Έχει ακόμη δρόμο ο διάλογος μεταξύ των τεσσάρων ανεξάρτητων για συνεργασία

Μία ιδέα που ενδεχομένως να αλλάξει το σκηνικό των Προεδρικών Εκλογών όπως έχει διαμορφωθεί επεξεργάζονται τέσσερις υποψήφιοι, όπως αποκάλυψε στο debate του ΡΙΚ ο υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο ίδιος, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, οι θέσεις των οποίων ταυτίζονται στο Κυπριακό, έχουν κάνει κάποιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

Η λογική είναι πως, ενώ από μόνοι τους καταγράφουν χαμηλά νούμερα στις μετρήσεις, εάν συμμαχήσουν και τελικά είναι υποψήφιος μόνο ο ένας, το πρόσωπο αυτό θα αποκτήσει μια νέα, αισθητά μεγαλύτερη δυναμική, εάν τους ακολουθήσουν οι πολίτες που είχαν πρόθεση να τους ψηφίσουν. Ο κ. Ηλιάδης, μάλιστα, υπολόγισε αυτό το ποσοστό στο 10-14%, το οποίο, είπε, είναι ικανό να κρίνει και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, αν και η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν παραπέμπει σε τόσο ψηλά συγκεντρωτικά νούμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ψήνουν» συνεργασία τέσσερις υποψήφιοι-Η αποκάλυψη Ηλιάδη

Φαίνεται ότι εντοπίζεται περιθώριο συνεργασίας επειδή οι τέσσερις υποψήφιοι μοιράζονται κοινές θέσεις στο Κυπριακό (με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις), ενώ καταγράφεται συνταύτιση και σε άλλα ζητήματα, καθώς και κάποια θέματα που, από τις μέχρι στιγμής προγραμματικές θέσεις που παρουσιάστηκαν, θα μπορούσε να υπάρξει αλληλοσυμπλήρωση. Παρά τις όποιες διαφορές εντοπίζονται, από τα όσα ακούστηκαν μέχρι στιγμής στην προεκλογική εκστρατεία, δεν παρατηρείται κάποια διαφωνία μεταξύ τους, που να μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό deal breaker. Αυτό, άλλωστε, είναι που εντοπίζουν και εκείνοι που κάνουν τις σχετικές παραινέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, κατά πόσον υπάρχει όντως η πολιτική βούληση για να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία. Κι αυτό επειδή βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές και όλοι, με εξαίρεση τον κ. Πρωτοπαπά, τρέχουν τη δική τους, ανεξάρτητη προεκλογική εκστρατεία εδώ και καιρό. Συνεπώς, έχει αναλωθεί χρόνος και χρήμα και ήδη έχουν προβεί σε προεκλογικές δεσμεύσεις προς τον λαό ως άτομα, τις οποίες θα πρέπει να βρουν τους τρόπους να ενσωματώσουν στη νέα προσπάθεια.

Ο Μάριος Ηλιάδης ανέφερε πως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν ωρίμασε αρκετά η συζήτηση, ώστε να μπουν στη διαδικασία να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι τρεις που θα αποσυρθούν και ποιος θα είναι ο ένας που θα μείνει, καθώς και ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος των τριών από εκείνο το σημείο και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των ίδιων των υποψηφίων και όχι σε επίπεδο επιτελείων, σε χαλαρό πλαίσιο. Και οι τέσσερις είναι θετικοί, ωστόσο κάποιοι εμφανίζονται πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας από άλλους. Σε αυτό το σημείο ο διάλογος παραμένει σε εξέλιξη και προσπαθούν να διαπιστωθούν οι προοπτικές μιας τέτοιας συνεργασίας.

Αυτό που φαίνεται να φέρνει κοντά τους τέσσερις είναι η πεποίθηση ότι, εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους και εξασφαλίσουν ένα καλό ποσοστό, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ρυθμιστικά στην εκλογική αναμέτρηση, ενώ τώρα, ως τέσσερις ανεξάρτητες υποψηφιότητες που κινούνται χαμηλά στις μετρήσεις, έχουν μικρότερη επιρροή. Επίσης η προοπτική μιας πολύ πιο ισχυρής παρουσίας, ενδεχομένως να λειτουργήσει ενάντια στη λογική της χαμένης ψήφου, από την οποία διαχρονικά υποφέρουν οι «μικρές» υποψηφιότητες.

Στις επόμενες συζητήσεις αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον όντως υπάρχει έδαφος για αυτή τη συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ