Μπήκε στον χορό των Προεδρικών, ετοιμάζεται για τις δικές του φιγούρες το ΔΗΚΟ

Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό των Προεδρικών Εκλογών επέφερε η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς κανένας από τους τρεις βασικούς υποψηφίους δεν βαδίζει στις εκλογές χωρίς κομματική στήριξη, διαφοροποιώντας τη μέχρι στιγμής εικόνα.  

Κομματικός υποψήφιος είναι μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που κατέρχεται ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ μέσα από τις διαδικασίες του ΔΗΣΥ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, με τον πρώτο να υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον δεύτερο από το ΔΗΚΟ, με προοπτικές για υποστήριξή του κι από άλλα κόμματα του Κέντρου. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό, πως πλέον, εκτός από τους τρεις υποψηφίους, θα τρέχουν και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του τόπου προεκλογικό, δημιουργώντας νέες συνθήκες στον δημόσιο διάλογο, με το ΔΗΚΟ πλέον να μπαίνει στον χορό και να ετοιμάζεται να κάνει τις δικές του προεκλογικές φιγούρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημα με Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ στις Προεδρικές-Ούτε μια ψήφος εναντίον

Μάλιστα, η πρώτη επίθεση με καθαρά κομματικά χαρακτηριστικά δεν άργησε να έρθει, αφού λίγο μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών του ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον κ. Χριστοδουλίδη «πρόθυμο συνεργό στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να επανέλθει πάση θυσία στην Κυβέρνηση». Έκανε επίσης λόγο για συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, με μόνο κοινό σημείο την άκρατη επιθυμία του ΔΗΚΟ και του κ. Χριστοδουλίδη να ανέλθουν και να διαμοιραστούν την εξουσία. Περαιτέρω, αμφισβήτησε την ύπαρξη κοινού πολιτικού πλαισίου μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για αναφορές που δείχνουν τη διεύρυνση του πεδίου επιθέσεων του ΔΗΣΥ προς τον κ. Χριστοδουλίδη, ώστε να περιλαμβάνει και το ΔΗΚΟ. Απάντηση δεν πήρε χθες, αλλά αυτή αναμένεται να ακουστεί πολλές φορές τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση του ΔΗΚΟ αποδείχθηκε αρκετά εύκολη, όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που προσήλθαν ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, με εξαίρεση μία αποχή. Η αποχή προήλθε από τον βουλευτή του κόμματος Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος διαχώρισε από νωρίς τη θέση του, εκφράζοντας τη διαφωνία του με αυτή την προοπτική τόσο στο Εκτελεστικό Γραφείο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν κι άλλες τοποθετήσεις κατά τις οποίες εκφράστηκε σκεπτικισμός ή ενδοιασμοί, όμως δεν υπήρξε στην πραγματικότητα κάποια αντιπρόταση, που να μπορεί να αλλάξει την ήδη παγιωμένη τάση εντός του κόμματος, αφού, ακόμη και τα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμούς για κάποια ζητήματα, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως, υπό τα δεδομένα, η υποστήριξη Χριστοδουλίδη είναι η μοναδική επιλογή που έχει ενώπιον του το κόμμα. Αναγνώρισαν, δηλαδή, αφενός τη δημοφιλία και τη διεισδυτικότητα που καταγράφει ο κ. Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και του Κέντρου ευρύτερα και την απουσία οποιασδήποτε συνεργασίας ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ή μιας άλλης υποψηφιότητας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αυξανόμενη δυναμική του τέως Υπουργού Εξωτερικών στον χώρο που κινείται το ΔΗΚΟ. Ως εκ τούτου, δεν έφεραν στην πραγματικότητα ενστάσεις, αλλά εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς, τους οποίους ο ίδιος ο υποψήφιος θα πρέπει να φροντίσει να καθησυχάσει στην κοινή πορεία με τους νέους του συνεργάτες.

Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς συνεχίζουν να αιωρούνται ερωτήματα ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΗΚΟ στην υποψηφιότητα αλλά και στη διακυβέρνησή του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεδομένου αφενός ότι δεν παύει να είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα και αφετέρου ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα χρειάζεται στήριξη στο Κοινοβούλιο. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη και αναμένεται να προκύψει η φόρμουλα στην πορεία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας. «Ευχαριστώ το ΔΗΚΟ για την εμπιστοσύνη, η οποία είμαι σίγουρος ότι υπηρετεί την ανάγκη για υπερβάσεις, πέραν από κομματικές, διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές και άλλες διαφωνίες, όπως επίσης την ανάγκη για σύνθεση ιδεών και απόψεων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας». Επανέλαβε, δε, την πρόσκλησή του προς διάφορες κατευθύνσεις, λέγοντας πως «η δύναμή μας είναι οι συμπολίτες μας και ο κοινός μας στόχος σε σχέση με το μέλλον της πατρίδας μας», αποφεύγοντας την αναφορά σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες, παρά το γεγονός πως τόσο το ΔΗΚΟ όσο και ο ίδιος είχαν προκληθεί νωρίτερα από τον ΔΗΣΥ.

Κατά την ομιλία του, την οποία ουσιαστικά επανέλαβαν κι άλλα στελέχη που έλαβαν τον λόγο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «η κοινωνία ζητά μια διαφορετική, ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Που ενώνει και δεν διχάζει, που υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες και όχι τις κομματικές ατζέντες. Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία των πολιτών βρήκε αυτή την υποψηφιότητα. Βρίσκει την ελπίδα», δείχνοντας ξεκάθαρα και το βάρος που έριξαν στο κοινωνικό ρεύμα που φαίνεται να συγκεντρώνει ο υποψήφιος. Τον περιέγραψε ως έναν ευσυνείδητο εργασιομανή, που δεν εκφέρει διχαστικό λόγο και που δεν φέρει βαρίδια.

Δεν πρέπει κανείς να αναμένει ότι θα δει μια παραδοσιακή συμφωνία κομματικής συνεργασίας και νομής της εξουσίας, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει και θέλει να διαφυλάξει το ανεξάρτητο της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και να συνεργαστεί μαζί του στη βάση ενός διευρυμένου κοινού πολιτικού πλαισίου. Διευκρίνισε, δε, πως το κόμμα του διατηρεί τη δική του αυτονομία και το δικαίωμα της διαφοροποίησης τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Στάθηκε, παράλληλα, στον ρόλο που διαδραμάτισε ο υποψήφιος στο Κραν Μοντανά παρουσιάζοντας τον ως αντίβαρο στις όποιες διαφωνίες μπορεί να είχε το ΔΗΚΟ κατά καιρούς μαζί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ