Από το ΝΑΤΟ στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις-Οι άξονες πολιτικής του Αβέρωφ Νεοφύτου

Τους εκατόν άξονες πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση και το θεμέλιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του ενδελεχούς και αναλυτικού προγράμματος διακυβέρνησής του, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 46 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, αυτό το σχέδιο πηγάζει από τις αξίες και τις ιδέες του ΔΗΣΥ, την πατριωτική, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτική του φιλοσοφία. Εδράζεται πάνω στο κυβερνητικό έργο και σμιλεύτηκε μέσα από δέκα μήνες μαζικού και δημοκρατικού διαλόγου, με στόχο τη συνέχεια και τη μεταρρύθμιση. Αποτελεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα της χώρας.

Πρόκειται για ένα έντυπο 36 σελίδων, στο οποίο τίθενται, όπως αναφέρει η παράταξη, οι βάσεις για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, μια Κύπρο ανθεκτική και βιώσιμη, μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή, μια Κύπρο πράσινη, μια Κύπρο υψηλής ποιότητας ζωής, μια Κύπρο της αλληλεγγύης, μια Κύπρο της γνώσης και της απασχόλησης και μια Κύπρο δίκαιη. Χωρίζεται σε οκτώ πυλώνες, στους οποίους υπάρχουν αναλυτικές αναφορές σε κάθε θεματική ενότητα.  

Ελεύθερη και ενωμένη Κύπρος

Στον πυλώνα αυτό περιλαμβάνεται και το Κυπριακό, για το οποίο αναφέρεται πως η σκλήρυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο αναθεωρητισμός και η επιμονή της άλλης πλευράς σε χωριστές κυριαρχίες και διαχωρισμό δεν έχουν πετύχει καμία διεθνή στήριξη και δεν μας αποθαρρύνουν από την προσπάθεια για λύση.  Η αναζήτηση λύσης είναι η πρώτη και κυρίαρχη προτεραιότητα, καθώς και ο μόνος δρόμος για διασφάλιση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Διεκδικούμε, προστίθεται, μια λύση έντιμη, βιώσιμη και λειτουργική, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και όσα απορρέουν από αυτό. Μια λύση που να αναγνωρίζει και που να απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, βασισμένη στα ψηφίσματα των Η.Ε. και στις συμφωνίες που προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Προτείνεται η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, προκειμένου η κάθε πολιτεία να διαχειρίζεται από μόνη της τα θέματα της καθημερινότητάς της και το κεντρικό κράτος να διασφαλίζει τη μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια, τους φυσικούς πόρους και την ενιαία οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, στόχος είναι η Κύπρος να μετεξελιχθεί σε μια κανονική χώρα, ασφαλή, χωρίς κηδεμόνες, εγγυητές και κατοχικούς στρατούς. «Στο πλαίσιο αυτό, ήρθε η ώρα να προτάξουμε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, που θα μπορεί να βασίζεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις δομές ασφάλειας της Ε.Ε., προβάλλοντας και την άμεση αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται.

Για την εξωτερική πολιτική, προτάσσονται τα τρία επίπεδα, να είναι η Κύπρος αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιφέρεια και τη Μεσόγειο, ενεργός εταίρος στην Ε.Ε. και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκφράζεται, επίσης, προσήλωση στις περιφερειακές συνεργασίες και ξεκάθαρος ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός, υπέρ της πιο ενωμένης και συνεκτικής Ε.Ε.

Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, θέση του ΔΗΣΥ είναι πως η ενεργειακή κρίση έχει εντείνει την ανάγκη αξιοποίησής τους, ώστε να συνδράμουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και σε συνεργασία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα πρέπει να κινηθούμε τάχιστα για την εξεύρεση και την υλοποίηση των βέλτιστων λύσεων αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων. «Από αυτή την προσπάθεια δεν εξαιρούμε κανέναν, ούτε και την Τουρκία, με καίρια όμως προϋπόθεση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», διευκρινίζεται.

Περαιτέρω, στην ενότητα αυτή, σημειώνεται ότι η Κύπρος οφείλει να εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αμυντικών και αποτρεπτικών της δυνατοτήτων και θα πρέπει να επενδύει στην Άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, ο ΔΗΣΥ εισηγείται προσφυγική πολιτική τεσσάρων κατευθύνσεων, με ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης, ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, νέες πολιτικές για τη στέγαση των ειδικών κατηγοριών εκτοπισμένων και την προσεκτική και σταδιακή εισαγωγή προγράμματος για την απώλεια χρήσης της περιουσίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα. Στηρίζει, επίσης, το σύνολο των εγκλωβισμένων και τις προσπάθειες της ΔΕΑ για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων.

Για τις θρησκευτικές ομάδες, οι άξονες πολιτικές αναφέρουν πως ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν τα δικαιώματά τους, όπως προβλέπονταν στο Σύνταγμα του 1960, με τους εκπροσώπους τους να ψηφίζουν σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Για την ομογένεια προτείνεται όπως αποκτήσει το δικαίωμα εκλογής εκπροσώπων στη Βουλή.

Ο δέκατος τρίτος άξονας και τελευταίος αυτού του πυλώνα είναι το μεταναστευτικό, στο οποίο αναφέρεται πως η Κύπρος οφείλει να παρέχει καταφύγιο σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα και να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όμως απαιτείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για να προβλέπει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Χρειάζεται, επίσης, λήψη δραστικών μέτρων περιορισμού των ροών και αύξηση των επιστροφών και όποιος μετανάστης αιτείται άσυλο και απορρίπτεται θα πρέπει να αναχωρεί αμέσως για τη χώρα του. Θα πρέπει να απαγορεύεται το δικαίωμα στην εργασία για όσο εκκρεμεί η αίτηση.

Η ανθεκτική και βιώσιμη Κύπρος

Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται σε θέματα οικονομίας, με το όραμα του ΔΗΣΥ να είναι μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, που να σέβεται τους διεθνείς κανόνες, να συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τροφοδοτεί την ανάπτυξη, στηρίζοντας αποτελεσματικά την κοινωνία και ιδιαίτερα όσους έχουν ανάγκη. Θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, με στόχο την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και την συνεχή αξιολόγησή της στην επενδυτική βαθμίδα.

Για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης, προτείνεται αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, συγκράτηση του κόστους ενέργειας, ραγδαία επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και ενίσχυση της επισιτιστικής μας αυτάρκειας. «Για όσο διαρκεί η κρίση, στόχος μας είναι να αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες, επικεντρωμένες στην ανακούφιση τόσο των ασθενέστερων, όσο και της μεσαίας τάξης», αναφέρεται. Η παράταξη εισηγείται φορολογική ελάφρυνση για την κατηγορία 19,500 με 28,000 ευρώ για ένα χρόνο και για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 19,500 αντίστοιχη ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα αναπληρωθούν από το κράτος.

Ο ΔΗΣΥ προτείνει φορολογική μεταρρύθμιση, με τρόπο που θα αυξάνει τη διεθνή αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αναφέρει ότι πρωτεύουσα θέση στη μετάβαση της Κύπρου στην επόμενη μέρα έχει η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Χαρακτηρίζεται η μεσαία τάξη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και γίνεται λόγος για κίνητρα και πολιτικές που στηρίζουν την οικογένεια και έμμεσα ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα, μειώσεις σε φόρους, χορηγίες, ολοήμερο σχολείο και στεγαστικά προγράμματα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται σε προγράμματα ενίσχυσης και ανταγωνιστικότητας.

Σε ο,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ, παράλληλα με ένα νέο σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας, του ενοικίου έναντι δόσης. Προτείνεται, επίσης, σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τα ΜΕΔ.

Στο διευρυμένο μοντέλο ανάπτυξης προστίθενται στους κύριους αναπτυξιακούς άξονες και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η βιομηχανία και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, ενώ αποκτούν σημαντικές προοπτικές ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή. Για τις υπηρεσίες, προωθούνται τα επενδυτικά ταμεία και το headquartering. Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και την ίδρυση Ναυτοδικείου, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μετατραπεί η Κύπρος σε Κέντρο Διεθνών Διαιτησιών. Επόμενο βήμα, αναφέρεται περαιτέρω, είναι η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ στόχος είναι η ταχύτατη ανάπτυξη κέντρου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αιχμής.

Για τη γαλάζια οικονομία, αναφέρεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων. Η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας έδωσε ακόμη περισσότερες δυνατότητες στον τομέα και στόχος είναι η ενδυνάμωσή του με πλήρη ψηφιοποίηση και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε σχέση με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στους άξονες σημειώνεται ότι επείγει η ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και ο επενδυτικός νόμος. Για τη συνδεσιμότητα αναφέρεται πως πρόθεση είναι η συνεχής ενίσχυση με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός αεροπορικός κόμβος, καθώς και η ακτοπλοϊκή διασύνδεση και με άλλες γειτονικές χώρες. Δίνεται, ακόμη, ώθηση για να καταστεί η χώρα μας περιφερειακός κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου. Αναφέρεται, τέλος, πως «στην επόμενη μέρα της Κύπρου, μεγάλη σημασία θα δώσουμε και σε νέα μεγάλα έργα, που βελτιώνουν το φυσικό περιβάλλον και υποβοηθούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας στους τομείς της υγείας, παιδείας, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας».

Η σύγχρονη και ψηφιακή Κύπρος

Στον τρίτο πυλώνα προτείνεται μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, που να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή και να αναβαθμίζει τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες, αλλά να μην ανατρέπει τον δικοινοτικό χαρακτήρα του Συντάγματος, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας. Προτείνεται, επίσης, αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να προχωρήσουμε σε ριζική αναδιοργάνωση των δομών, με τρόπο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών, χωρίς τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που υπάρχουν σήμερα.

Ο ΔΗΣΥ εισηγείται ο πολίτης να έχει μία και μόνο επαφή με το κράτος για τον ίδιο σκοπό ή το ίδιο πιστοποιητικό, μέσω της αφαίρεσης της γραφειοκρατίας και της τροποποίησης της νομοθεσίας. Μέσα από μία πύλη, με ένα κωδικό, μία ταυτότητα και μία ηλεκτρονική υπογραφή, ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε επαφή με το κράτος, με πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Απαραίτητο, όπως επισημαίνεται, είναι να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές.

Για την ενίσχυση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, χρειάζεται στήριξη των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το σύγχρονο ταλέντο. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι χρειαζόμαστε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ερευνητικών δομών και των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην εμπορικοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και σε επενδύσεις. Γι’ αυτό το σκοπό προτείνεται η δημιουργία του Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης.

Η πράσινη Κύπρος

Τέταρτος πυλώνας είναι αυτός που σχετίζεται με το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το κόμμα του εισηγούνται την μετατροπή των πόλεων της Κύπρου σε έξυπνες πόλεις, κάτω από  μια ενιαία πλατφόρμα, μέσα από εξειδικευμένο σχεδιασμό, με τη χρήση της τεχνολογίας. Η Κύπρος, αναφέρεται, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο χρήσης οχημάτων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, με κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, που θα συνοδεύονται από τη χρήση συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας και κλιματικά ουδέτερες ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές για την ηλεκτροκίνηση.

Στόχο αποτελεί επίσης η υποχρεωτική και ανταποδοτική ανακύκλωση, καθώς και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης, ώστε με εμπλουτισμό του με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, να επιτρέπεται στις ΑΠΕ να το τροφοδοτούν για όλο το εικοσιτετράωρο.

 Ο ΔΗΣΥ εισηγείται ένα γενναίο πλάνο για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτίρια και κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κάθε κτίριο. Στόχος είναι, με την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, η δυνατότητα αυτοπαραγωγής να ανέβει στο 125%, ώστε κάθε νοικοκυριό να μπορεί να έχει και έσοδα. Η πράσινη μετάβαση, επισημαίνεται, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, κεντρικές πολιτικές κινήτρων, ολοκληρωμένα κανονιστικά πλαίσια και συστήματα πιστοποίησης. Γι’ αυτό και απαιτείται κεντρικός φορέας πράσινης μετάβασης.

Η Κύπρος της ποιότητας ζωής

Στον πέμπτο πυλώνα τονίζεται η σημαντική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η προώθηση της υλοποίησης εκατοντάδων έργων σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Στόχος είναι η περαιτέρω συνέχιση και ενδυνάμωση αυτής της αναπτυξιακή πολιτικής, με επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων και δημιουργία υποχρεωτικών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, την θεσμοθέτηση πιστοποιητικού καταλληλόλητας και η υποχρεωτική συντήρηση κτιρίων και τη νομοθεσία για τα κοινόχρηστα. 

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνεται έμφαση στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους και άλλων ορεινών περιοχών. «Συνεχίζουμε πιο έντονα την ενθάρρυνση του αγροτουρισμού, της οινοποίησης, της βιοτεχνίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και την κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων. Προχωράμε στην αποτελεσματική θεσμοθέτηση της οικοτεχνίας και ακόμη πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του επισκέψιμου αγροκτήματος», προστίθεται.

Ύψιστη προτεραιότητα αποτελούν η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης, ο ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και η γνήσια επιδίωξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται, ο ΔΗΣΥ συμμερίζεται τον στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και την σωστή προστασία και διατήρηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Όπως τονίζει, καμία οικονομία δεν θα είναι ανταγωνιστική, αν δεν είναι πράσινη και δεν σέβεται το περιβάλλον. Τεράστια σημασία δίνεται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης του νερού, που θα επιτρέψουν την κοινή τιμολόγηση σε όλη την Κύπρο.

Στους άξονες υπάρχει εισήγηση για μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και για οριστική λύση σε θέματα ευθύνης διαχείρισης και συντονισμού στην προετοιμασία αντιμετώπισης και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Μεγάλη σημασία δίνεται και στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, εντατικοποιείται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Αστυνομίας.

Στον τομέα του πολιτισμού, αναφέρεται ότι ευνοείται η πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Προτεραιότητα είναι, μετά τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών, η θεσμοθέτηση του καθεστώτος του δημιουργού και η ενίσχυση των κινήτρων που ενθαρρύνουν την πολιτιστική δημιουργία. Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, στόχος είναι η ενίσχυσή του, μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων, καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού. Έμφαση δίνεται και στην άσκηση και τη σωστή διατροφή, με τη δημιουργία Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θα προωθεί θέματα που αφορούν την πιο υγιεινή ζωή.

Για την αντιμετώπιση των εξαρτησιογόνων ουσιών, σημειώνεται ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την υγιή δραστηριοποίηση των νέων μας. Στρατηγικός στόχος είναι και η μείωση των οδικών θανάτων και τραυματισμών κατά 50% μέχρι το 2030, μέσα από σειρά δράσεων και πολιτικών σε διάφορα επίπεδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ευημερία των ζώων, προτείνεται η θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας Ζώων Συντροφιάς.

Η Κύπρος της αλληλεγγύης

Η αλληλεγγύη βρίσκεται στο επίκεντρο του έκτου πυλώνα, με τον ΔΗΣΥ να δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει τη σύγχρονη οικογένεια, με εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλεται τη μέρα έκδοσης του πιστοποιητικού γεννήσεως, επιδότηση των διδάκτρων και της σίτισης σε σταθμούς και νηπιαγωγεία και το συνολικό ποσό να αυξάνεται για κάθε επιπλέον παιδί. Γίνεται αντιληπτή η ανάγκη για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο ωράριο ή κοντά στους χώρους εργασίας και θα θεσπιστούν κίνητρα. Ταυτόχρονα θα επιδοτηθεί η δημιουργία σταθμών και πολυδύναμων κέντρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άξονα αποτελεί και η επέκταση και κατοχύρωση ευέλικτων μορφών εργασίας, για να καλύπτει την εργασία από το σπίτι, και τα ευέλικτα ωράρια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Τεράστια έμφαση δίνουμε στην προσιτή κατοικία και το προσιτό ενοίκιο», αναφέρεται στους άξονες πολιτικής και στόχος είναι να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της παραχώρησης επιπλέον ορόφων ή συντελεστή για αναπτύξεις, ώστε να συνδράμει στην πολιτική αυτή. Η παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο θα επιταχυνθεί με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία σύγχρονων μεικτών περιοχών κοινωνικής και κανονικής στέγης, προστίθεται.

Η επόμενη μέρα της Κύπρου, επισημαίνεται, απαιτεί ένα αξιόπιστο δίκτυο στήριξης της οικογένειας, με τη συνεργασία όλων των ειδικών, που να αποσκοπείς την πολύπλευρη παροχή επιστημονικής, ψυχολογικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής συνδρομής όπου απαιτείται. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται πως η εφαρμογή του νέου οικογενειακού δικαίου θα καταπολεμήσει τη διαιώνιση αντιπαραθέσεων και θα πετύχει την καλύτερη προστασία και φροντίδα των παιδιών.

Ο ΔΗΣΥ εισηγείται την εφαρμογή του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς, που θα δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και θα ενεργεί ως πρώτο σημείο επαφής και παρέμβασης. Προτείνει ακόμη όπως κανένα επίδομα και βοήθημα δεν πρέπει να καθυστερεί πάνω από ένα μήνα από την ημερομηνία της αίτησης. Αναφορικά με το ΕΕΕ στόχος είναι η περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού, για να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και να μην επιτρέπει κατάχρηση του συστήματος, καθώς και τη συνεχή στήριξη ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία. Το κράτος πρέπει να εφοδιάσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στόχος είναι να ενοποιηθούν οι συντάξεις και να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος φτώχιας των συνταξιούχων. Ήρθε επίσης η ώρα, προστίθεται, να κατηγοριοποιηθούν τα βαριά επαγγέλματα και να αναθεωρηθεί η αποκοπή του 12% σε όσους αφυπηρετούν στα 63. «Θέλουμε τους πρεσβύτερους να είναι κοινωνικά δραστήριοι όταν το επιθυμούν», σημειώνεται περαιτέρω.

Πολιτική του ΔΗΣΥ είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η ιδρυματοποίηση και κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις και η παροχή κάθε δυνατής στήριξης για να εργάζονται όταν μπορούν. Θα ενισχυθούν περισσότερο οι υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας, ψυχολογικής στήριξης, συνοδείας, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Για το ΓεΣΥ στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή και θα παρέχονται έγκαιρα και θα είναι υψηλού επιπέδου και το σύστημα υγιές και οικονομικά βιώσιμο, σωστά εποπτευόμενο και δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευσης. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως η οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καλύτερος έλεγχος από αυτόν που προσφέρει η διαφάνεια και η τεχνολογία και τα πρότυπα και πρωτόκολλα για τις ιατρικές πράξεις, με την ταυτόχρονη δημιουργία μονάδας για επίβλεψη και διατήρησή τους, είναι ο τρόπος να βελτιωθεί το ΓεΣΥ. Προωθείται επίσης η εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας και παραγωγικότητας, παράλληλα με τις ιατρικές πράξεις και την αμοιβή τους. Θα δοθεί επίσης μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και στο να μπει τέλος στην στρέβλωση να μην έχουμε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Προτείνεται όπως η Κύπρος καταστεί περιφερειακό κέντρο υγείας και να επενδύσουμε στον ιατρικό τουρισμό. Έμφαση θα δοθεί και στην ψυχική υγεία, με τρόπο που θα λειτουργεί προληπτικά και ολιστικά και παρεμβάσεις εμφανείς στις τοπικές κοινωνίες, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

Η Κύπρος της γνώσης και της απασχόλησης

Ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις στέρησαν από τη νέα γενιά πολλά και σημαντικά και η πολιτεία έχει υποχρέωση να συνδράμει. Η πιο σημαντική επένδυση, αναφέρεται στον έβδομο πυλώνα, είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Θα επενδύσουμε στη νέα μας γενιά, με τρόπο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της επόμενης και όχι της προηγούμενης μέρας και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας και της πράσινης μετάβασης», αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις θέσεις, το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται μια εκτεταμένη αναδόμηση και μεταρρύθμιση, τροφοδοτώντας με κατάλληλες δεξιότητες τους μαθητές. Προτείνεται ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων για να πετύχουμε ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στροφή από τη διδασκαλία στην μάθηση και από την ύλη στο περιεχόμενο. Επίσης την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού και την πλήρη ψηφιοποίηση ων σχολικών μονάδων και την ενσωμάτωση στην εκπαίδευση των κομβικών ψηφιακών δεξιοτήτων και των STEM. Στόχος είναι η εισαγωγή ενός πιο λειτουργικού σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και η καλύτερη υποδοχή παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

Βασική προτεραιότητα είναι η μετεξέλιξη του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και η επέκτασή του για να καλύψει το σύνολο της προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές να καλλιεργούν περαιτέρω δυνατότητες. Κρίσιμη παραμένει επίσης η προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, με τρόπο που να διασυνδέεται με τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε αυτό τον στόχο εντάσσεται και η δημιουργία Πράσινης Τεχνικής χολής για προγράμματα εκπαίδευσης στα πράσινα επαγγέλματα. Θα ενισχυθεί περισσότερο η βελτίωση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.

Ο άξονας για την απασχόληση αναφέρει ότι επικέντρωση είναι η επένδυση στις δεξιότητες, την κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας, για να μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης. Στόχος, παράλληλα, είναι η εξέλιξη του συστήματος «Εργάνη» με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά του, με την καταγραφή των μορφών απασχόλησης, των ωραρίων εργασίας, αδειών κτλ. Δημιουργούνται, ακόμη, συστήματα ατομικών λογαριασμών μάθησης και προωθείται επέκταση του θεσμού της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.

Η δίκαιη Κύπρος

Ο τελευταίος πυλώνας τονίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη λειτουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων, την πλήρη ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και την ολοκλήρωση της κτηριακής αναβάθμισης των δικαστηρίων.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός της διαφθοράς είναι η διαφάνεια. Προτείνουμε τη διαφάνεια σε όλες τις πράξεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες όλων όσων κατέχουν εξουσία, ως τον κορυφαίο τρόπο διασφάλισης της λογοδοσίας και αποκατάστασης της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Όπως και την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», προστίθεται.

Άξονα πολιτικής αποτελεί και η επιδίωξη της συμφιλίωσης των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και η εξάλειψη της διαφοράς των αμοιβών. Εντείνονται επίσης οι δράσεις για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Υπάρχει επίσης δέσμευση ότι το 50% του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι γυναίκες και προσπάθεια για ίδια προσέγγιση σε όλους τους διορισμούς.

Ο ΔΗΣΥ επενδύει στη νέα νομοθεσία για τη νεανική παραβατικότητα, που δημιουργεί δομές για εξωδικαστική μεταχείριση ανήλικων παραβατών και διαδικασίες φιλικές προς τους ανήλικους παραβάτες. Περαιτέρω προωθεί ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας. «Δεν ανέχεται κανενός είδους αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα, παραβατικότητα, ρατιστική και εκφοβισμό ή συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας», τονίζεται, ενώ θα προωθηθούν πολιτικές για την ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την πολυπολιτισμικότητα.

Εισηγείται επίσης την καθιέρωση των δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων και τη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες. Τέλος, γίνεται αναφορά στον εθελοντισμό, με διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων, μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την αυστηρή εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ