Τα δεδομένα των Προεδρικών ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων

Επί τάπητος θέτει ξανά τις Προεδρικές Εκλογές το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών -η απόφαση του οποίου συνεχίζει να εκκρεμεί- καθώς συνεδριάζει σήμερα, το πρωί, η Κεντρική Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Ως γνωστόν, με εξαίρεση την περίπτωση Αβέρωφ Νεοφύτου, οι Οικολόγοι δεν απέκλεισαν κανένα υποψήφιο και αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια εσωτερική διαδικασία που βασίζεται αφενός στις απόψεις των μελών και αφετέρου στις θέσεις των υποψηφίων, ώστε να αποφασίσουν τον εκλεκτό τους. Οι διαδικασίες αυτές συνεχίζουν να τρέχουν και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση πριν από τον Οκτώβριο.

Εδώ και αρκετό καιρό διαφαίνεται πως δύσκολα θα διαμορφωθεί επαρκής πλειοψηφία υπέρ ενός υποψηφίου, με την κυρίαρχη εντύπωση να είναι πως στο τέλος οι Οικολόγοι θα επιλέξουν την οδό της ψήφου κατά βούληση, καθώς η καταστατική πρόνοια για 60% δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με τις αποκλίνουσες τάσεις που υπάρχουν. Φαίνεται πως υπάρχει μία ομάδα που ευνοεί την υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, μια ομάδα που ευνοεί την στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη και κάποιοι μικρότεροι πυρήνες που τάσσονται υπέρ άλλων ανεξάρτητων υποψηφίων. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολη μία επικράτηση στο ποσοστό που χρειάζεται.

Παρά ταύτα οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως αφενός δεν είναι προτιμητέα λύση η αυτόνομη κάθοδος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, και αφετέρου ότι η ψήφος κατά βούληση μεταφράζεται σε μη διεκδίκηση της εξουσίας, εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και σήμερα θα συζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή το περιεχόμενο των απαντήσεων που έλαβε το κόμμα από τους υποψηφίους, σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές θέσεις, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν βρίσκονται πραγματικά πιο κοντά σε κάποιον. 

Υπενθυμίζεται ότι στα ερωτήματα των Οικολόγων απάντησαν οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Μάριος Ηλιάδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Γιώργος Κολοκασίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται συμφωνία και με τους έξι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και, ως εκ τούτου, εάν θα ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων μαζί τους, καθίσταται ξεκάθαρο ότι αυτή θα είναι επί πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων και διευκρινίσεων στα σημεία όπου διαπιστώνεται διαφοροποίηση, καθώς φαίνεται πως στο γενικό πλαίσιο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με οποιονδήποτε εξ’ αυτών.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έλαβαν το υλικό στα χέρια τους πριν από κάποιες μέρες, ώστε να έχουν χρόνο να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν. Αυτό αποτελεί το ένα βασικό εργαλείο στην πορεία προς τη λήψη απόφασης. Το δεύτερο είναι η πραγματοποίηση εσωτερικής δημοσκόπησης ανάμεσα στα μέλη των Οικολόγων, τα οποία θα κληθούν να δηλώσουν τις δικές τους προτιμήσεις προς τα συλλογικά όργανα. Αυτή η δημοσκόπηση αναμένεται να γίνει εντός Σεπτεμβρίου και μετά την ολοκλήρωσή της θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να αξιολογήσει και αυτά τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πλεονεκτήματα και διαφορετικά προγνωστικά αποφασίζει η ΔΗΠΑ για τις εκλογές

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ