Απαντά σε Χριστοδουλίδη το ΡΙΚ-«Καμιά αναφορά για μη συμμετοχή του στα debates»

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις κατηγορίες του Νίκου Χριστοδουλίδη το κρατικό κανάλι, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί παρέμβασης του στην προεκλογική διαδικασία, ενώ την ίδια ώρα, αναφέρει πως τα όσα αναφέρει ο υποψήφιος Πρόεδρος, είναι εκ του πονηρού.  

Φανερά θιγμένο το ΡΙΚ από την ανακοίνωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, απαντά στον υποψήφιο Πρόεδρο με τέσσερα σημεία:

1. Σε συνάντηση που είχαμε στο ΡΙΚ με εκπροσώπους όλων των επιτελείων εδώ και ένα μήνα και αναλύσαμε τον τρόπο διεξαγωγής των debates η εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη δεν έκαμε κανένα απολύτως σχόλιο ούτε επιφυλάχθηκε να απαντήσει ούτε το έκαμε στο διάστημα από τότε μέχρι και τις 9 Αυγούστου, ούτε δε έγινε οποιαδήποτε αναφορά για μη συμμετοχή στα debates.

2. Για το debate στις 6 Οκτωβρίου ρωτήθηκε προκαταρκτικά χωρίς να γνωρίζουμε τη διαθεσιμότητα των άλλων υποψηφίων, γι’ αυτό και δεν έγινε αναφορά. Στην ανακοίνωση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου γίνεται αναφορά μόνο στα debates Σεπτεμβρίου για τα οποία έγινε προγραμματισμός από το ΡΙΚ.

Επισημαίνουμε ότι και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων προ μηνός, ξεκαθαρίστηκε ότι ο άχρι τούδε προγραμματισμός αφορούσε τον Σεπτέμβριο και ότι για τη συνέχεια θα ακολουθούσε νέος προγραμματισμός. Ενημερώθηκαν δε οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για τις δημοσκοπήσεις που θα διενεργήσει το ΡΙΚ, η πρώτη των οποίων θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

3. Το ΡΙΚ δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία, παρά μόνο έγνοια έχει την πληροφόρηση του λαού έγκυρα και έγκαιρα χωρίς σκοπιμότητες. Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι εκ του πονηρού και περισσού.

4. Το ΡΙΚ θα συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του στη σωστή πληροφόρηση χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Οι κατηγορίες Χριστοδουλίδη

Νωρίτερα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιστολή του στον Πρόεδρο ΔΣ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ανέφερε πως ουδέποτε συμφώνησε σε διενέργεια τηλεοπτικών debates τον Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή του, προς τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, εν μέσω αντιδράσεων από συνυποψηφίους του για την προεδρία της Δημοκρατίας για την μη παρουσία του στα τηλεοπτικά debates του κρατικού καναλιού για τον Σεπτέμβρη, ο κ. Χριστοδουλίδης εκφράζει «λύπη και απογοήτευση» για τη διαπίστωσή του, όπως λέει, ότι η ανακοίνωση του ΡΙΚ, «δεν καταγράφει τα ακριβή γεγονότα και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, μέχρι του σημείου που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΡΙΚ παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία, κατά τρόπο απαράδεκτο».

Αναφέρει ότι «ουδέποτε» το επιτελείο του συμφώνησε για τη διενέργεια debates τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το ΡΙΚ στην ανακοίνωσή του. «Αντιθέτως κατά τη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους των επιτελείων των υποψηφίων Πρόεδρων στο ΡΙΚ όταν μας παρουσιάσατε τις προγραμματισθείσες από εσάς τηλεοπτικές αναμετρήσεις, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε», προσθέτει.

Μάλιστα, αναφέρει, «τελούσαμε σε αναμονή του νέου προγραμματισμού λόγω της απουσίας του κ. Μαυρογιάννη στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έγινε καμία επικοινωνία μέχρι τις 10 Αυγούστου, οπότε σας ενημερώσαμε για το δικό μας πρόγραμμα, αναφέρει και προσθέτει ότι ενώ βρισκόταν σε διαδικασία συζήτησης μέσω εκπροσώπου του επιτελείου του, «χωρίς περαιτέρω επικοινωνία μαζί μας, αποστείλατε την ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρετε ότι συμφωνήθηκε κατ᾽αρχήν η διενέργεια debate στις 6 Οκτωβρίου».

«Αυτό κατά την άποψή μου συνιστά παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία καθότι ξεκάθαρα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις,» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι το ΡΙΚ ως κρατικό κανάλι, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες, «οφείλει και πρέπει να είναι αμερόληπτο, να μην ενεργεί μονομερώς και να σέβεται το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις απόψεις όλων των υποψηφίων, χωρίς να δίνει αφορμές ότι υπηρετεί σκοπιμότητες».

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε αρνήθηκα να πάρω μέρος σε οποιαδήποτε συζήτηση (…) » προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρει ότι  παραμένει προσηλωμένος στις αρχές του διαλόγου, του πλουραλισμού στα ΜΜΕ και της πολυφωνίας, αλλά και  ότι «είναι ανθρωπίνως αδύνατον» να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι σε όλες τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε debate, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, επιπλέον των διακαναλικών debate, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να διεξάγονται παραμονές των εκλογών.

Προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό, πέραν του προγραμματισμού του ΡΙΚ, σας καλώ, ως επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να αναλάβετε πρωτοβουλία και να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια διαλόγου και με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, για να επιτύχετε την ελάχιστη συνεννόηση και να καταλήξετε σε ένα ημερολογιακό και θεματικό πρόγραμμα συζητήσεων, το οποίο θα υπηρετεί την ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση και θα επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους Προέδρους να εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ-Καταγγέλλει παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ