Ανατροπή στα debates του ΡΙΚ-Ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει ο Χριστοδουλίδης

Χωρίς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα πραγματοποιηθούν τα debates που οργάνωσε το ΡΙΚ για τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού καναλιού, το επιτελείο του υποψηφίου τους ενημέρωσε πως ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα μπορεί να παρευρεθεί, επειδή θα βρίσκεται σε περιοδεία.   

Είχε προηγηθεί αλλαγή στις ημερομηνίες των προγραμματισμένων τηλεμαχιών, λόγω προγραμματισμένης απουσίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη από την Κύπρο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΙΚ «λόγω της απουσίας του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στο εξωτερικό δεν θα μπορέσει αν παρευρεθεί σε ένα από τα debates στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στις 8 Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό στάληκε την Τρίτη 9 Αυγούστου νέος προγραμματισμός των debates σε όλους τους υποψήφιους προέδρους». «Χθες Τετάρτη 10 Αυγούστου», προστίθεται, «το επιτελείο του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μας πληροφόρησε ότι τον Σεπτέμβριο θα βρίσκεται σε περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και θα παρουσιάζει το προεκλογικό του πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε κανένα debate τον Σεπτέμβριο».  Το κρατικό κανάλι επανέλαβε ότι προηγήθηκε συμφωνία όλων των υποψηφίων για συμμετοχή τους από κοινού στα debates. 

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που αποφάσισε το ΡΙΚ, τα debates διαμορφώνονται ως εξής:

1η  Σεπτεμβρίου 2022

Αβέρωφ Νεοφύτου

Γιώργος Κολοκασίδης

Μάριος Ηλιάδης

8 Σεπτεμβρίου 2022

Αβέρωφ Νεοφύτου

Χρίστος Χρίστου

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς

15 Σεπτεμβρίου 2022

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Αχιλλέας Δημητριάδης

22 Σεπτεμβρίου 2022

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Χρίστος Χρίστου

Αντιδρούν οι υπόλοιποι

Η απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη να απέχει από αυτό τον γύρο debates του ΡΙΚ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, προκαλέσει έντονη αντίδραση στα άλλα επιτελεία, που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την απόφασή του, η οποία παραβιάζει την κοινή απόφαση που είχαν λάβει και ανατρέπει τον προγραμματισμό, ενώ δεν επιτρέπει πραγματική συζήτηση των δικών τους υποψηφίων μαζί του. Τον κατηγόρησαν ότι κρύβεται και ότι φοβάται. 

«Παρά την αρχική του συμφωνία, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί κρυπτόμενος να δραπετεύσει από την υποχρέωσή του για δημοκρατικό διάλογο, ακυρώνοντας όλες τις συμμετοχές του σε τηλεμαχίες. Είναι και αυτό μέρος του «νέου πολιτικού ήθους» που ευαγγελίζεται», κατήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανακοίνωσή του. 

Η δημοκρατία, ο διάλογος και κυρίως η ίδια η Κύπρος και οι προκλήσεις της δεν προάγονται από κρυπτόμενους, αλλά από δημοκράτες ηγέτες που έχουν το θάρρος και την παρρησία να στέκονται μπροστά στο λαό, τόνισε. «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει δεσμευμένος στη θέση του και συνεχίζει να επιδιώκει τον δημόσιο διάλογο που θα δώσει τη δημοκρατική ευκαιρία σε κάθε πολίτη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το ποιος καλύτερα μπορεί να κρατά το πηδάλιο της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι προφάσεις που επικαλείται ο κ. Χριστοδουλίδης για να απουσιάζει από τις προγραμματισμένες τηλεμαχίες των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας αποτελούν εμπαιγμό και περιφρόνηση προς όλους τους υποψηφίους και τον κυπριακό λαό». Τόνισε πως δεν μπορεί να επικαλείται την απουσία του σε περιοδείες για να μην παρευρεθεί όταν η ελεύθερη Κύπρος είναι μια σταλιά τόπος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι θα κληθεί να υπερασπιστεί αντιφατικές ή και θολές θέσεις τις οποίες διατύπωσε σε διαφορετικό χρόνο. Άλλα είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον υποστηρίζουν, άλλα είπε σε συναγερμικούς υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του και της κυβέρνησης Αναστασιάδη», δήλωσε ο κ. Κολοκασίδης.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης προσπαθεί να βγάλει την εκστρατεία μη τοποθετούμενος και μη δεσμευόμενος. Η Δημοκρατία όμως απαιτεί διαφάνεια και διάλογο. Όχι μισόλογα και συσκότιση. Ο λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει και εγώ τουλάχιστον δεν θα σταματήσω να απαιτώ σαφείς θέσεις και διάλογο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Ηλιάδης χαρακτήρισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη υποψήφιο-φάντασμα. «Το κρυφτούλι από τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη συνεχίζεται. Σύμφωνα μ’ ενημέρωση της οποίας έτυχα  σήμερα απ’ το ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο Πρόεδρο που αρνείται πεισματικά να παραβρεθεί στα Debates του Ιδρύματος, φέρνοντας ως πρόσχημα αστείες δικαιολογίες. Ο κύριος Χριστοδουλίδης επιλέγει ξανά το δρόμο της σιωπής, περιφρονώντας με πρωτοφανή προκλητικότητα, όχι μόνο τους ανθυποψήφιούς του αλλά κυρίως το σύνολο του λαού, τον ανώνυμο πολίτη, ο οποίος έχει τη φιλοδοξία και την ανάγκη ν’ ακούσει και να συγκρίνει όλους τους υποψηφίους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δικαιολόγησε την άρνησή του να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού, αναφέροντας ότι θα παρουσιάζει τάχατες το προεκλογικό του πρόγραμμα στους πολίτες. «Διερωτώμαι, υπάρχει πιο ουσιαστικός τρόπος από τα debates για να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει κάποιος υποψήφιος τις προτάσεις του; Και μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης δικαιούτο τέσσερεις τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διάρκεια ενός μήνα, σ’ αντίθεση με τους ανεξάρτητους υποψηφίους που τους παραχωρείται μόλις μία τηλεοπτική εμφάνιση σε Debate. Με περίσσιο θράσος και υβριστική περιφρόνηση ο κ. Χριστοδουλίδης υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους ίδιους τους πολίτες από τους οποίους ζητά την ψήφο τους», κατήγγειλε ο κ. Ηλιάδης.

Στην μακροσκελή του ανακοίνωση ανέφερε ακόμη πως «στο μόνο που μπορώ να δικαιολογήσω τον κύριο Χριστοδουλίδη για την άρνησή του να μιλήσει ενώπιον του λαού και των ανθυποψηφίων του, είναι η αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα: Πώς μπορεί ο κυπριακός λαός να εμπιστευθεί έναν υποψήφιο με τόσο σκοτεινό και υπόγειο ρόλο στο Κυπριακό; Πώς είναι δυνατόν να κοροϊδεύει τους Κύπριους πολίτες για τις υποτιθέμενες ηγετικές του ικανότητες, μετά από την τρανταχτή και τραγική έλλειψη διορατικότητας εκ μέρους του, τόσο για τη θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ όσο και για τις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο; Ποιο αστείο επιχείρημα θ’ ανακαλύψει και πάλι ο κ. Χριστοδουλίδης για να καλύψει την γκάφα του περί αυστηρών δήθεν κυρώσεων στην Τουρκία; Πώς θα ξεπλύνει τη ντροπή της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για προσωπικό του όφελος;».

«Αξίζει ν’ αναφέρω ότι το ΡΙΚ έδειξε την απαραίτητη ευελιξία ούτως ώστε τα debates να γίνουν όπως είχαν αρχικά προγραμματιστεί με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων. Υπάρχει παράδειγμα συγκεκριμένου υποψηφίου ο οποίος ζήτησε όπως μετατεθούν σ’ άλλες ημερομηνίες οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις, λόγω βαρυφορτωμένου προεκλογικού προγράμματος. Τι είναι αυτό που εμπόδισε τον κ. Χριστοδουλίδη για ν’ ακολουθήσει ανάλογο δρόμο; Η απάντηση είναι η εξής: Η ευθυνοφοβία, η ατολμία και το απύθμενο θράσος του», τόνισε περαιτέρω.

«Καταληκτικά, είτε το θέλει είτε όχι ο κ. Χριστοδουλίδης, θα συρθεί – αργά ή γρήγορα -  μπροστά στον κυπριακό λαό και εκεί θ’ αποκαλυφθεί η γύμνια των ανύπαρκτων ιδεών και προτάσεων του. Δεν μπορεί να φτάσει στο τέρμα της προεκλογικής διαδρομής, ως υποψήφιος-φάντασμα».

Στη δική της ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος-Για την Κύπρο» αναφέρει ότι «φαίνεται ότι στο εκλογικό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη γίνεται σωστή δουλειά, αφού αντιλήφθηκαν ότι μετά από κάθε δημόσια παρουσία και συζήτηση του χάνονται ποσοστά", αναφέρει η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος - Για την Κύπρο» και κάνει λόγο για έλλειψη οράματος.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Χριστοδουλίδη που φανερώνει επιτέλους το πραγματικό σχέδιο της προεκλογικής του εκστρατείας: το κρυφτό. Το ΡΙΚ με την προκλητική του πρόταση για τα debates προχωρούσε στην υπερπροβολή συγκεκριμένων υποψηφίων και στην υποπροβολή άλλων», προσθέτει.

Η Πρωτοβουλία συνεχίζει αναφέροντας ότι «φαίνεται πάντως ότι στο εκλογικό επιτελείο του κυρίου Χριστοδουλίδη γίνεται σωστή δουλειά, αφού αντιλήφθηκαν ότι μετά από κάθε δημόσια παρουσία και συζήτηση του χάνονται ποσοστά και φτάσαμε σήμερα στα αποκαλυπτήρια της πολιτικής του πρακτικής. Είναι πλέον πασιφανές, ότι υπάρχει έλλειψη οράματος, θέσεων και προτάσεων εκ μέρους του συγκεκριμένου υποψηφίου και αυτό τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκλογική αποτυχία».

«Μετά και τον δημόσιο ευτελισμό του καλούμε το ΡΙΚ όπως ανακατανείμει δίκαια τον τηλεοπτικό χρόνο στους υποψήφιους αλλά και τον κυπριακό λαό όπως δει ξεκάθαρα το ποιόν ενός εκάστου καταλήγει.

Συμμετοχές από Οκτώβριο

Σημειώνεται, πάντως, πως παρά την κοινή γραμμή που δόθηκε προς τα έξω, από την αρχή δεν καλοέβλεπαν όλοι την πραγματοποίηση αυτής της σειράς debate τόσο μακριά από την ημερομηνία διεξαγωγής των Προεδρικών Εκλογών, καθώς συνηθίζεται οι τηλεμαχίες να λαμβάνουν χώρα στο τελευταίο σκέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θα είναι κουραστικό για τους πολίτες και δεν θα προσφέρει σημαντικά σε μια χρονική περίοδο που οι περισσότεροι δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη τις θέσεις τους. Κάποιοι υποψήφιοι αντιμετώπιζαν το όλο ζήτημα με σκεπτικισμό. Δεν ήθελαν, όμως, να κλωτσήσουν την ευκαιρία για προβολή και αντιπαραβολή θέσεων, ούτε να φαίνονται οι «κακοί» της υπόθεσης, που θα χαλούσαν τη συμφωνία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει, πάντως, πρόθυμος να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί η απόφασή του να μην συμμετέχει στα debates του ΡΙΚ. Εξάλλου, από την στιγμή που διατηρεί την πρωτιά από τις δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως να θεωρεί ότι το όφελος των απευθείας επαφών με τους πολίτες θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να αποκομίσει από την συμμετοχή του σε αυτές τις τηλεοπτικές συζητήσεις.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του, Μαριλένα Ευαγγέλου, έγραψε στο Twitter πως έχει εκφράσει ετοιμότητα για συμμετοχή σε debates από τον Οκτώβριο και έχουν ήδη καθοριστεί συμμετοχές στο ΡΙΚ, το Ωμέγα και το Σίγμα. Ανέφερε ακόμη πως θα συμμετέχει σε μία συζήτηση στο κάθε κανάλι, κάθε μήνα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια