Η απόφαση Χριστοδουλίδη, οι έντονες επικρίσεις και τα ερωτήματα που προκύπτουν

Απότομη αύξηση της προεκλογικής θερμοκρασίας προκάλεσε η απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να ενημερώσει το ΡΙΚ ότι δεν θα συμμετέχει στα debates που είχε προγραμματίσει για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς θα κάνει περιοδείες σε όλη την Κύπρο για να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Το ΡΙΚ αναγκάστηκε να αλλάξει τον προγραμματισμό του, προσαρμόζοντας πλέον τον σχεδιασμό των τηλεμαχιών χωρίς έναν εκ των τριών βασικών υποψηφίων, ενώ φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία να πραγματοποιηθεί ένα debate στις 6 Οκτωβρίου, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ριπή οι κατηγορίες για την απόφαση Χριστοδουλίδη-Ξεκινά debates τον Οκτώβριο

Ενώ οι προεκλογικοί τόνοι είχαν πέσει, λόγω της περιόδου διακοπών που διανύουμε, το σκηνικό πήρε ξανά φωτιά, με άλλους υποψηφίους να κατηγορούν τον κ. Χριστοδουλίδη ότι ουσιαστικά φοβάται να μην εκτεθεί και γι’ αυτό επέλεξε να απέχει από τις τηλεμαχίες, στις οποίες είχε αρχικά συμφωνήσει. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν διαθέτει θέσεις ή ότι οι προτάσεις του είναι αντικρουόμενες και πορεύεται κυρίως στη βάση της δημοφιλίας του και όχι του προγράμματός του. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούσαν ή εύχονταν ότι αυτός ο κύκλος των debates θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση, καθώς η ανάλυση των προσεγγίσεών του ενδεχομένως να δυσαρεστούσε μερίδα της ετερόκλητης ομάδας ψηφοφόρων που τον υποστηρίζουν, οι οποίοι θα εντόπιζαν σημεία διαφωνίας.

Από την πλευρά του επιτελείου Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις όποιες εντυπώσεις δύναται να δημιουργηθούν από τις αντιδράσεις. Η πρωτιά του υποψηφίου στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες θεωρούν ότι βασίζεται κυρίως στις live εμφανίσεις του ενώπιον κοινού, ομάδων πολιτών και μικρών συνάξεων και όχι στην ενάσκηση δημόσιας επικοινωνίας από μέρους του, που έτσι κι αλλιώς ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτό το μοτίβο, αφού αποτελεί επιτυχημένη συνταγή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα κάνει περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Κύπρου όλο τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία θα δοθεί έμφαση στην παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος, μέσα από θεματικές εκδηλώσεις. Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, προχώρησαν σε σχετική ενημέρωση προς τα κανάλια, ότι θα συμμετέχουν στα debates από τον Οκτώβριο και ήδη καθορίστηκαν τρεις συμμετοχές του, σε ΡΙΚ, Ωμέγα και Σίγμα. Στόχος του είναι να έχει μία εμφάνιση σε κάθε κανάλι από τον Οκτώβριο, δηλαδή συνολικά πέντε τον μήνα.

Η απόφασή του, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα ως προς την στρατηγική επιλογή που κρύβεται από πίσω της, καθώς φαίνεται να του προκαλεί ζημιά στην εικόνα του σε μία χρονική στιγμή που δεν προβλεπόταν και ενόψει της δύσκολης περιόδου που έρχεται το Φθινόπωρο. Ναι μεν οι ζωντανές εμφανίσεις ενώπιον κοινού αποδίδουν για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά ορθώς επισημαίνουν οι αντίπαλοί του ότι υπήρχε η ευχέρεια να τις προγραμματίσει με τέτοιο τρόπο που να μην συγκρούονται με τα προγραμματισμένα debates ή να ζητήσει να υπάρξει ανταλλαγή ημερομηνιών, όπως έκανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αντ’ αυτού, ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να απέχει εντελώς από αυτή τη διαδικασία, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για την σκληρή κριτική που ακολούθησε.

Ενδεχομένως να θεωρούσε πως η απουσία ενός εκ των τριών βασικών υποψηφίων θα αποδυνάμωνε ολόκληρη τη διαδικασία των debates ή να πίστευε πως η συμμετοχή του σε τηλεμαχίες χρονικά μακριά από τις Προεδρικές Εκλογές δεν θα του προσφέρει κάτι. Στη μάχη των εντυπώσεων, ωστόσο, έχει χάσει πόντους, καθώς η επιλογή του εκλαμβάνεται ως αλαζονική, ενώ προσέφερε μια απρόσμενη ευκαιρία στα άλλα επιτελεία να τον κατηγορήσουν και πάλι ότι φοβάται να αντιμετωπίσει τους δικούς τους υποψηφίους και να αμφισβητήσουν τη συνοχή και το περιεχόμενο των προτάσεών του.  

Αποτελεί ερώτημα αν αυτή η στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τακτικής, βάσει της οποίας θέλει να διαφοροποιείται από τους άλλους υποψηφίους όχι μόνο επί του περιεχομένου αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς ή αν ήταν απότοκο κακού προγραμματισμού ή συνεννόησης από μέρους του. Είναι σαφές πως επιδιώκει να διατηρεί ένα μη συγκρουσιακό προφίλ. Καθιστώντας, ωστόσο, τον εαυτό του στόχο με τις επιλογές του, δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την σύγκρουση.   

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ