Θέρμαναν τον προεκλογικό τα... φώτα του debate-Θέλουν αλλά δεν μπορούν όλοι

Ως ευκαιρία για να ανταλλάξουν κατηγορίες και να θερμάνουν το προεκλογικό κλίμα, είδαν τα επιτελεία των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές τη συζήτηση που ξεκίνησε, εδώ και κάποιες μέρες από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργο Κολοκασίδη για διεξαγωγή debates μεταξύ των υποψηφίων.   

Αν και βρισκόμαστε οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, και παρά το γεγονός ότι ανάλογες τηλεμαχίες σε προηγούμενες προεδρικές, είχαμε μόλις τους 2-3 μήνες το πολύ πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτή τη φορά, τα επιτελεία δηλώνουν πρόθυμα για να εμπλακούν σε μια τέτοια δοκιμασία. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν από τους πρώτους που κάλεσε τους ανθυποψηφίους του σε debate. Με την ίδια προθυμία είναι έτοιμοι να το πράξουν ακόμα και αύριο οι Γιώργος Κολοκασίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Μάριος Ηλιάδης. Από την άλλη, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης δηλώνουν ναι μεν πρόθυμοι, δεν είναι έτοιμοι ωστόσο για κάτι τέτοιο. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. Τον χορό άνοιξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κληθείς να απαντήσει πως προσεγγίζει το ζήτημα των τηλεμαχιών, υπέδειξε ότι νιώθει πως υπάρχει πολύ άγχος για το debate. «Φυσικά και θα κάνουμε. Και όχι μόνο ένα. Θα κάνουμε πάρα πολλά debate. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ των debate. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους», απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός αλλά με ουρά στη διεξαγωγή debate ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει πολύ άγχος»

Ουσιαστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την άποψη πως είναι νωρίς για να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως και το πλαίσιο των προγραμματικών του θέσεων. «Αντιλαμβάνεστε ότι προέχει ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. Αυτούς λέμε όλοι ότι επιθυμούμε μέσα από το πρόγραμμά μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και φυσικά θα γίνουν και τα debate».

Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα πως, δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς σε σχέση με οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει για debate είτε δύο είτε όλων των υποψηφίων είτε πιο μικρών σχηματισμών, απαντώντας ουσιαστικά στις αναφορές του Αβέρωφ Νεοφύτου για απολιτίκ προεκλογικό και εκλογές του Instagram. «Η θέση μας, και το λέω δημόσια να ακουστεί από όλους, είναι ότι είναι θετική» κατέληξε.

H απάντηση από την Πινδάρου δεν καθυστέρησε και πολύ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει να κρύβεται και να επιθυμεί τακτική της άδειας καρέκλας. Μάλιστα άφησε αιχμές για τον κ. Χριστοδουλίδη ότι παίζει κρυφτό και έχει άχρωμες θέσεις, κάτι που όπως αναφέρει, δεν είναι στο DNA του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμεία επίθεση ΔΗΣΥ σε Χριστοδουλίδη-«Το κρυφτό δεν είναι στο DNA μας»

Όπως σημειώνει ο ΔΗΣΥ, «σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη θέση του πως θα συνεχίσει να κρύβεται. Τον ρώτησαν για τα debate και απέρριψε αποδεχόμενος. Η τακτική της άδειας καρέκλας συνεχίζεται από μέρους του. Γίνονται συζητήσεις και δεν εκπροσωπείται, δεν καταθέτει θέσεις».

Τονίζει επίσης πως «εμείς επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Χωρίς άγχος. Πως οι εκλογές είναι εξόχως πράξη πολιτική. Έχουμε θέσεις, έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας. Το ξεδιπλώνουμε.  Χρειάζεται να γίνει διάλογος. Να μας ακούσουν οι πολίτες και να μας κρίνουν. Αυτό σημαίνει πολιτική διεργασία».

Επίθεση στον Νίκο Χριστοδουλίδη εξαπέλυσε και ο Μάριος Ηλιάδης ο οποίος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον χαρακτήρισε άτολμο, ενώ τον κατηγόρησε ότι αρνείται το καθολικό αίτημα, τόσο των υποψηφίων όσο και της κοινωνίας, για διεξαγωγή debates». Σημείωσε πως «δεν τόλμησε εώς τώρα να εκφράσει την όποια θέση και εξακολουθεί να κρύβεται». Καταλήγοντας διερωτήθηκε «ένας τόσο άτολμος υποψήφιος, πώς είναι δυνατό να είναι τολμηρός και θαρραλέος ΠτΔ;»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ίδια θέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη εκφράζει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα της διεξαγωγής debate, εξέφρασε την προθυμία του, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προγραμματικές του θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζουν το παιχνίδι των Προεδρικών τα debate;-Ποιοι και γιατί τα ευνοούν

«Πάντα είμαι έτοιμος, πάντα θα είμαι έτοιμος και ποτέ δεν θα δείτε στρεψοδικία από μέρους μου. Ταυτόχρονα, να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να το φτιάξουμε με κανόνες και διαδικασίες». Σημείωσε επίσης πως, «δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να εμφανίζεται ως δυσμενής διάκριση απέναντι σε υποψήφιους που μπορεί να είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι, αλλά δεν έχουν στήριξη από μεγάλα κόμματα.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ακόμα ότι «πρέπει να γίνει μια δίκαιη κατανομή του χρόνου. Υπάρχουν πολλά κανάλια και μέσα. Μπορούμε να αρχίσουμε, όποτε κριθεί ότι θα γίνει, εγώ θα είμαι πάντα έτοιμος. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το είδος των συζητήσεων, δεδομένου ότι οι πλείστοι από εμάς περιλαμβανομένου και εμού, δεν έχουμε ακόμη οριστικοποιήσει τις προγραμματικές μας θέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρωτοβουλία για διεξαγωγή τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων ανέλαβε από τις οκτώ Ιουνίου το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη. Με επιστολή του προς όλους τους υποψηφίους ο κ. Κολοκασίδης, πρότεινε προς όλους τους υποψήφιους τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων μεταξύ όλων των υποψηφίων, λαμβάνοντας μάλιστα τις θετικές απαντήσεις του Αχιλλέα Δημητριάδης, ο Μάριος Ηλιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ