Με πλεονεκτήματα και διαφορετικά προγνωστικά αποφασίζει η ΔΗΠΑ για τις εκλογές

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα λάβει τις αποφάσεις της για τις Προεδρικές Εκλογές, μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα θα συνέλθει η Γραμματεία, η οποία αναμένεται να προωθήσει συγκεκριμένη πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο, που είναι ανώτατο, πολυμελές συλλογικό όργανο, με στόχο να γίνει εις βάθος συζήτηση και οι αποφάσεις να ληφθούν πριν από το τέλος του μήνα.

Η ΔΗΠΑ μπαίνει από τους τελευταίους στον προεκλογικό χορό, καθώς είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα, μαζί με τους Οικολόγους, που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει με ποιον υποψήφιο θα πορευθούν στις Προεδρικές Εκλογές. Είναι όμως και το μοναδικό που δεν έχει προβεί σε εκ των προτέρων αποκλεισμούς και κοιτά μέχρι και σήμερα προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τους προηγούμενους μήνες η ηγεσία της παράταξης είχε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με κόμματα και υποψηφίους, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Ένα εγχείρημα που έχει ναυαγήσει, αλλά κάποιοι στη ΔΗΠΑ φαίνεται να θεωρούν ότι, εάν προκύψουν οι κατάλληλες συγκυρίες, θα μπορούσε να ανασυρθεί από τον βυθό και να λάβει νέα μορφή, αφού ουδέποτε εγκαταλείφθηκε το στοίχημα των ευρύτερων συναινέσεων.

Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, η ηγεσία της ΔΗΠΑ είχε αλλεπάλληλες επαφές και με τους τρεις βασικούς υποψηφίους, κρατώντας ουσιαστικά τρεις πόρτες ανοιχτές, όσες είναι και οι τάσεις που φαίνεται να ευδοκιμούν στη βάση του κόμματος. Όλοι έχουν το κοινό τους στο εσωτερικό της παράταξης και μια λίστα από υπέρ και κατά. Οι απόψεις διίστανται ως το ποιος έχει το πιο μεγάλο fan club ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, κάτι που φαίνεται να αποτελεί γρίφο και για την ηγεσία της παράταξης, αν και φαίνεται πως αυτά του Αβέρωφ Νεοφύτου και του του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι μεγαλύτερα από εκείνο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι, στο χρονικό σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές και να μην υπάρξουν τάσεις αποσυσπείρωσης. Η δημόσια δήλωση του Άγγελου Βότση τις προηγούμενες μέρες είναι ενδεικτική του γεγονότος πως κάποιες προσωπικότητες με μετρήσιμη δύναμη στην εκλογική βάση της ΔΗΠΑ έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους, χωρίς να περιμένουν τα συλλογικά όργανα να καταλήξουν. Και οι αποφάσεις αυτές είναι αποκλίνουσες. Μπορεί να μην επιλέξουν όλοι τον δρόμο της δημόσιας τοποθέτησης, όμως είναι σαφές πως το δικό τους κοινό θα γνωρίζει τις επιλογές τους, οι οποίες ενδεχομένως να μην συμφωνούν με την κοινή γραμμή. Άλλωστε προβλήματα συσπείρωσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό τα περισσότερα κόμματα σε αυτές τις εκλογές, με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα.

Έτσι κι αλλιώς, η ανάλυση που γίνεται από την ΔΗΠΑ είναι πως αυτό που φέρνει στο τραπέζι δεν θα είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, αφού εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει διαφοροποιήσεις στην εικόνα κάθε υποψηφιότητας. Στην περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, πιθανή υποστήριξη της παράταξης θα σημαίνει αυτόματα αλλαγή του μονοκομματικού προφίλ που έχουν οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, η προσθήκη της ΔΗΠΑ πλάι στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ θα μετατρέψει την υποψηφιότητά του σε σχεδόν καθολική πρόταση του Κέντρου. Συνεπώς, η συμπόρευση της παράταξης με οποιονδήποτε υποψήφιο θα του δημιουργήσει πλεονεκτήματα και νέα δυναμική σε αυτό το χρονικό σημείο. Και, φυσικά, θα φέρει τέσσερις πολύτιμες ψήφους για την επόμενη Κυβέρνηση στη Βουλή.  

Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν κι όποιον ρωτήσεις στο κόμμα καταθέτει τις δικές του αποδόσεις. Σύντομα θα γνωρίζουμε τους νικητές.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων