Κοινά διλήμματα, διαφορετικά διακυβεύματα για ΔΗΠΑ και Οικολόγους

Σε κατάσταση στασιμότητας βρίσκονται η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία και το Κίνημα Οικολόγων, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους για τις Προεδρικές Εκλογές. Και τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, που δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο που θα υποστηρίξουν, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πολλαπλών τάσεων στο εσωτερικό τους και έχει ήδη γίνει γνωστό πως δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις πριν από το Φθινόπωρο.

Αμφότερες οι δυνάμεις επιθυμούν να ενδυναμώσουν τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη με συμμετοχή στην επόμενη Κυβέρνηση και να αυξήσουν την επιρροή τους με εμβολιασμό των προγραμμάτων διακυβέρνησης με τις δικές τους θέσεις, οι οποίες έχουν ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, είναι και οι δύο αντιμέτωπες με αποκλίνουσες τάσεις και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι όσο παγιώνονται αυτές οι απόψεις, τόσο δυσκολότερο καθίσταται να ακολουθήσει το σύνολο της εκλογικής τους βάσης την επίσημη κομματική γραμμή και, ως εκ τούτου, αναμένονται διαρροές προς άλλες κατευθύνσεις.

Κοινή συνισταμένη στην προσέγγιση τόσο των Οικολόγων όσο και της ΔΗΠΑ είναι η σπουδή τους επί του περιεχομένου των υποψηφιοτήτων, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε απόφαση στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Η μεν ΔΗΠΑ επέλεξε την οδό των πολύωρων συναντήσεων με τους υποψηφίους, κατά τις οποίες υπήρξε εκτεταμένη και εις βάθος συζήτηση μεταξύ των πλευρών, το περιεχόμενο της οποίας θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων. Οι δε Οικολόγοι ζήτησαν γραπτές τοποθετήσεις, ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο των θέσεων που αποτελούν για αυτούς ζητήματα προτεραιότητας και να καταγράψουν απόψεις σε εσωτερική δημοσκόπηση, προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Τα δύο κόμματα του Κέντρου παρουσιάζουν κοινά ως προς τον χρόνο λήψης της απόφασης και την επικέντρωση επί του περιεχομένου, ωστόσο οι περιπτώσεις τους διαφέρουν αρκετά.

Στην περίπτωση των Οικολόγων, φαίνεται να εκδηλώνονται τάσεις υπέρ της υποστήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη, με την τελευταία να συρρικνώνεται μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ για υποστήριξη του κ. Μαυρογιάννη. Οι συνεδρίες των Επαρχιακών Επιτροπών δεν κατέστησαν το κόμμα ιδιαίτερα σοφότερο, αφού ακούστηκαν απόψεις υπέρ και των τριών υποψηφίων. Η Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να ζυγίσει πολλά δεδομένα και αναμένεται να ακουστούν εκ νέου φωνές για αυτόνομη κάθοδο, παρόλο που ο πρόεδρος του κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος υποψήφιος.

Το γεγονός πως, σύμφωνα με το Καταστατικό των Οικολόγων, θα πρέπει η υποστήριξη συγκεκριμένου προσώπου να προέλθει από το 60% των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς δεν φαίνεται να υπερισχύει καμία τάση σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι στο τέλος το κόμμα θα αναγκαστεί να επιλέξει την οδό της κατά βούληση ψήφου, κάτι που είχε κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και στο παρελθόν. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι για άλλη μία πενταετία θα μείνουν εκτός σφαίρας εξουσίας, με ταυτόχρονο πολυκερματισμό της βάσης τους και συνεπακόλουθα ζητήματα συνοχής.

Στην περίπτωση της ΔΗΠΑ, αντιθέτως, οι δύο κυρίαρχες τάσεις είναι υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ μια μικρότερη ομάδα στελεχών καλοβλέπουν το ενδεχόμενο υποστήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τα διακυβεύματα είναι διαφορετικά, καθώς αυτές είναι οι πρώτες Προεδρικές Εκλογές στις οποίες συμμετέχουν ως κοινοβουλευτικό κόμμα με αυξημένη δυναμική και προφανώς η πιθανή συμμετοχή στην εξουσία θα ήταν άλλο ένα καθοριστικό βήμα για την πορεία της παράταξης και της εμπέδωσής της ως μια ανερχόμενη δύναμη του Κέντρου με ρυθμιστικές βλέψεις.  

Υπόψη θα πρέπει να ληφθούν και οι ευαίσθητες ισορροπίες που επικρατούν, ενώ επιθυμία του Μάριου Καρογιάν παραμένει η επίτευξη της μάξιμουμ δυνατής συναίνεσης γύρω από ένα πρόσωπο, κάτι που επανέλαβε και στους ίδιους τους υποψηφίους και που συνεχίζει παρασκηνιακά να επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες. Μπορεί η ιδέα του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρύτερης αποδοχής να μην είναι εφικτή υπό τα υφιστάμενα δεδομένα, αλλά η ΔΗΠΑ συνεχίζει να κινείται στη λογική των συνεργασιών.

Η περίοδος των διακοπών δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια ευρείας εσωκομματικής συζήτησης και στις δύο πολιτικές δυνάμεις, γι’ αυτό και οι σημαντικές συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, ωστόσο, δεν αποκλείονται περαιτέρω επαφές της ηγεσίας τους με τους υποψηφίους και άλλες ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με στόχο να ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»