα έτσι ώστε, αν τα αποτελέσματα της συζήτησης που θα γίνει στις 2 του Οκτώβρη είναι τέτοια που θα ζητηθεί από την ηγεσία να προβεί σε νέα διαβούλευση με τους επικρατέστερους υποψηφίους, να μπορούν να τεθούν επί τάπητος και να έχουν απαντήσεις πριν από την Εκλογική Συνδιάσκεψη.

Με βάση τις αποφάσεις αυτές, η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί στις αρχές του μήνα να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και να αποφασίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση και στα τέλη του μήνα θα κληθεί το κίνημα να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Παρά τις δημοκρατικές διαδικασίες που αποφασίστηκαν, πηγές από το κόμμα εκτιμούν πως παραμένει εξαιρετικά δύσκολο μία επιλογή να καταφέρει να συγκεντρώσει το 60% που προβλέπεται από το Καταστατικό, λόγω των διαφορετικών τάσεων που αναπτύσσονται εδώ και καιρό στο κίνημα και παραμένει το πιο πιθανό σενάριο αυτό της κατά βούληση ψήφου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν η βάση δώσει μια πολύ ξεκάθαρη κατεύθυνση υπέρ ενός υποψηφίου, κάποιοι να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Προς το παρόν το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δεδομένα των Προεδρικών ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ