Εντόπισαν κοινές ανησυχίες και έκλεισαν νέο ραντεβού Καρογιάν-Χριστοδουλίδης

Κυπριακό, ενέργεια, άμυνα και γεωπολιτικά ζητήματα συζητήθηκαν στη σημερινή δεύτερη συνάντηση της Γραμματείας της ΔΗΠΑ–Συνεργασία με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις δύο πλευρές να εντοπίζουν κοινές ανησυχίες και κοινές προσεγγίσεις. Θα ακολουθήσει και τρίτη συνάντηση για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης. 

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν έκανε λόγο για εποικοδομητική, ουσιαστική και διεξοδική συνάντηση: «Θέλαμε να έχουμε τις θέσεις, τις απόψεις, τις προσεγγίσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη σε ότι αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και τις θέσεις που η πλευρά μας θα πρέπει να υπερασπιστεί όλη την αμέσως επόμενη περίοδο. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θέλει να εγκαταλείψει τις άτεγκτες και ακραίες τοποθετήσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό, αλλά και τη θέση της -που αφίσταται από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αποφάσεων της Ε.Ε- για δύο κράτη».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι συζητήθηκαν γεωπολιτικά θέματα τα οποία χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας με δεδομένο ότι ο πλανήτης έχει μπει σε νέο ψυχρό πόλεμο ο οποίος επηρεάζει και τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «πρέπει να είναι μια πολιτική που να προωθεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να δίνει κίνητρο και στους Ευρωπαίους μέσα από συνέργειες να μπορούν να μας στηρίξουν. Πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι στην Ε.Ε, αλλά και στις προσπάθειες για περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, προκοπή, πρόοδο των λαών».

Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία επεξεργαζόμαστε μια συγκροτημένη θέση όχι μόνο σε ότι αφορά τα κοιτάσματα μας, αλλά και πως μπορεί τα δικά μας, σε συνεργασία με το Ισραήλ να είναι χρήσιμα στην Ε.Ε. όλη αυτή την περίοδο, και πως μπορεί αυτό να αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου μέσα σε αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό. Μέσα από τον διάλογο, μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε τόσο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και με άλλους υποψηφίους, νιώθω ότι εμπλουτίζεται αυτή η γνώση, μοιραζόμαστε εμπειρίες. Να μην ξεχνάμε ότι βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι το καλό του τόπου μας, η προκοπή του τόπου μας, η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πάνω από όλα οι σωστές πολιτικές που οφείλουμε στον τόπο μας και τον λαό μας. Είναι για αυτό το λόγο που όσες περισσότερες συγκλίσεις έχουμε σε σημαντικά θέματα, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον τόπο μας ανεξαρτήτως ποια θα είναι η τελική επιλογή του κάθε κόμματος. Έχουμε συμφωνήσει με το Νίκο Χριστοδουλίδη ότι θα έχουμε και την τρίτη μας συνάντηση, που θα είναι ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση  πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση για θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, ενέργειας και το Κυπριακό: «Θέματα, τα οποία όπως προκύπτει και από τη συνάντηση που έγινε, συνδέονται μεταξύ τους. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κοινός στόχος, το ζητούμενο, είναι πώς μπορούμε να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε δεδομένα που προκύπτουν από τα άλλα θέματα τα οποία προανέφερα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι «όντως υπάρχουν σε αρκετά των θεμάτων που συζητήθηκαν κοινές ανησυχίες, κοινές προσεγγίσεις. Είμαι σίγουρος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά και αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα συζητήσουμε στην επόμενη μας συνάντηση, που είναι θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Εξίσου σημαντικά θέματα, τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα μας, απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα εις βάθος και να μπορώ κι εγώ να αναπτύξω τις δικές μου προσεγγίσεις και να ακούσω τις δικές σας. Είναι θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν συγκλίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι δεν υπάρχει σεβασμός στις όποιες αποφάσεις, στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, έτσι ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα αποφασίσει η ΔΗΠΑ για τις Προεδρικές, και πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη: «Η επόμενη μας συνάντηση σαφέστατα θα είναι τις επόμενες ημέρες, διότι στο πρόγραμμα μας έχουμε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τον κ. Μαυρογιάννη, θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα έχουμε και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ακόμα μια τουλάχιστον σε ότι αφορά τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, και αυτά θα είναι εντός των επόμενων ημερών. Σε ότι αφορά τις αποφάσεις μας, έχω πει ότι όταν έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα σε ότι αφορά τις θέσεις, τις προσεγγίσεις, το όραμα το συνολικό του κάθε υποψηφίου, εμείς ως ΔΗΠΑ θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Δεν έχουμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και για να είμαι ειλικρινής δεν το βλέπω πριν το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις».

«Ακούμε τις απόψεις με πολύ προσοχή, και μέσα από τη συζήτηση είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα εξαχθούν και τα συμπεράσματα αναμφίβολα. Δεν μπορείς με τον όποιο υποψήφιο να έχεις πλήρη ταύτιση, θα υπάρχουν και θέματα που η κάθε πλευρά θα διατηρεί και τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις. Θα ήταν αφύσικο να ταυτίζονται όλες οι θέσεις. Το βασικό πράγμα είναι στα βασικά θέματα να υπάρχει η μαγική λέξη όπως την αποκαλώ: Συναντίληψη. Όταν υπάρχει συναντίληψη, τα πράγματα είναι και πολύ πιο εύκολα. Όχι τώρα αλλά και μετά τις εκλογές, διότι το σημαντικό δεν είναι απλώς «πας κάπου, ο υποψήφιος σου κερδίζει», υπέδειξε.

Η επόμενη μέρα είναι πόσο εφαρμόσιμο είναι το πρόγραμμα και πόση συνέπεια θα υπάρξει για να μπορούν αυτά που συμφωνήθηκαν να μετουσιώνονται και σε πολιτικές που να προωθούνται. Για αυτό το λόγο λοιπόν δεν θα ήθελα να κάνω άλματα. Είμαστε ακόμα σε μια αρχική φάση και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι ουσιαστικά να συζητούμε με όλους. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το απαύγασμα των συζητήσεων και των πιθανών συγκλίσεων, πιστέψτε με, στην πορεία θα είναι βοηθητικό για τον τόπο μας. «Όσες περισσότερες συγκλίσεις υπάρχουν από πολλούς, τόσο το καλύτερο για την Κύπρο θα είναι» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν. 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ