Το πρώτο debate, το ζητούμενο για τα επιτελεία και το πλάνο για τον επόμενο μήνα

Με την επικαιρότητα να βρίσκεται στο ναδίρ και τα θέματα των παρακολουθήσεων, της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το ΚΕΠ και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εγκαινιάζεται απόψε η σειρά των debate από το κρατικό κανάλι με τη συμμετοχή των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, χωρίς στην παρουσία μόνο του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Στην αποψινή πρώτη τηλεμαχία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, Γιώργος Κολοκασίδης και Μάριος Ηλιάδης. Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κοινοποιεί στο ΡΙΚ την πρόθεση του να μη συμμετάσχει στις τηλεμαχίες του Σεπτεμβρίου, η διεύθυνση του ΡΙΚ αναπρογραμμάτισε τη συμμετοχή των υποψηφίων στα debates.

Συγκεκριμένα, πέραν της τριάδας Αβέρωφ, Κολοκασίδη, Ηλιάδη που θα συμμετέχουν στο σημερινό debate, στις 8 Σεπτεμβρίου στο debate θα συμμετέχουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Χρίστος Χρίστου και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Χρίστος Χρίστου.

Σε ότι αφορά το debate που ήταν προγραμματισμένο για την 29η Σεπτεμβρίου, και στο οποίο έχει βγει από το πρόγραμμα του κρατικού καναλιού, και στο οποίο θα ήταν παρόντες οι Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, δεν έχει γίνει γνωστό ποια τύχει θα έχει. Πάντως, όπως έγινε γνωστό ήδη οι τρεις βασικοί υποψήφιοι συμφώνησαν έτσι ώστε να συμμετέχουν σε τηλεοπτικό debate στο ΡΙΚ στις έξι Οκτωβρίου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, και οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι εξ αρχής εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το ΡΙΚ, που έσπευσε πρόωρα χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση για να ανακοινώσει τη συμμετοχή των υποψηφίων σε debate, προγραμματίζουν ανάλογες εκπομπές με συμμετοχή των υποψηφίων ανά τριάδες ή τετράδες εντός Οκτωβρίου.

Πάντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα βράδια του Φθινοπώρου αναμένεται να έχουν έντονο προεκλογικό χρώμα και αυτό που μένει να διαφανεί σε μεγάλο βαθμό είναι αν η προσμονή  και η επιθυμία των υποψηφίων για αυτού του είδους τις τηλεμαχίες, είναι ανάλογη με τα «θέλω» και την επιθυμία των πολιτών. Την ώρα μάλιστα που κάποιες από τις συγκεκριμένες τηλεμαχίες, θα προβληθούν ταυτόχρονα με τους αγώνες των κυπριακών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελα.

Η ουσία των συζητήσεων

Πάντως σε ότι αφορά την ουσία των τηλεμαχιών, όλα τα εκλογικά επιτελεία φιλοδοξούν ότι θα εξέλθουν ενισχυμένα από αυτή την πρώτη τηλεμαχία. Αφενός οι βασικοί υποψήφιοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, έτσι ώστε να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, μειώνοντας τη διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις από τον πρώτο Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Χρίστος Χρίστου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, θεωρούν ότι η παρουσία τους απέναντι στους δύο εκ των βασικών υποψηφίους, θα καταδείξει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θεωρούν ότι διαθέτουν.

Πάντως το γεγονός ότι από τα τέσσερα πάνελ που ανακοινώθηκαν, θα απέχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προκαλεί πονοκέφαλο σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους, διότι θεωρητικά θα δυσκολευτούν –ενδεχομένως να μην είναι και ηθικά ορθό- να ασκήσουν κριτική, να αμφισβητήσουν και γενικότερα να αποδυναμώσουν τη δική του υποψηφιότητα. Είναι ξεκάθαρο πως τουλάχιστον στις δύο πρώτες τηλεμαχίες, σήμερα και την επόμενη Πέμπτη, όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα βρεθεί απέναντι σε ανεξάρτητους υποψήφιους και τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ, θα βρεθεί αρκετές φορές σε θέση άμυνας, αφού και τα ζητήματα της επικαιρότητας, είναι τέτοια που θα οδηγήσουν τη συζήτηση, σε μια θεματολογία που δεν θα του είναι και ευχάριστη.

Είναι εξάλλου η ευκαιρία των μικρών να στριμώξουν τον υποψήφιο που στηρίζει το κυβερνητικό έργο και να ασκήσουν αντιπολίτευση για μια σειρά από ζητήματα. Το στοίχημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα είναι μόνο να αντικρούσει τα πυρά για τα διαβατήρια, τις παρακολουθήσεις, το Κυπριακό και τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά στο τέλος να έχει πείσει πως ο ίδιος έχει προτάσεις, έχει όραμα και έχει την ικανότητα για να προτείνει λύσεις που θα λειτουργήσουν ως βάλσαμο για τον τόπο και την κοινωνία.

Την ίδια ώρα που στα στούντιο του ΡΙΚ οι υποψήφιοι θα δίνουν μάχη για να κερδίσουν τη κοινή γνώμη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως έχει ήδη ανακοινώσει θα ξεκινήσει να παρουσιάζει σε θεματικές το προεκλογικό του πρόγραμμα. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον μήνα Σεπτέμβριο αφού ο υποψήφιος πέραν από την Παγκύπρια περιοδεία, θα ολοκληρώσει με τις σχετικές ανακοινώσεις την εξαγγελία ενός προεκλογικού προγράμματος, που όπως σημειώνεται συν διαμορφώθηκε με την κοινωνία.

Από τον Οκτώβριο και μετά το επιτελείο Χριστοδουλίδη θα εισέλθει σε μια νέα φάση, αφού πέραν από τις εξορμήσεις σε πόλεις και χωρία για άμεση επαφή με τον κόσμο, θα αρχίσουν να πυκνώνουν και οι τηλεοπτικές εξορμήσεις, αφού έχουν ήδη κλειδώσει περίπου τρεις τηλεοπτικές εμφανίσεις, απέναντι από ανθυποψηφίους του από τον Οκτώβριο και μετά.

Πάντως σε όλα τα επιτελεία έχουν γίνει τέτοιοι σχεδιασμοί για τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, που καταδεικνύει τη βαρύτητα που τα ίδια τα επιτελεία δείχνουν στη δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα, που επιβεβαιώνει εξάλλου κι αυτό που πολλοί αναλυτές εκτιμούν. Ότι δηλαδή εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, η εικόνα που θα παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις στο δεύτερο μισό του Φθινοπώρου, δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί μέχρι τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ