Επίσημα με Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ στις Προεδρικές-Ούτε μια ψήφος εναντίον

Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, με μόλις μία αποχή και καμία ψήφο εναντίον. Εκατόν τριάντα δύο παρευρισκόμενοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου για τον κ. Χριστοδουλίδη. 

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, αναφέρει πως "η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 26 Ιουνίου 2022 με αποκλειστικό θέμα τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, ενέκρινε με 132 ψήφους υπέρ και μια αποχή, την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, για την στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευχαριστίες Χριστοδουλίδη στο ΔΗΚΟ-«Ενισχύει την συλλογική μας προσπάθεια»

Η αντίδραση Χριστοδουλίδη 

Τις ευχαριστίες του προς το ΔΗΚΟ, διατύπωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη απόφαση της Κεντρική Επιτροπής του κόμματος να τον υποστηρίξει στις Προεδρικές εκλογές.

Σε γραπτή δηλώσή του ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως. «ησημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενισχύει τη συλλογική μας προσπάθεια, όπως προκύπτει και μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία, για την ανάγκη να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ανανέωσης διαδικασιών και νοοτροπιών, μακριά από παραδοσιακές πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Ευχαριστώ θερμά το Δημοκρατικό Κόμμα για την εμπιστοσύνη, η οποία είμαι σίγουρος ότι υπηρετεί την ανάγκη για υπερβάσεις, πέραν από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές και άλλες διαφωνίες, όπως επίσης την ανάγκη για σύνθεση ιδεών και απόψεων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας».

Σημειώνει πως, «σε μια δύσκολη εποχή και συγκυρία, τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες, προς κάθε οργανωμένο σύνολο, προς κάθε κοινωνική και πολιτική ομάδα, προς κάθε ανέντακτο πολίτη, προς κάθε νέο ψηφοφόρο, προς όλους όσοι ασπάζονται την έντονή μας πεποίθηση, ότι μαζί, ενωμένοι, παρά τις τυχόν διαφορετικές μας αφετηρίες, θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κοινωνίας».

Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από την κοινωνία, από τους ίδιους τους συμπολίτες μας και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, συνεχίζεται με ιδιαίτερα αισιόδοξη δυναμική. Η δύναμή μας είναι οι συμπολίτες μας και ο κοινός μας στόχος σε σχέση με το μέλλον της πατρίδας μας, αναφέρει τέλος.

«Ο στόχος μας παραμένει να φέρουμε την αλλαγή»

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι τίμιος και καθαρός και η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι περιλαμβάνει το deal ΔΗΚΟ-Χριστοδουλίδη κι ο λόγος που τον στηρίζει ο Νικόλας

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που σε προσωπικό επίπεδο θέλει να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι γιατί "όταν στο Κρανς-Μοντανά κάποιοι πίεζαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχτεί και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, όταν κάποιοι έκαναν τους 'Πόντιους Πιλάτους' ενώ άλλοι προσπαθούσαν μετά μανίας να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο δυο πολιτικοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς, παρέμειναν στο πλευρό του και στήριξαν έμπρακτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη".

"Δυο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να μην αποδεχτεί οτιδήποτε άλλο παρά 'μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις'. Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως "ο στόχος μας παραμένει: να φέρουμε την αλλαγή το 2023" για να προσθέσει πως για αυτό τον λόγο και έπειτα από τις διαβουλεύσεις, την ανταλλαγή απόψεων και τον έντονο προβληματισμό, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, την υποστήριξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη.

"Η κοινωνία ζητά μια διαφορετική, ανεξάρτητη, υποψηφιότητα. Που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες και όχι τις κομματικές ατζέντες. Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία των πολιτών βρίσκει αυτή την υποψηφιότητα. Βρίσκει την ελπίδα", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

"Γιατί είναι ανεξάρτητος. Γιατί τα βάζει με το κατεστημένο. Γιατί τα βάζει με τα πρόσωπα που ευθύνονται για αποφάσεις που έχουν βλάψει τη χώρα και έχουν πληγώσει τους πολίτες. Γιατί μπορεί και θέλει να υπερβεί το διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων", επεσήμανε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης "είναι ευσυνείδητος και εργασιομανής. Έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων, λόγω της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο ως διπλωμάτης, όσο και ως υπουργός. Είναι χαμηλών τόνων. Δεν εκφέρει διχαστικό λόγο".

Και ναι, σημείωσε "θέλουμε πρόεδρο που να μην έχει τη φήμη ότι, 'όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αυτός είναι από κάτω'…" Θέλουμε πρόεδρο τίμιο για να καθαρίσει τον 'Στάβλο του Αυγεία'. Για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς".

Αναφέρθηκε στην ευκαιρία που είχαν να συναντηθούν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και επεσήμανε πως "έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε σημαντικές συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την καταγραφή των προβλημάτων που σήμερα ταλανίζουν τον λαό και την κοινωνία".

"Ιδιαίτερα όμως, πιστεύουμε πως έχουμε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μέλλον, για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας τα επόμενα κρίσιμα χρόνια", ανέφερε.

Επεσήμανε πως η Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος ετοίμασε και παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη, ένα ολοκληρωμένο Περίγραμμα Θέσεων που αφορά όλα τα σημαντικά ζητήματα που θεωρούν ότι απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.

Απαρίθμησε 18 τέτοια ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, η άμυνα, η οικονομία, το μεταναστευτικό και η υγεία.

Είπε πως πριν λίγες μέρες έλαβαν επιστολή του κ. Χριστοδουλίδη ημερ. 22/6/22 με την οποία αποδέχεται αυτές οι προτάσεις, να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Παρέθεσε απόσπασμα της επιστολής σημειώνοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποδεχθεί σημαντικές θέσεις και πολιτικές προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τις οποίες έχουμε αναπτύξει κατά καιρούς.

"Επομένως, ο στόχος που εμείς είχαμε θέσει, να πετύχουμε την αλλαγή που επιζητεί η κοινωνία, επιτυγχάνεται μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, οι οποίες, μαζί με τις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα αποτελούν το προεκλογικό του πρόγραμμα", ανέφερε.

Αναφέρθηκε σε κάποιες από τις συγκλίσεις που έχουν διαπιστώσει, όπως η ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής και της στρατηγικής μας στο Κυπριακό ενόψει της τουρκικής αδιαλλαξίας (αλλά όχι αναθεώρηση της βάσης επίλυσης), η σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών για να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ και την αναβάθμιση της εθνικής φρουράς, η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης για την άμεση αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, η υιοθέτηση αυστηρών και αποτελεσματικών μέτρων πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς και λήψης μέτρων, μεταξύ άλλων, για καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού, κατάργηση των διπλών φορολογιών στα καύσιμα και στο ρεύμα, φορολογική μεταρρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού βάρους των εταιρειών.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τη δική του αυτονομία και ανεξαρτησία, το δικαίωμα της διαφοροποίησης σε συγκεκριμένα ζητήματα και προεκλογικά και μετεκλογικά.

"Δεν πρέπει κανείς να αναμένει πως θα δει μια παραδοσιακή συμφωνία κομματικής συνεργασίας και νομής της εξουσίας όπως είχαμε ενδεχομένως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Εμείς αναγνωρίζουμε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την πραγματική ανεξαρτησία του Νίκου Χριστοδουλίδη", ανέφερε.

Όμως, συνέχισε, πιστεύουμε πως μέσα από αυτές τις προτάσεις, υπάρχει ένα διευρυμένο  κοινό πολιτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια παραγωγική συνεργασία μαζί του.

Αναγνώρισε, παράλληλα, πως στο παρελθόν είχαν επιμέρους διαφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  "Διαφωνήσαμε μαζί του σε σημαντικά ζητήματα, τόσο όταν ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη", ανέφερε.

Σημείωσε, ωστόσο, "το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί είμαστε έτοιμοι να παραμερίσουμε διαφωνίες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στο μέλλον".

Είπε πως με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν στο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο, και συμφωνίες και συγκλίσεις μαζί του σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα.

Σημείωσε πως υπήρχαν στιγμές κατά τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίστηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απέναντι σε επιθέσεις που δεχόταν, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα και ιδιαίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τέτοια παραδείγματα, ανέφερε, αφορούν την προώθηση της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ, την κατοχύρωση των συντεταγμένων της ΑΟΖ μας στον ΟΗΕ και την απόρριψη της αφελούς πρότασης για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΔΗΚΟ για συνολική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα του εδάφους της Κύπρου και του λαού της σε ένα σύγχρονο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος και θα προνοεί και θα διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο πριν την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, και την κατάργηση κάθε είδους εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε άλλου κράτους.

Σημείωσε πως στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη "για την επαναφορά του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους. Για να επανέλθει στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση. Για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να προστατεύσουμε τον κυπριακό ελληνισμό".

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε βεβαιότητα πως θα δεχτούν "κριτική και επιθέσεις για τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής". Το τελευταίο πράγμα που θέλει το κατεστημένο είναι να εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό θα τους χαλάσει τα σχέδια. Και για αυτό, θα δεχτούμε λάσπη, επιθέσεις και χλευασμό, είπε. Ανέφερε πως πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να κάνουν την υπέρβαση, να βάλουν την πατρίδα πάνω από το κόμμα.

"Ενόψει της αποδοχής των πολιτικών μας προτάσεων, ανοίγει ο δρόμος για μία έντιμη και παραγωγική συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η αποδοχή των προτάσεων μας ως επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, μας επιτρέπουν να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη με όλη μας τη δύναμη", ανέφερε. Εκτίμησε πως "η δική μας στήριξη θα γείρει την πλάστιγγα και θα ακολουθήσουν και άλλοι".  Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να είναι ρυθμιστής. Μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια, ανέφερε.

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ