Ζήτησε σεμνότητα ο Αβέρωφ-«Ξεκίνησα ξυπόλητος απ΄την Αργάκα, δεν μου χαρίστηκαν»

Δημοσιογραφική διάσκεψη με επίκεντρο τα συμπεράσματα του Πολιτικού Ιδεολογικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στους ανθυποψηφίους του για το θέμα του debate, τονίζοντας παράλληλα πως η αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με υποψήφιους που μέχρι πριν από λιγες ημέρες ανήκαν στην Κυβέρνηση.   

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συνεδρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως, «όπως καλά γνωρίζετε ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο της επόμενης μέρας, το πολιτικό ιδεολογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.  Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Όχι μόνο για την παρουσία του και την ξεκάθαρη στήριξή του προς το πρόσωπό μου και προς  στον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και για την υπενθύμιση προς τον κυπριακό λαό για τα πεπραγμένα και τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης που στηρίχτηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ευχαριστώ τους ηγέτες που ήρθαν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον Ευρωβουλευτή και πρώην Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ τον Antonio Isturiz και δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω την Επίτροπό μας τη Στέλλα Κυριακίδου με τη σημαντική της παρουσία αλλά και τη συμβολή της στη διαχείριση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Ευρώπη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Αβέρωφ για το «απολιτίκ» ο Χριστοδουλίδης-«Πορεύομαι διαφορετικά»

Η παρουσία τους, πρόσθεσε, «ανέδειξε τη διεθνή εμβέλεια του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και συμβόλιζε το αξιακό μας πλαίσιο.  Η εξέλιξη των πολιτικών που έχουμε ήδη θέσει επί τάπητος, βρίσκονται στην καρδιά των σχεδιασμών μας για την Κύπρο της επόμενης Μέρας. Έχουμε τους θεμελιούς της διακυβέρνησής μας των τελευταίων δέκα χρόνων που πάνω τους μπορούμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα έχοντας και ως προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης των 4,5 δις.  Ευχαριστώ τους Υπουργούς και τους βουλευτές μας, τους Δημάρχους, τους αξιωματούχους και δημοτικούς συμβούλους για τη συμμετοχή τους. Για τις καίριες διαπιστώσεις τους και τα καλά τους λόγια. Η στήριξη στον Δημοκρατικό Συναγερμό παραμένει δυνατή και ακλόνητη».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε τα στελέχη του ΔΗΣΥ, για τη μαζική τους παρουσία, όπως τη χαρακτήρισε. «Για τον ενθουσιασμό και την διάθεσή τους για συμμετοχή. Ευχαριστώ τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, τη Νεολαία μας, τα Ινστιτούτα και τις Οργανώσεις μας αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στον ανοιχτό, μαζικό,  προσυνεδριακό μας διάλογο, για τον σχεδιασμό της Κύπρου της επόμενης μέρας. Για τον μεγάλο πλούτο με τον οποίο μας εφοδίασαν, με τις εισηγήσεις, τις θέσεις και προτάσεις τους. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η χώρα μας διαθέτει μια εκπληκτική κοινότητα ενεργών πολιτών, επιστημόνων, στελεχών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ανθρώπων της εργασίας, που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και χρήσιμα στην πραγματική αποστολή και περιεχόμενο της πολιτικής». 

Το συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού μετεξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο στόχος μας και θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου, τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου τον Μιχάλης Σοφοκλέους. Μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε απολύτως ελεύθερα και ειλικρινά.  Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, έλαμψε η ελευθερία του λόγου και η πολυφωνία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ακούστηκαν θέσεις υποστηρικτικές, θέσεις κριτικές, ακούστηκαν εισηγήσεις με τους συνέδρους μας να τοποθετούνται ισότιμα ανεξαρτήτως αν ήταν αξιωματούχοι, υπουργοί, βουλευτές ή απλά μέλη, σε μια μαραθώνια και πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στους πολίτες και από το πρώτο λεπτό μέχρι το κλείσιμο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια, δεν κρυβόμαστε και δεν κάνουμε τοποθετήσεις μέσα από ελεγχόμενο περιβάλλον.  Περίπου 60 ομιλητές πήραν το λόγο το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισαν Αβέρωφ δαγκωτό, «δάγκωσαν» Χριστοδουλίδη κι έπιασαν δουλειά στον ΔΗΣΥ

Αναφερόμενος στο Πολιτικό και Ιδεολογικό Μανιφέστο του ΔΗΣΥ, είπε πως αυτό, «επικαιροποιεί, δεν αλλάζει, τη φιλοσοφική και αξιακή μας βάση. Γερά είναι τα θεμέλια των αξιών μας αλλά προσαρμοζόμαστε με βάση τις σημερινές συνθήκες.  Είναι ένα κείμενο αρχών που ανανεώνει τη συμφωνία της παράταξης με την Κυπριακή κοινωνία και κατοχυρώνει τη φιλοσοφία με την οποία μας εμφύσησε η μεγάλη προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Σε αυτό είναι ξεκάθαρο το όραμά μας για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως θα μας συνοδεύει για πολλές δεκαετίες ακόμη».

«Οι συγκεκριμένες πολιτικές της παράταξής μας για την επόμενη πενταετία, θα σκιαγραφούνται στο πλήρες σχέδιο 100 αξόνων πολιτικής για την Επόμενη Μέρα της Κύπρου που θα παρουσιάσουμε την 4η Ιουλίου, που είναι ταυτόχρονα και η 46η επέτειος ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την ιστορία μας από το να καταθέσουμε τις προτάσεις μας όπως αυτές σμιλεύτηκαν μέσα από την εννιάμηνη προσυνεδριακή διαδικασία και το πολιτικό ιδεολογικό μας συνέδριο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βήμα συναντίληψης μεταξύ ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδη μέσω περιγράμματος θέσεων

Σε ότι αφορά τις Προεδρικές εκλογές επανέλαβε πως, «δύο όχθες υπάρχουν στο ποτάμι της πολιτικής μας ζωής. Από τη μία είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Από την άλλη, η αντιπολίτευση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει, ενωμένος και δυνατός. Προχωράμε με τη θετική μας πρόταση, με το σχέδιό μας για την Κύπρο της επόμενης μέρας. Και επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά: Τους καλούμε, τους προσκαλούμε, τους προκαλούμε σε debate. Τι φοβούνται και κρύβονται; Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξουμε, πολιτικές θέσεις θα κριθούν, η διαχείριση του μέλλοντος του τόπου μας. Δεν θα κάνουμε εκλογές απολιτίκ και εκλογές Instagram. Δυο είναι επιλογές. Δημοκρατικός Συναγερμός ή αντιπολίτευση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι τα πυρά του Αβέρωφ Νεοφύτου στρέφονται περισσότερο στον Νίκο Χριστοδουλίδη και αν εντάσσει και τον Αντρέα Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε πως, «πολλά παράδοξα συμβαίνουν στον τόπο μας, έχουμε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζει υποψήφιο που δεν ήταν υποψήφιος και έχουμε τον κ. Μαυρογιάννη, δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα, να ανακοινώνει μετά από την στήριξη κόμματος ότι αποφάσισε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Αυτά τα παράδοξα περνούν απαρατήρητα, δεν τα βλέπω να σχολιάζονται. Όπως επίσης και οι φίλοι του Δημοκρατικού Κόμματος όπως και το ΑΚΕΛ βάλθηκαν να φέρουν την αλλαγή. Τι σημαίνει αλλαγή; Να διώξεις την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για να φέρεις κάτι άλλο. Αλλαγή στη διαχείριση του κυπριακού έλεγε το ΑΚΕΛ. Τι αλλαγή στη διαχείριση του κυπριακού θα κάνεις επιλέγοντας τον διαπραγματευτή του Αναστασιάδη; Το ΔΗΚΟ, να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Με ποιον θα κάνει την αλλαγή, άστε τώρα τις κουβέντες προαποφασισμένα είναι αυτά από τον Απρίλιο και σίγουρο είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής στο Δημοκρατικό Κόμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόσιης και Κωστάκης στο πλευρό του Χριστοδουλίδη και στο βάθος... Δήμος Πάφου

Και πρόσθεσε: «Αυτές τις συναντήσεις για το θεαθήναι τις αφήνω ασχολίαστες αλλά το ΔΗΚΟ λέει ότι πρέπει και επιβάλλεται για το καλό του τόπου αλλαγή. Με ποιον θα κάνει την αλλαγή; Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος στις παρεμβάσεις του θεωρεί επιτυχημένο ναι και είναι επιτυχημένο το έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα κάνει αλλαγή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη που ήταν κύριο στέλεχος της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού και θα απαλλάξει, θα γλιτώσει τον τόπο από τον Συναγερμό, επιλέγοντας κάποιον που ακόμα και σήμερα που είναι ανεξάρτητος συνεχίζει να λέει ότι είναι στέλεχος κομματικό του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μόνο στην Κύπρο αυτά τα πράγματα σχολιάζονται ωσάν να είναι το νέο, το φρέσκο. Σε οποιεσδήποτε σύγχρονες δημοκρατίες αυτά θα είχαν περάσει από κριτικές. Που είναι η συνάρτηση αλλά που είναι και ο πολιτικός λόγος; Βεβαίως και έχει το δικαίωμα και ο κύριος Μαυρογιάννης και ο κύριος Κολοκασίδης και ο κύριος Χριστοδουλίδης να είναι υποψήφιοι, οποιοσδήποτε ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε κόμμα. Αλλά από τη στιγμή που αποφασίζεις ότι είσαι ανεξάρτητος, εάν φέρνεις νέο ήθος, καταρχήν ακόμα και εμάς τους παλιομοδίτες, με τα κακά ήθη αν έβαζα ανεξάρτητος θα παραιτούμουν από το κόμμα μου. Τι είναι αυτό το νέο ήθος, είμαι ανεξάρτητος αύριο θα είμαι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά την ίδια στιγμή παραμένω Συναγερμικός. Αυτά είναι τα νέα ήθη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι τα κόμματα που στηρίζουν τους υποψηφίους, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως, «θα έχουμε τρεις υποψηφίους. Τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ και τον original, τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να μιλήσουμε καθαρά και πρέπει να μας πουν πολιτικά. Όταν κατεβαίνεις ενάντια στο κόμμα σου πρέπει να τεκμηριώσεις καταρχήν ότι διαφωνείς με τις πολιτικές του κόμματος σου. Στο κυπριακό δεν άκουσα κάτι διαφορετικό υποστηρίζουμε τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τώρα κάποιος να κατεβεί ανεξάρτητος και να πει διαφωνώ με τη θέση για το συμφωνημένο πλαίσιο, εντάξει. Διαφωνούν με την οικονομία, εμείς είμαστε του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, αυτή είναι η αξιακή μας βάση στην οικονομία, αυτό κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Στη δεκαετία του Νίκου Αναστασιάδη, ταπεινά το λέω, όχι κοινωνικό φιλελευθερισμό αλλά θα έλεγα ότι οι αποφάσεις πλησιάζουν και σοσιαλιστικές προσεγγίσεις στη στήριξη της κοινωνίας. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύνταξη χηρείας κλπ. Το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ όταν κυβερνούσαν κατήργησαν το συνταξιοδοτικό, το επανάφερε η κυβέρνηση, κουτσούρεψαν την ΑΤΑ, έγιναν πολλά.  Κουτσούρεψαν τα επιδόματα των πολύτεκνων, τα επανάφερε σταδιακά η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, στήριξη των ευάλωτων ομάδων, το ΓεΣΥ υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει στον τόπο;», διερωτήθηκε

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε πως. «είμαι στην πολιτική αρένα στην πρώτη γραμμή από το 1991, στην κομματική ζωή από το 1985 που ήμουν επαρχιακός γραμματέας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει από ανθρώπους που δεν διεκδίκησαν μέχρι σήμερα καμιά εκλογή να μιλούν με μια υπεροψία ότι είναι άνετοι και έχω εγώ το άγχος, που δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Ούτε με διόρισαν Δήμαρχο, ούτε Βουλευτή στην Πάφο, ούτε με διόρισαν επαρχιακό γραμματέα της Νεολαίας, ούτε με διόρισαν Αντιπρόεδρο της Νεολαίας, ούτε με διόρισαν στο πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ούτε με διόρισαν Αναπληρωτή Πρόεδρο, ούτε με διόρισαν Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ούτε και είχα επίθετο να με κουβαλά στην πολιτική. Ξυπόλητος ξεκίνησα από την Αργάκα δεν μου χαρίστηκε, ούτε μου δόθηκε. Με τη σκληρή δουλειά και συλλογικά με τους συνεργάτες και επαναλαμβάνω λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήξεραν για τα στοιχεία, φαίνεται να μην ήθελαν την καταγγελία της Αριστοτέλους»

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ