Χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μαυρογιάννης

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης με γραπτή δήλωση του, χαιρετίζει τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Θετική επίσης, επισημαίνει, είναι η έκκληση του Συμβουλίου για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την αποφυγή μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Την ίδια ώρα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, η απουσία καταδίκης της τουρκικής πολιτικής περί «δύο κρατών» από το Ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Παράλληλα, η εξισωτική αναφορά στις παραβιάσεις της Νεκρής Ζώνης, που συντελούνται από τις δύο πλευρές, είναι επίσης ανησυχητική», προσθέτει.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει ότι στο Ψήφισμα διαπιστώνεται ακόμη, ότι οι Τεχνικές Επιτροπές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολιτικά εμπόδια ως προς την επίτευξη των στόχων τους. Σημειώνει ότι η ρητή αναφορά στην έλλειψη προόδου για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει τον κίνδυνο εδραίωσης του status quo.

«Για άλλη μία φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και τα δεδομένα επί του εδάφους είναι μεταβλητά, ενώ η απουσία διαπραγματεύσεων, διευρύνει την αποξένωση ανάμεσα στις δύο κοινότητες», προσθέτει.

Οφείλουμε, καταλήγει ο κ Μαυρογιάννης, να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας στη Διεθνή Κοινότητα, να δημιουργήσουμε επί του εδάφους τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης και να επανέλθει άμεσα η τουρκική πλευρά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κεκτημένο της διαδικασίας.

 

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα