Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου, τα σενάρια Β' γύρου και οι συσπειρώσεις

Κρίσιμα ευρήματα για τα επιτελεία και σημαντικά συμπεράσματα για την στάση των πολιτών, προκύπτουν από την τρίτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER, που διενεργήθηκε από τον οργανισμό ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR. Η δημοσκόπηση καταγράφει το ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη και την σκληρή μάχη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση, που εξασφαλίζει παρουσία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  

Ακριβώς επτά μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει να απολαμβάνει γύρω από το πρόσωπο του μια σημαντική δυναμική όλων των κομματικών αποχρώσεων, γεγονός που αφενός του εξασφαλίζει μια θέση στον δεύτερο γύρο, αφετέρου δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που τον καθιστούν φαβορί, έχοντας μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση μόνο τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος (σ.σ. η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε μόλις χθες το βράδυ τη στήριξης της στον Νίκο Χριστοδουλίδη). 

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα για τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, δεν είναι άλλο από το να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους γύρω από τις υποψηφιότητες του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αντίστοιχα, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στον δεύτερο γύρο, εκεί όπου τα δεδομένα θα είναι σαφώς διαφοροποιημένα. Εξάλλου, τον δικό τους ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι σημαντικές προσωπικότητες και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καταγράφουν ποσοστά πέραν του 1%, με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, μάλιστα, να είναι σταθερός σε ένα ποσοστό κοντά στο 3+%.

Ειδικότερα, στο ερώτημα, «σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση», το 76% των ερωτηθέντων απαντά προς τη λάθος και μόλις το 24 προς την ορθή. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά στη δημοσκόπηση του Μαΐου.

Την ίδια ώρα, άλλη μια δημοσκόπηση καταγράφει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου, με το 82% να δηλώνει πως το ενδιαφέρουν σε μεγάλο ή σε αρκετό βαθμό και μόλις και μόλις 10% σε μικρό βαθμό, ενώ ότι δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου αναφέρει μόλις το 7% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα, «πόσο σίγουρος/η είστε ότι θα ψηφίσετε στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, το 70% δηλώνει πως «σίγουρα θα ψηφίσω», 19% «μάλλον θα ψηφίσω», μόλις 9% μάλλον δεν θα ψηφίσω και 2% «σίγουρα δεν θα ψηφίσω».

Για άλλη μια δημοσκόπηση, την κούρσα οδηγεί με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη θέση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος καταγράφει ποσοστό 38,3%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 17,4%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί από κοντά με 16,8%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου με 4,1%, ενώ ακολουθούν ο Αχιλλέας Δημητριάδης με 3,3%, ο Γιώργος Κολοκασίδης με 1,5%, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1,4%, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς με 0,8% και ο Μάριος Ηλιάδης με 0,6%. Το 9,1% των ερωτηθέντων αναφέρει πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει, το 2,5% ότι θα απείχε ή δεν θα ψήφιζε αν είχαμε εκλογές αυτή την Κυριακή. Επίσης 2,5% δηλώνουν πως θα έριχνε λευκό ή άκυρο, ενώ το 1,8% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως θα ψήφιζε άλλον υποψήφιο.

Πάντως σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του REPORTER που έτρεξε μεταξύ των ημερομηνιών 10 και 13 Μαΐου, εντοπίζονται κάποιες διαφοροποιήσεις που αξίζει να επισημανθούν. Οι δύο πολιτικές πράξεις που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων, ήταν η στήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη και η επισημοποίηση της υποστήριξης του ΑΚΕΛ στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση καταγράφει μια πτώση της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί η άνοδος 3,1% του Ανδρέα Μαυρογιάννη και 1,2% του Αβέρωφ Νεοφύτου, που αμφότερες ερμηνεύονται στην επόμενη κάρτα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, ανατρέπει την εικόνα εντός του κόμματος του και συσπειρώνει γύρω από το πρόσωπο του το 42% των Συναγερμικών, ξεπερνώντας το ποσοστό διαρροής προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, ο κ. Νεοφύτου συσπείρωνε μόλις το 31% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Αυτή η αύξηση των έντεκα ποσοστιαίων μονάδων, είναι αυτή που του δίνει την πρωτιά μετά από δύο μήνες στη συσπείρωση του ΔΗΣΥ.

Από εκεί και πέρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα πάει ιδιαίτερα καλά ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας, από όπου λαμβάνει το 25%, καθώς επίσης και το 10% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 57% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Σε σχέση με πριν από δύο μήνες, όταν δεν είχε λάβει καν το χρίσμα του υποψηφίου από την Εζεκία Παπαϊωάννου, ο κ. Μαυρογιάννης, ανέβασε τη συσπείρωση ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους κατά 10%. Από εκεί και πέρα η διείσδυση του στους υπόλοιπους κομματικούς χώρους είναι κάτω του 10% με εξαίρεση το 13% που λαμβάνει από την ΕΔΕΚ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διατηρεί σημαντικά ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού καταγράφει εισροή 41% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης, 63% το λαμβάνει από το ΔΗΚΟ, το οποίο ήταν το μοναδικό κόμμα που τον στήριζε επίσημα όταν διεξαγόταν η έρευνα. Επιπλέον, λαμβάνει το 32% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, το 47% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 42% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Αξιοσημείωτη είναι και η διεισδυτικότητα του ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, αφού το 24% δηλώνει ότι θα τον στηρίξει.

Ο Χρίστος Χρίστου συσπειρώνει σε ποσοστό 39% τους ψηφοφόρους του κόμματος του, το οποίο καταγράφει σημαντικές διαρροές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πάντως, στο ερώτημα, «πόσο βέβαιοι είστε για την ψήφο σας προς τον υποψήφιο που δηλώνετε σήμερα ότι θα ψηφίσετε», το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει «απόλυτα βέβαιος/η», το 35% «αρκετά βέβαιος/η», το 19% «όχι και τόσο βέβαιος/η» και το 6% «καθόλου βέβαιος/η».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη κάρτα που αφορά την παράσταση νίκης πρώτου γύρου, δηλαδή ποιους δύο θεωρούν οι ερωτηθέντες ως τα φαβορί για να περάσουν στην δεύτερη Κυριακή. Το 80% αναφέρει πως θεωρεί φαβορί να περάσει στον δεύτερο γύρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το 70% τον Νίκο Χριστοδουλίδη και μόλις το 39% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα σενάρια δεύτερου γύρου

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια δεύτερου γύρου, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης το 34% θα ψηφίσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και 39% τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα τηρήσει αποχή, 12% ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο και 5% δήλωσε ότι δεν αποφάσισε.

Σε ένα τέτοιο σενάριο ο Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνει τον ΔΗΣΥ κατά 68%, ενώ λαμβάνει 28% από το ΔΗΚΟ, 52% από το ΕΛΑΜ, 17% από την ΕΔΕΚ και 50% από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το ΑΚΕΛ κατά 82%, ενώ λαμβάνει 33% από το ΔΗΚΟ, 18% από το ΕΛΑΜ, 43% από την ΕΔΕΚ και 23% από την ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Επιπλέον ο ΔΗΣΥ σε αυτό το σενάριο καταγράφει εκροή 13% προς τον κ. Μαυρογιάννη.

Στο δεύτερο σενάριο που θέλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να περνά στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταγράφει 21% και ο κ. Χριστοδουλίδης 63%. Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα τηρήσει αποχή, το 7% ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο και το 5% ότι δεν έχει αποφασίσει.

Σε αυτό το σενάριο, Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης, σχεδόν μοιράζονται τη συσπείρωση των συναγερμικών ψηφοφόρων. Ειδικότερα ο κ. Νεοφύτου λαμβάνει το 46% και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 48%. Το 1% των ερωτηθέντων ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, αναφέρει πως θα ρίξει άκυρο ή λευκό και το 5% πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τη διεισδυτικότητα του σε άλλους πολιτικούς χώρους, ο κ. Νεοφύτου λαμβάνει το 6% του ΑΚΕΛ, το 7% του ΔΗΚΟ, το 23% του ΕΛΑΜ, το 7% της ΕΔΕΚ και το 33% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει το 64% του ΑΚΕΛ, το 77% του ΔΗΚΟ, το 61% του ΕΛΑΜ, το 87% της ΕΔΕΚ και το 64% της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας.

Στο τρίτο σενάριο που θέλει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ λαμβάνει το 22% και ο τέως ΥΠΕΞ το 65%. Το 5% δήλωσε πως θα τηρήσει αποχή, το 3% ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο και το 5% ότι δεν έχει αποφασίσει.

Σε επίπεδο συσπειρώσεων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει κατά 64% τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ενώ δεν καταγράφει σημαντικά ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων, πλην του 13% που λαμβάνει από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας. Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 82% από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, 79% από το ΔΗΚΟ, 81% από το ΕΛΑΜ, 80% από την ΕΔΕΚ και 70% από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Πάντως, είναι άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ καταγράφει εκροή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη της τάξεως του 28%, γεγονός που επιβεβαιώνει το έρεισμα που διαθέτει ακόμα και μέσα στους αριστερούς ψηφοφόρους.

Παράσταση νίκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κάρτα για την παράσταση νίκης. Το 43% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως από το τι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, πιστεύουν πως νικητής των Προεδρικών Εκλογών θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ακολουθεί με 35% και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να συμπληρώνει την τριάδα με 10%.  Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR τον περασμένο Μάιο Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου μοιράζονταν την πρώτη θέση με 41%, ενώ και πάλι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέγραφε 10%.

Στο ερώτημα, «ποιος από τους υποψηφίους θεωρείτε ότι αντιλαμβάνεται περισσότερο τις ανάγκες της κοινωνίας», το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το 20% ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το 14% ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στο ερώτημα, «ποιος θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας» και πάλι το 41% απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το 25% ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το 13% ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στο ερώτημα, «πιστεύετε ότι τα κόμματα έκαναν αυτή τη φορά διαφορετικές επιλογές υποψηφίων για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους», το 57% απάντησε «όχι» και το 42% «ναι».

Ταυτότητα έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 6-12 Ιουλίου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +/- 3,1.

 

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής