Μπήκε το ΔΗΚΟ στο παιγνίδι και πήρε φωτιά το προεκλογικό σκηνικό

Ήταν αναμενόμενο πως η προσθήκη ακόμη ενός κόμματος στο προεκλογικό παιγνίδι θα προκαλούσε νέες εντάσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποτελεί στόχο τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Λίγο μετά τη λήψη της απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όμως, το προεκλογικό σκηνικό πήρε φωτιά, με πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων, οι οποίες ανακίνησαν παλιές έριδες για το Κυπριακό.

Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει τις ευθείες επιθέσεις του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως κάνει εδώ και αρκετό καιρό, εμπλέκοντας στο παιγνίδι πλέον και το κόμμα του Κέντρου, το οποίο στη Συναγερμική ρητορική πλέον πάει σετ με τον υποψήφιο. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα αποφεύγει να εμπλακεί στην μεγάλη αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή το Κυπριακό και τα όσα διαμείφθηκαν στο Κραν Μοντανά, μία αντιπαράθεση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις, καθώς οδήγησε στην επαναφορά στην επικαιρότητα της διαμάχης του Άντρου Κυπριανού με τον Νίκο Κοτζιά, αναφορικά με τα γεγονότα στο ελβετικό θέρετρο και τα όσα επακολούθησαν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ του κ. Μαυρογιάννη και του ΔΗΚΟ και μία μεταξύ των δύο κομμάτων αναφορικά  με το Κυπριακό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα.

Ο καβγάς για το Κυπριακό

Το μεγάλο μέτωπο που άνοιξε το ΔΗΚΟ ήταν με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τέως διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό και εκλεκτό του ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές και με το κόμμα της Αριστεράς και έχει τις ρίζες του στο 2017.

Ο κ. Μαυρογιάννης κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου την Κυριακή πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς ήταν οι μόνοι στο Κραν Μοντανά που στήριξαν τον Πρόεδρο και επέμειναν να μην αποδεχθεί οτιδήποτε άλλο πέραν από «μηδέν στρατούς, μηδέν εγγυήσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση πως η δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ στηρίζεται σε λανθασμένη ενημέρωση. «Δεν νομίζω ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος από τους δύο προαναφερθέντες, είχε ακριβώς αυτή τη θέση», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «σίγουρα εγώ ήμουν αυτός που πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις και το ξέρει ο κόσμος όλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαψεύδει τις αναφορές Νικόλα για το Κραν Μοντανά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ωστόσο το ΔΗΚΟ αντέστρεψε τα όσα είπε ο τέως διαπραγματευτής και σε ανακοίνωσή του  ανέφερε πως «ο κ. Μαυρογιάννης ίσως να μην είναι ενήμερος για συζητήσεις που έγιναν σε συσκέψεις αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί επέκριναν έντονα τον Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι με την στάση του και τις θέσεις που προβάλλει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον στρατό και τις εγγυήσεις, εμποδίζει, δήθεν, τη διαδικασία και την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο υποψήφιος ίσως να μην είναι ενήμερος για τους καβγάδες του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και κομματικού αρχηγού στο λόμπι του ξενοδοχείου Intercontinental, ή ακόμη, να μην γνωρίζει για παρεμβάσεις προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για παύση του ΥΠΕΞ του, αναφορές που αποτελούν ευθεία βολή κατά του ΑΚΕΛ, καθώς φωτογραφίζουν τον τέως ΓΓ του. Σημείωσε, ακόμα, πως ο κ. Μαυρογιάννης πρέπει να ξεκαθαρίσει αν το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τη θέση του για «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», διότι όταν την εξέφραζε το ΔΗΚΟ «το ΑΚΕΛ μας χαρακτήριζε μαξιμαλιστές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε το ΔΗΚΟ σε Μαυρογιάννη-«Ίσως να μην είναι ενήμερος, συμφωνεί και το ΑΚΕΛ;»

Στις αναφορές αυτές απάντησε τόσο το κόμμα της Αριστεράς όσο και ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού προσωπικά. «Όταν δεν έχεις επιχειρήματα αρχίζεις τα ψέματα. Αναπαράγεις κουβέντες που δεν έχουν σχέση με την ουσία και διαψεύσθηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό», δήλωσε μέσω ανάρτησής του ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το μόνο κόμμα που ζητούσε αποστρατιωτικοποίηση ήταν το ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά της η Εζεκία Παπαϊωάννου, ανέφερε πως δεν θα απαντήσει στους ισχυρισμούς για τον Νίκο Κοκτζιά, διότι «έχουν διαψευσθεί ακόμα και από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό και δεν θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθουμε». Επανήλθε, ωστόσο, στο ζήτημα για την παραμονή στρατευμάτων και τη διατήρηση των εγγυήσεων, καλώντας το ΔΗΚΟ αντί  να ρωτά το ΑΚΕΛ να ρωτήσει τον υποψήφιό του. Παρέθεσε απόσπασμα συνέντευξης του κ. Χριστοδουλίδη από το 2017, στην οποία έλεγε ότι «δεν είναι θέση μας μηδέν στρατεύματα από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι ανέφικτο και συμφωνεί και η Ελλάδα» και πως «η θέση μας είναι κατάργηση της συνθήκης εγγύησης και παρεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προεκλογική σύγκρουση ΔΗΚΟ-Μαυρογιάννη αναβίωσε τη διαμάχη Κοτζιά-Κυπριανού

Οι επιθέσεις του ΔΗΣΥ

Η πρώτη επίθεση στο ΔΗΚΟ, πάντως, δεν ήρθε από το ΑΚΕΛ, αλλά από το κυβερνών κόμμα, λίγο μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, η Πινδάρου κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι είναι πρόθυμος συνεργός στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να επανέλθει πάση θυσία στην Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «υποκρισία της ψευδεπίγραφης ανεξαρτησίας» και για συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, με μόνο κοινό σημείο την άκρατη επιθυμία των δύο πλευρών να διαμοιραστούν την εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άστραψε και βρόντηξε ο ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη-«Μπαίνει τέρμα στην υποκρισία»

Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξαν να μην απαντήσουν με ανακοίνωση στις αναφορές αυτές, ωστόσο ο ΔΗΣΥ επανήλθε τη Δευτέρα, με τον Εκπρόσωπο Τύπου να κάνει λόγο για «υιοθεσία» του κ. Χριστοδουλίδη από το κόμμα. Ανέφερε, επίσης, πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος «αποκάλυψε το κοινό τους σχέδιο για την επόμενη διακυβέρνηση» και «ήδη έπεσε η αυλαία στο θέατρο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδη-«Αυλαία στο θέατρο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας»

Επισημαίνεται πως τις θέσεις του ΔΗΣΥ επανέλαβε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος, σε δική του ανακοίνωση, κατηγόρησε το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρό του για πλήρη ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων και για απόλυτο εμπαιγμό του λαού. «Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε αυτό τον ΄γάμο΄ γιατί πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα έχουν πιθανότητες να εξυπηρετήσουν τον κοινό μεγάλο τους στόχο και αυτοσκοπό, που δεν είναι άλλος από τον διαμοιρασμό της πολυπόθητης εξουσίας», είπε, προσθέτοντας ότι κάνουν λάθος «να υποτιμούν τόσο βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών και να θεωρούν ότι μπορούν να τους υφαρπάξουν την ψήφο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή επίθεση Ηλιάδη σε ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδη-«Υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη»

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός, πως παρά τα μέτωπα που άνοιξαν γύρω από το πρόσωπό του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να μην προβεί σε καμία δήλωση. Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκεται στην Αθήνα για τη συμμετοχή του στο συνάντηση του Israeli-Hellenic Forum B’nai B’rith World Center, στην οποία θα συζητηθούν οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις και ευκαιρίες για Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ και είναι κύριος ομιλητής σε μία από τις ενότητες.

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ