Αιφνιδίασε ο Μαυρογιάννης, αμύνθηκε ο Χριστοδουλίδης-Διπλή αντεπίθεση από Αβέρωφ

Μια πρώτη γεύση για τα όσα θα ακολουθήσαν στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε αποτέλεσε η συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκπομπής «Προκλήσεις», του ΡΙΚ με τη συμμετοχή των τριών βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη.    

Από την τηλεοπτική συζήτηση των τριών, δεν έλειψαν οι ανταλλαγές χαρακτηρισμών, οι αλληλοκατηγορίες και γενικότερα επιχειρήθηκε μια προσπάθεια αποδόμησης επιχειρημάτων και αφηγημάτων. Οι τρεις υποψήφιοι καταπιάστηκαν με μια συζήτηση που αφορούσε το Κυπριακό και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την κουβέντα πότε να μεταφέρεται σε παρελθοντικό χρόνο και τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά αλλά και συζήτηση για το μέλλον του Κυπριακού και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για να σπάσει το αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά το παρελθόν, ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια του Ανδρέα Μαυρογιάννη να αποδώσει ευθύνες στον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον τρόπο με τον οποίο επηρέαζε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα όσα είπε ο κ. Μαυρογιάννης, ήταν ουσιαστικά μια μετωπική επίθεση την οποία επιχείρησε να αποκρούσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καλοκαιράκι… προεκλογικά-Περίοδος ανασκόπησης και πολιτικής προετοιμασίας

Αιφνιδιαστική επίθεση Μαυρογιάννη

Επιδιώκοντας να διαχωρίσει τη θέση του από τον Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε μεταξύ άλλων πως έχουν διαφωνίες σε θέματα ουσίας, αλλά και θέματα χειρισμών. Μάλιστα κατήγγελλε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι υπονόμευε και υπόσκαπτε τις δικές του θέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε πως στο Μοντ Πελεράν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, μπορέσαμε να συζητήσουμε το εδαφικό. «Φτάσαμε στο να έχουμε τη δική μας πλευρά να προτείνει για την περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 28,2% και την τουρκοκυπριακή πλευρά να προτείνει 29,2%. Θεωρήθηκε ότι ήμασταν λίγο σε ακτίνα συμφωνίας και όλοι ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου και είχαμε ξεκινήσει τη συζήτηση κριτηρίων, εκείνη τη στιγμή σηκωθήκαμε και φύγαμε. Με ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη πιστεύω ότι φύγαμε από το  Μον Πελεράν» ανέφερε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά πως τα λεγόμενα Μαυρογιάννη, προσβάλλουν τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μάλιστα του απέδωσε ευθύνες όχι μόνο για το ότι αποχώρησε η κυπριακή αντιπροσωπεία από το Μοντ Πελεράν αλλά και γιατί όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν κατατέθηκαν έγκαιρα οι κυπριακές προτάσεις στο Κρανς Μοντανά. «Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Μαυρογιάννη, θα παραιτούμουν την ίδια στιγμή αν ο Πρόεδρος συρόταν από κάποιους από τους συμβούλους του. Θα παραιτούμουν την ίδια μέρα. Δεν έγινε αυτό που λέει ο κ. Μαυρογιάννης, ουδέν αναληθέστερο, απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας ο κ. Μαυρογιάννης επανέλαβε πως η δική του αντίληψη ήταν αυτή, ενώ σήκωσε το γάντι για το θέμα της παραίτησης του και υπέδειξε πως, «κανείς δεν φεύγει από το Κυπριακό σε κρίσιμες στιγμές. Έχεις ευθύνη για τον τόπο και την πατρίδα. Εγώ έχω υποβάλει τρεις φορές την παραίτηση μου. Κάποια εξ αυτών σχετίζεται με αυτά που περιέγραψα».

Η συζήτηση που ήταν ιδιαίτερα ζωντανή και ελεύθερη, τόσο ως προς τον αριθμό των παρεμβάσεων όσο και προς τον χρόνο συνεχίσθηκε με τον κ. Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως, «έχουμε μια σημαντική αποκάλυψη απόψε. Ο κ. Μαυρογιάννης υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία στο Κρανς Μοντανά. Άρα φέρει μερίδιο ευθύνη η δική μας πλευρά για τη λύση του Κυπριακού. Κάτι που δεν περιγράφει ούτε στην επιστολή παραίτησης του που ήταν ευχαριστήρια προς τον Πρόεδρο. Λέει ότι είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις και το δέχομαι. Αλλά αν θεωρούσες ότι ένας από τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα επιδίωκες  Και να βγαίνεις να τα λες δημόσια, ενισχύοντας τη φαρέτρα της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

«Εγώ έχω πει και το επαναλαμβάνω γιατί δεν προσπαθώ να πω τίποτε άλλο από το να προσφέρω μια μαρτυρία για αυτά που έζησα. Με την ερμηνεία μας να μην αλλάζουμε και την περιγραφή των γεγονότων», ήταν το σχόλιο του κ. Μαυρογιάννη για να πάρει απαντήσει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι, «ο διαπραγματευτής θεωρεί ότι ο Πρόεδρος φέρεται και άγεται από τους συνεργάτες του. Αυτό είναι το συμπέρασμα από αυτά που ακούσαμε».

Η παρελθοντολογία δεν περιορίστηκε μέχρι αυτό το σημείο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενδεχομένως και σκόπιμα απείχε και δεν επιχείρησε να εμπλακεί στην όλη συζήτηση, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επόμενη ημέρα.

Ωστόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέχισε να δέχεται τις επιθέσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως την 1η Δεκεμβρίου μετά το Μοντ Πελεράν, «ούτε λίγο πολύ ο Νίκος Χριστοδουλίδης μου είπε ότι εγώ θα φύγω θα παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να εξαντλώ πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδω τον τόπο μου».

«Ακόμα ένας επιπλέον λόγος που έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Μαυρογιάννης. Σε λίγο μπορεί να μας πει ότι εγώ φταίω που η Τουρκία υπέβαλε στη Γενεύη προτάσεις για λύση δύο κρατών. Δεν ήμουν καν στη συνάντηση», απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε εκείνο το σημείο τον διέκοψε ο κ. Μαυρογιάννης και πρόσθεσε πως, «με πήρατε τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα και μου είπατε αυτό που είπα.  Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τρεις μέρες να μιλήσει».

«Είναι προσβλητικά αυτά που λέτε για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μετά από την αποψινή μας συζήτηση θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά από αυτά», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πορεία των συσπειρώσεων, οι αυξομειώσεις και οι διαρροές

Θέμα πολιτικής αξιοπιστίας από Αβέρωφ

Την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρούσε να αμυνθεί στις επιθέσεις Μαυρογιάννη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έθετε θέμα πολιτικής αξιοπιστίας στη βάση όσων ελέγοντο κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Μιλάμε για αξιοπιστία. Να πάρουν και άλλο χρόνο να μας ξεκαθαρίσουν πόσες φορές παραιτήθηκαν και πόσες φορές όχι. Αυτό νομίζω να κάνετε μια συζήτηση με τους δυο τους. Εγώ θα μιλήσω για την αποψινή αξιοπιστία. Εδώ τι μας είπαν. Ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος που στηρίζω Νίκο Χριστοδουλίδη είναι γιατί έδωσε μάχες με τον Κοτζιά για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Απόψε ακούμε αναλύσεις για επτά χρόνια κτλ».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί με παρελθοντολογία και αναδρομή στο παρελθόν. «Και επειδή άκουσα απόψε για αξιοπιστία θα θέσω σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία. Δεν μπορώ να ακούω απόψε από τον κ. Χριστοδουλίδη ότι η διαφορά μας για να υπάρχει ανάγκη να είναι υποψήφιος είναι η διαφορά μας για το ΝΑΤΟ.

Και θα θέσω σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία. Και να ακούω ότι οι διαφορές μας είναι για το ΝΑΤΟ που μίλησα πριν ένα μήνα και αυτός κάνει προεκλογική για τρία χρόνια. Κάποιος από τους τρεις μας την 1η του Μάρτη θα κληθεί από τη διεθνή κοινότητα η οποία ζητά αξιοπιστία. Ποια αξιοπιστία; Το πλαίσιο Γκουτέρες;. Θέλω την άποψη τους όταν το ΔΗΚΟ δεν θέλει να ακούσει για το πλαίσιο Γκουτέρες. Όταν ένας από αυτούς  που στηρίζει τον Χριστοδουλίδη λέει πως τον στηρίζει για τη θέση  μηδέν στρατός εγγυήσεις και ύστερα από μερικές μέρες ακούμε τον Σιζόπουλο ότι ένας για τους λόγους που στηρίζω είναι μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις πριν από τη λύση. Όταν θεωρεί η ΕΔΕΚ ότι δεν υπάρχει πιο διχοτομική προσέγγιση για τη λύση του Κυπριακού από τη ΔΔΟ;. Όταν ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ ΑΚΕΛ θεωρούν ότι έγιναν οι χειρότεροι χειρισμοί στο Κυπριακό που κατέστησαν μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Μα με ποια αξιοπιστία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο γάμος Σιζόπουλου-Χριστοδουλίδη και οι κάθετες διαφωνίες για Κυπριακό και ΓΕΣΥ

Τσουνάμι, πυροτεχνήματα και ανεξαρτησία

Πάντως η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους για ιδιαίτερα ζητήματα, κυρίως λόγω της επιθετικής τακτικής Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη εναντίον του Νϊκου Χριστοδουλίδη.

Σε κάποιο σημείο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρθηκε σε τσουνάμι που θα ερχόταν. «Μπορεί ο Πρόεδρος να διαφώνησε μαζί μου για το τσουνάμι όμως την ίδια περίοδο κάποιοι άλλοι μιλούσαν με πυροτεχνήματα, ρίχνοντας τις μπηχτές του για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα αναφερόμενος στα όσα αποκάλυψε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για τις κόντρες που είχε κατά καιρούς με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπέδειξε πως, «απόψε ακούγονται πράγματα δημόσια για πρώτη φορά. Το Κυπριακό δεν είναι για να κτίζουμε καριέρες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα».

Από την ακίδα του κ. Νεοφύτου δεν ξέφυγε ούτε το ζήτημα της ανεξαρτησίας των υποψηφίων. Χαρακτήρισε τους ανεξάρτητους υποψήφιους ως μόδα, ωστόσο είπε οφείλουν να συνεννοηθούν με τα κόμματα που τους στηρίζουν. Απαντώντας σε αυτό το σημείο ο κ. Μαυρογιάννης, δήλωσε πως, «είμαι ανεξάρτητος. Δεν μπορεί να αναμένεται από εμένα πως θα μιλήσω εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Δεν μπορώ όμως να μην είμαι περήφανος για το γεγονός ότι με στηρίζει ένα κόμμα που είχε συνέπεια στη λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του για το θέμα της ανεξαρτησίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως, «βλέπω μια τάση να είναι απαγορευτικό να είναι κάποιος υποψήφιος αν δεν είναι αρχηγός κόμματος. Νομίζω πως είναι απαξιωτικό και δεν είναι η σωστή προσέγγιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου, τα σενάρια Β' γύρου και οι συσπειρώσεις

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων