Έντονο παρασκήνιο στο ΠΓ του ΔΗΣΥ-Πώς μπήκε η τελεία στο θέμα Χριστοδουλίδη

Από έντονο παρασκήνιο, συνοδεύτηκε η χθεσινή προγραμματισμένη Σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Παρασκήνιο το οποίο δημιουργήθηκε από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος, αναφορικά με τη διαγραφή ή όχι του Νίκου Χριστοδουλίδη.   

Ενώ αρχικά είχε βγει προς τα έξω πως το Εκτελεστικό Γραφείο προσανατολιζόταν να προτείνει προς το Πολιτικό Γραφείο τη διαγραφή, τελικά έγιναν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες τελικά επικράτησαν. Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος, όταν έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, πήρε πάνω του το θέμα και δήλωσε προς τα μέλη πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα διαγραφεί. «Δεν είμαστε το κόμμα των διαγραφών», είπε και πρόσθεσε πως, «το παίρνω πάνω μου. Ο καθένας κανονίζει την πορεία του και έχει να λογοδοτήσει στον κόσμο του ΔΗΣΥ». Εξάλλου το μήνυμα που εδώ και καιρό στέλνουν τα στελέχη του κόμματος, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος και πως θεωρείται ξένο σώμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πήρε πάνω του για Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ-«Δεν είμαστε το κόμμα των διαγραφών»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες παρασκηνιακά, πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, αρκετά μέλη, ενδεχομένως και η πλειοψηφία, ζητούσε έντονα να ληφθεί απόφαση για τη διαγραφή του τέως υπουργού Εξωτερικών από το κόμμα. Τα συγκεκριμένα στελέχη, παρέθεσαν μια σειρά από λόγους, τονίζοντας πως τίθεται θέμα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας, για να διαγραφεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Υποδείκνυαν μάλιστα παραδείγματα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπου κατά καιρούς διαγράφονται μέλη για πολύ πιο ασήμαντους λόγους και εξήγησαν πως κάποια στιγμή και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να δει το θέμα διαγραφών πιο ζεστά. 

Ωστόσο, μετά την ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου και την αποφασιστική παρέμβαση του για το θέμα, το σκηνικό ξεκαθάρισε. Εξάλλου όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα προς τα έξω, ότι τελικά ο Χριστοδουλίδης εκδιώχθηκε κυνηγημένος. Το μήνυμα που στέλνει η Πινδάρου μετά το πέρας του Πολιτικού Γραφείου, είναι πως το κεφάλαιο «Νίκος Χριστοδουλίδης» έκλεισε οριστικά για το κόμμα και πλέον η προσπάθεια θα επικεντρωθεί, πάνω σε θέσεις και πολιτικές. Εκεί δηλαδή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που το κόμμα υπερτερεί από κάθε άλλη υποψηφιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάδημα της μαργαρίτας η διαγραφή Χριστοδουλίδη από τον ΔΗΣΥ

Το δίλημμα των εκλογών

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέβη σε μια λεπτομερέστατη περιγραφή του τοπικού, αλλά και του διεθνές σκηνικού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επερχόμενες δυσκολίες. Εξήγησε πως η χώρα έχει μπροστά της ένα ναρκοπέδιο και για άλλη μια φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καλείται να αναλάβει το φορτίο και να ανταποκριθεί στον ρόλο και την αποστολή του. 

Για άλλη μια φορά εξήγησε στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου πως το δίλημμα των εκλογών είναι Συναγερμός ή αντιπολίτευση και αυτό είναι το μήνυμα που και οι ίδιοι θα πρέπει να περάσουν στην κοινωνία. 

Το προεκλογικό σκηνικό και οι δημοσκοπήσεις

Στη Σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου έγινε και μια ανασκόπηση του προεκλογικού σκηνικού, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρεται στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων, στο οποίο αφιέρωσε χρόνο για να αποδείξει και ίσως να δικαιολογήσει τις δηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το θέμα. Ο κ. Νεοφύτου προέβη σε μια ανασκόπηση, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους τι συνέβη το 2004 στις Ευρωεκλογές. «Μας έδειχναν τον ΔΗΣΥ να διαλύεται, μας έδιναν 16% και τελικά αναδειχθήκαμε πρώτο κόμμα με 28%, υπενθύμισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις Προεδρικές του 2008, «όπου 100 δημοσκοπήσεις μας έλεγαν ότι ο Κασουλίδης δεν περνά στον δεύτερο γύρο και τελικά πέρασε πρώτος», υπενθύμισε, ενώ ως παράδειγμα έφερε και τις βουλευτικές του 2021, όπου οι δημοσκοπήσεις έδιναν οριακά πρώτο ή δεύτερο τον ΔΗΣΥ και τελικά κέρδισε τις εκλογές με διαφορά από το ΑΚΕΛ. 

Ο κ. Νεοφύτου, έστειλε το μήνυμα πως αφενός σέβεται τις δημοσκοπήσεις, αφετέρου εξήγησε ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη δημοκρατία, ούτε ο ίδιος θα πορευτεί ανάλογα με το τι δείχνουν. 

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, σημειώνεται πως έγινε ανασκόπηση τόσο της ευρύτερης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης όσο και της πορείας προς τις προεδρικές εκλογές.  Το Πολιτικό Γραφείο σημειώνει τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν προκύψει για τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Πολιτικό Γραφείο, επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο η επιθετική και αναθεωρητική στάση της Ρωσίας να ενθαρρύνει νέες, ανάλογες κινήσεις από την Τουρκία. «Η τουρκική ηγεσία σήμερα κλιμακώνει τις απαράδεκτες απειλές της αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, παρεμποδίζει κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και, με τη γενικότερη στάση της, υπονομεύει την ασφάλεια και συνοχή της Ευρώπης. Έντονες είναι και οι προκλήσεις στο μέτωπο τη οικονομίας. Τόσο η πανδημία, όσο και η ρωσική εισβολή έχουν διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχουν προκαλέσει έντονο πληθωριστικό σοκ το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Η προοπτική επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ορατή και επιβάλλει ορθή και συνετή διαχείριση προκειμένου να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της κυπριακής οικονομίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου.

Και προσθέτει: «Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, μόνο η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία,  μπορεί να διασφαλίσει ότι οι απειλές θα αντιμετωπιστούν και οι ευκαιρίες θα αξιοποιηθούν, παρέχοντας στους συμπολίτες μας ασφαλή και ομαλή διέξοδο. Μέσα από το πρόσφατο Πολιτικό-Ιδεολογικό Συνέδριο, Δημοκρατικός Συναγερμός και Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν ετοιμάσει και παρουσιάσει την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη πρόταση για την Κύπρο της Επόμενης Μέρας. Που αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της επιτυχημένης διακυβέρνησης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη».

Που περιλαμβάνει, συνεχίζει η ανακοίνωση, «συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με έμφαση στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνεις. Που βασίζεται στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με ριζοσπαστικές προτάσεις, μεταξύ άλλων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό,  το ολοήμερο σχολείο, την πράσινη μετάβαση, την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ,  την εκπροσώπηση των γυναικών και τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου».

«Με αποφασιστική πολιτική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας μας. Αλλά και με μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική, με δυτικό προσανατολισμό, που τοποθετεί την Κύπρο στον πυρήνα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του εθνικού μας θέματος. Η πρόταση για άμεση υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρά τις αναμενόμενες αντιρρήσεις της Τουρκίας, αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική», αναφέρει η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου.

Τέλος το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε μέλος, φίλο και ψηφοφόρο της παράταξης σε αποφασιστική συστράτευση προκειμένου να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενωμένος και πρωταγωνιστής. «Απευθύνει κάλεσμα σε κάθε πολίτη να επιλέξει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την προοπτική της πατρίδας μας, μέσα από μια ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση που μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορούν να διασφαλίσουν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση