Συζητά και αποφασίζει για Χριστοδουλίδη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, με αντικείμενο την πρόταση που θα προωθηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που έχει συγκληθεί για το πρωί της Κυριακής, αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το κομματικό όργανο που θα λάβει τις αποφάσεις για τον τρόπο που θα πορευθεί το κόμμα και αναμένεται να ψηφίσει επί της πρότασης που θα έχει ενώπιον της.

Το Εκτελεστικό Γραφείο αναμένεται να προωθήσει προς την Κεντρική Επιτροπή μόνο μία πρόταση, αυτή της υποστήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν εσωκομματικά αντιδράσεις από στελέχη που προωθούσαν κυρίως την επιλογή της αυτόνομης καθόδου, το γεγονός πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που κατέρρευσε η κοινή προσπάθεια με το ΑΚΕΛ, σε συνδυασμό με τις θετικές επαφές που είχε το ΔΗΚΟ με τον κ. Χριστοδουλίδη το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται ότι καθησύχασαν αρκετές από τις ανησυχίες που εκφράζονταν. Χωρίς να αποκλείεται να τεθεί τελικά πρόταση για αυτόνομη κάθοδο από κάποια μέλη του Εκτελεστικού, δεν αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη, αφού, όπως επισημαίνεται, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και δεν πρόκειται το κόμμα να μπει σε μία διαδικασία την οποία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να κερδίσει.

Χθες υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του υποψηφίου, κατά την οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, έγινε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναντίληψης και της συνεννόησης. Οι δύο πλευρές έστειλαν, ουσιαστικά, το μήνυμα πως κάνουν την ίδια ανάγνωση ως προς τις ανάγκες της κοινωνίας και έθεσαν και τις βάσεις για να κάνουν μια κοινή πρόταση προς αυτήν, με το ΔΗΚΟ να παραδίδει στον Νίκο Χριστοδουλίδη περίγραμμα προτάσεων και εισηγήσεων, το οποίο ο υποψήφιος θα επεξεργαστεί. Στην πραγματικότητα έγινε το πρώτο βήμα, ώστε οι θέσεις του ΔΗΚΟ να βρουν τον δρόμο τους στο πολιτικό πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη, γεγονός που διασκεδάζει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν εσωκομματικά αναφορικά με το πρόγραμμα του υποψηφίου.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ακόμη είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΗΚΟ, τόσο προεκλογικά όσο και στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη εάν εκλεγεί και επ’ αυτού αναμένεται να γίνει και συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο, αν και σε μεγάλο βαθμό το θέμα εξαρτάται και από τον ίδιο.

Ο υποψήφιος δεν επιθυμεί συνταύτιση με το ΔΗΚΟ ή άλλα κόμματα που θα αποφασίσουν να συμπορευθούν μαζί του, αφού θεωρεί το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς του ατού. Ως εκ τούτου, αναζητεί τη φόρμουλα που θα επιτρέψει την συνεργασία με το ΔΗΚΟ, χωρίς να επισκιάσει την ανεξαρτησία του. Μεταξύ των σκέψεων που γίνονται είναι να μην βρίσκονται ούτε στο επιτελείο ούτε στα πάνελ υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη ΔΗΚΟϊκά στελέχη πρώτης γραμμής αλλά να αξιοποιηθούν πρόσωπα από το κόμμα με εμπειρία τόσο στην πραγματοποίηση εκλογών όσο και στις δημόσιες συζητήσεις, τα οποία δεν είναι πολύ προβεβλημένα. Προφανώς αυτό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η ηγεσία του ΔΗΚΟ έχει τις ευλογίες της βάσης της για να προχωρήσει σε υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού καταγράφει ήδη μεγάλη διείσδυση ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, πριν καν λάβει τη σχετική απόφαση το κόμμα και χωρίς να αποσαφηνιστούν αυτές οι λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπάθησε να συζητήσει με τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και να καταγράψει τις απόψεις και τις ανησυχίες τους, πριν πραγματοποιηθεί η συζήτηση ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ