Όλοι ικανοποιημένοι από την παρουσία των τριών στο debate-Φωνάζουν οι υπόλοιποι

Από τη μία ικανοποίηση και από την άλλη επικρίσεις. Αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στον πολιτικό χώρο, με αφορμή την πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στους τρεις κύριους υποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τους τρεις υποψηφίους παρουσιάζονται ικανοποιημένα, όσον αφορά στην παρουσίαση των τριών, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι εξέφρασαν έντονες επικρίσεις στις θέσεις που κατέθεσαν οι τρεις τους.

Το κυβερνών κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως χτες οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους τρεις υποψήφιους τις θέσεις τους για το εθνικό θέμα.

«Από τη μια πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με καθαρές θέσεις και συγκροτημένο λόγο εξήγησε την πρωτοβουλία που εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική».

Από την άλλη, προστίθεται, «οι δυο υποψήφιοι δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πρόταση. Χάθηκαν στις αναλύσεις του παρελθόντος και στην άγονη αντιπαράθεση. Είναι προφανής η αμηχανία τους, καθώς πρέπει να διαχειριστούν τις αντιφατικές θέσεις των κομμάτων που τους στηρίζουν. Αδυναμία που έχουν. όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά σε κάθε θέμα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ υπογραμμίζει ότι «απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ικανότητα, αποτελεσματικότητα και σιγουριά. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδίασε ο Μαυρογιάννης, αμύνθηκε ο Χριστοδουλίδης-Διπλή αντεπίθεση από Αβέρωφ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των τριών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κάθε υποψήφιος πρέπει να κρίνεται από το περιεχόμενο των θέσεων, των δηλώσεων και των προτάσεων που έχει.

«Αν η τηλεμαχία κριθεί μέσα από αυτόν τον φακό, θεωρώ ότι έχει ξεχωρίσει ο κ. Μαυρογιάννης και με το συγκεκριμένο των θέσεων, των απόψεων και των προσεγγίσεών του σε ένα τεράστιο θέμα όπως το Κυπριακό, που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της επιβίωσης σε αυτόν τον τόπο, αλλά και παρεμφερή ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό όπως η ενέργεια κ.ά.», τόνισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ πάντοτε είναι υπέρ της προσέγγισης ότι ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί, να διαβάζει και να κρίνει αυστηρά.

«Εμάς δεν μας προβληματίζει αυτή η προσέγγιση, γιατί θεωρούμε ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζουμε έχει και θέσεις, έχει και προτάσεις, κι έχει όλα τα εχέγγυα για να ηγηθεί της προσπάθειας να γυρίσουμε σελίδα σε αυτόν τον τόπο, να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή και να δώσουμε ξανά προοπτική στον λαό μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση στο ΔΗΚΟ για πρόταση Χριστοδουλίδη για Κυπριακό-«Να δώσουν και οι άλλοι»

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτησε την πρόταση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για διορισμό εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ειδικού αντιπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως πρόκειται για μια πρόταση ουσίας η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτει το κόμμα του Κέντρου, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να τηρούν ίσες αποστάσεις.

«Καλούμε όλους να αφήσουν τα τετριμμένα και τα χιλιο-απαντημένα και να επικεντρωθούν στο τι πρέπει να γίνει τώρα. Να δώσουν προτάσεις όπως έπραξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νικητής του χθεσινοβραδινού debate ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία "Αμμόχωστος - Για την Κύπρο", η οποία κάνει λόγο για "περίεργη μέχρι και ύποπτη επιμονή" του ΡΙΚ να προσκαλέσει τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι το debate είχε σίγουρο και μεγάλο νικητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, γιατί "κανένας από τους υποψηφίους δεν τόλμησε ή δεν ήθελε να ασκήσει ουσιαστική κριτική στα πεπραγμένα του ΠτΔ στο Κυπριακό που συνέβαλαν στην κατάρρευση των συνομιλιών και εμπέδωσαν την πορεία προς τη διχοτόμηση".

Φάνηκε ότι στην κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντανά ο Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη υπήρξαν οι δυο καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν στο αδιέξοδο για να μην "εξαντλήσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο", αναφερει η Πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η δική μας πλευρά έβαλε στο τραπέζι τα δύο κράτη. Αυτό γεννάει ερωτηματικά για τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος αφού το γνώριζε παρέμενε στη θέση του χωρίς να φέρει οποιανδήποτε ένσταση, προσθέτει.

Καταλήγοντας, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι θα αγωνιστεί μαζί με τον Αχιλλέα Δημητριάδη "για να αλλάξει το κατεστημένο αλλά και για να έχουμε μια ευκαιρία για ένα πιο σταθερό και ελπιδοφόρο μέλλον".

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων

Σε γραπτή του δήλωση, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης ανέφερε πως η πρώτη «αντιμαχία» των τριών υποψηφίων στο ΡΙΚ κατέδειξε ότι επί της ουσίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και αποτελούν συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη.

«Νεοφύτου, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης επιβεβαίωσαν την τυφλή τους αφοσίωση στη διχοτομική λύση της Διζωνικής, αλληλοεπιρρίπτοντας ευθύνες και χωρίς να καταθέτουν μια ρεαλιστική πρόταση απεγκλωβισμού από τα τραγικά αδιέξοδα που μας οδήγησε η απερχόμενη διακυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν».  

Ο κ. Κολοκασίδης, συνεχίζοντας, υπέδειξε πως «Αβέρωφ και Μαυρογιάννης ξεδίπλωσαν την πολιτική των δώρων μέσω ΜΟΕ και φυσικού αερίου, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη, υπερασπιζόμενος με σθένος τα πεπραγμένα του».

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε πως «ο κυπριακός λαός καλείται να αποφασίσει. Θέλει συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη μέσω των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη ή επιθυμεί μια πραγματική και καθαρή αλλαγή;».

Στη δική του δήλωση, ο επίσης υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης υπέδειξε πως η συζήτηση ψες (21/7) στο ΡΙΚ, ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του 2023, βοήθησε πολλούς τηλεθεατές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η Κύπρος προχωρά στα βράχια της διχοτόμησης.

«Κανένας και σε κανένα σημείο δεν άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μάς έφερε σε αυτά τα χάλια. Οι στενοί συνεργάτες έδωσαν, δυστυχώς, πλήρη στήριξη στον Ν. Αναστασιάδη. Ανακαλύπτουν δε στο ΡΙΚ, ότι διαφωνούσαν, έξι χρόνια μετά, για τις εκλογικές τους ανάγκες. Φαίνεται ότι οι στενοί συνεργάτες είχαν τη δική τους προσωπική ατζέντα. Τους ενδιέφερε πώς, μέσα από τις τραγικές επιλογές τους, να διαφυλάττουν την εικόνα τους. Έτσι τώρα "καρφώνουν" ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί σιωπούν για τις κρίσιμες αποφάσεις που δεν πήραν, για τις οποίες είχαν ουσιώδη ρόλο».

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως στη συζήτηση δεν δόθηκε απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα. «Ψες όλοι συμπάθησαν το Πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ όλοι συνήργησαν στην απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για να γίνει το Πλαίσιο “Στρατηγική Συμφωνία” για τη λύση. Ψες δεν έδωσαν απάντηση στο ερώτημα αν υπήρχαν ένα ή δύο Πλαίσια Γκουτέρες. Δεν έδωσαν απάντηση γιατί ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της κατασκευής ενός ανύπαρκτου, δεύτερου πλαισίου».

Ψες, προσθέτει ο υποψήφιος της Δημοκρατίας, δεν έδωσαν απάντηση στο ερώτημα: πώς από το παρά πέντε της λύσης το 2017, βρεθήκαμε σήμερα στο παρά πέντε της διχοτόμησης;

«Σήμερα (22/7) σε πρωινή παρέμβασή μου στο ΡΙΚ, έθεσα ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για να βγει η Κύπρος από τα αδιέξοδα: Τα δύο κλειδιά που έχουμε στα χέρια μας είναι το φυσικό αέριο και η διαπραγμάτευση της Ευρωτουρκικής Σχέσης. Με σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι τρεις στενοί συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη δεν διατύπωσαν καμία ουσιαστική πρόταση για το μέλλον. Η Κύπρος χρειάζεται νέα πρόσωπα στην ηγεσία.  Έτσι θα ανακτήσει την αξιοπιστία της και θα ξαναβάλει την Κύπρο στις ράγες της επίλυσης. Γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα».

Από πλευράς του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε πως ήταν αποκαλυπτική και αποκαρδιωτική η χθεσινοβραδινή συζήτηση στο ΡΙΚ. «Αν δεν την είδατε σας προτρέπουμε να την αναζητήσετε. Δυστυχώς, δεν θα σας φτιάξει τη διάθεση. Το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης και το περιεχόμενό της αναδεικνύουν τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας. Λίγο αν παρακολούθησε κανείς τους προεδρικούς υποψήφιους, Νεοφύτου, Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη να συζητούν, εύκολα θα συνειδητοποιούσε ότι το μέλλον της Κύπρου είναι δυσοίωνο. Η χώρα χρειάζεται, επειγόντως, μια εντελώς νέα προοπτική».

Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε το ερώτημα «θέλετε και άλλες αποδείξεις, ότι στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντανά τα έκαναν θάλασσα; Αναζητείστε τη χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση των τριών. Είναι φανερή η ανεπάρκεια όλων αυτών που μας εκπροσωπούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι φανερή η ένδεια ουσιαστικών προτάσεων για ένα νέο δρόμο πλεύσης. Οι "ελάχιστοι" βρέθηκαν στο πηδάλιο σε μέγιστες ιστορικές στιγμές και ουσιαστικά έβλαψαν τη χώρα. Αυτούς θέλετε να διαπραγματευτούν και να αποφασίσουν και για την επόμενη φορά, όταν και εφόσον υπάρξει επόμενη φορά;».

Πρόσθεσε, δε, ότι με απουσία προτάσεων και χιλιοειπωμένα κλισέ ανακάλυψαν ξαφνικά την «ανάγκη του ευρωπαίου απεσταλμένου», που παρεμπιπτόντως η πλευρά μας ζητά για χρόνια και η Τουρκία δεν αποδέχεται. «Έστω πως ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μετά τι; Ποια είναι επί της ουσίας η πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη; Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που συγκυβερνά τη χώρα επί 10 χρόνια, μπροστά και πίσω από κλειστές κουρτίνες και φέρει ίση ευθύνη με την Κυβέρνηση για την πλήρη αποτυχία της».

Σχολιάζοντας τους τρεις παρευρισκόμενους, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε πως «ο ένας, ήταν ο εντολοδόχος του Αναστασιάδη, έβλεπε αυτά τα χάλια και δεν παραιτείτο, πέρασαν 4 χρόνια και δεν είπε κουβέντα για αυτά που έγιναν. Τα κάλυπτε μέχρι τελευταίας στιγμής! Τώρα, αίφνης, αναφέρεται σε φοβερά γεγονότα που εξηγούν και τα χάλια στα οποία, ως στενά δεμένη ομάδα, έφεραν τη χώρα και οι τρεις τους».

Ο άλλος, υπογράμμισε, το πολιτικό ψυχοπαίδι του Αναστασιάδη, δεν τόλμησε να διαψεύσει κάτι που τον άφησε απόλυτα εκτεθειμένο. «Προσέξτε το εξωφρενικό: ήθελε, λέει, να φύγει από τις διαπραγματεύσεις για να μην “δαπανήσει πολιτικό κεφάλαιο”. Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα στο μυαλό του δεν ήταν ο τόπος, οι άνθρωποί του, οι πρόσφυγες, η κατεχόμενη γη μας. Όχι, στο μυαλό του ήταν οι επόμενες προεδρικές εκλογές, οι προσωπικές του φιλοδοξίες, που του θόλωσαν τη σκέψη. Σήμερα, που ήρθε η ώρα να δαπανήσει το όποιο πολιτικό κεφάλαιό του, φυγομαχεί στην πρόκληση που δέχτηκε και προσπάθησε να την εξοστρακίσει με χαριτωμένα αλλά ανούσια σχόλια».

Ο πολιτικός διάδοχος του Αναστασιάδη, τόνισε, «γνώριζε άριστα όσα για εμάς ήταν αποκαλύψεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα άκουγε. Έβαλε όμως την κομματική αφοσίωση και τα προσωπικά του πλάνα πάνω από τη χώρα. Αντί να διαφοροποιηθεί εντίμως, συνέπλευσε με τον αρχηγό του. Βέβαια είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για τη “χαμένη αξιοπιστία’».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «η χθεσινοβραδινή συζήτηση αφήνει επίσης και ένα άλλο συμπέρασμα. Είναι εμφανές ποιος έβαζε συνεχώς πλάτη στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Κάποιοι αρχηγοί κομμάτων δεν θα ένοιωθαν άνετα με αυτά που έβλεπαν και με αυτά που άκουγαν. Όλα αυτά λεγόντουσαν μερικές ώρες μετά την εκδήλωση των Κερυνειωτών στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Ο κόσμος κατάλαβε. Ο ιστορικός του μέλλοντος συγγράφει ήδη νέες σελίδες τραγικών ανεπαρκειών για τις οποίες σιγά σιγά μαθαίνουμε. Θα γράψει σίγουρα για όλους αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον του δύσμοιρου τόπου μας».

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Χριστοφίδης είχε και υστερόγραφο. «Είναι προσβλητική η προσπάθεια του ΡΙΚ να μεταμφιέσει μια καθαρά προεκλογική εκπομπή σε “επετειακή” των διπλών μαύρων επετείων. Η απλή αλήθεια είναι πως το διορισμένο ΔΣ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόραση άρχισε να παρεμβαίνει στον προεκλογικό αγώνα κατά τρόπο προκλητικό. Δεν θα μείνει αναπάντητη η πρόκληση. Φαίνεται ότι το ΡΙΚ προωθεί κάποιον από αυτούς που  μας έφεραν πέρα από το χείλος της καταστροφής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πολλή χαρτούρα στο debate»-Προσφέρει δωρεάν μαθήματα στους υποψήφιους ο Μαλάς

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ