Δευτέρα 15 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν βιάζονται ΕΔΕΚ και Χριστοδουλίδης-Αξιολόγησαν τα δεδομένα και τα ξαναλένε

  16/06/2022 12:43
Δεν βιάζονται ΕΔΕΚ και Χριστοδουλίδης-Αξιολόγησαν τα δεδομένα και τα ξαναλένε

Δεν βιάζονται ΕΔΕΚ και Χριστοδουλίδης-Αξιολόγησαν τα δεδομένα και τα ξαναλένε

  16/06/2022 12:43

Αναβολή για τον Ιούλιο παίρνουν οι τελικές αποφάσεις στην ΕΔΕΚ, σε σχέση με τις Προεδρικές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Νίκο Χριστοδουλίδη.   

Όπως εξήγησε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εντός του κόμματος, του οποίου συνήλθε χθες βράδυ η Κεντρική Επιτροπή, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συνεπώς αρχικά θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις, με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ημερίδες εντός για τους βασικούς πυλώνες του πολιτικού του προγράμματος, ενώ ανακοίνωσε πως το πλήρες πρόγραμμα θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχαν εποικοδομητική. «Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο για το πώς προσεγγίζουμε αυτό τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμά μας που στηρίζεται στα όσα συζητούμε με την κοινωνία που έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, που στηρίζεται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση και την διεύρυνση της μεσαίας τάξης. Μία μεσαία τάξη που αντιλαμβάνεστε αποτελεί την ραχοκοκαλιά και της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τις διάφορες πτυχές και του προγράμματός μου όπως διαμορφώνεται, τους βασικούς πυλώνες, τις προτεραιότητες. Άκουσα με πολλή ενδιαφέρον τα σχόλια του κ. Σιζόπουλου και ο διάλογος θα συνεχιστεί λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούν σε μαζική συγκέντρωση τους ΕΔΕΚίτες οι διαφωνούντες-«Να τερματίσουμε την κατηφόρα»

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απαντηθήκαν κάποια ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από την πλευρά της ΕΔΕΚ που είναι ερωτήματα που απασχολούν τα μέλη των συλλογικών οργάνων του κόμματος. «Αλλά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχίσουν σε συνάρτηση πάντοτε με τις τελικές αποφάσεις που τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα κληθούν να λάβουν ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.Ο στόχος από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρος», συνέχισε.

Θα θέλαμε, πρόσθεσε, «με οποιονδήποτε τρόπο η επόμενη διακυβέρνηση να επικεντρώσει την προσπάθειά της όχι μόνο στα θέματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού, που είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά κυρίως σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, σε θέματα κοινωνικής οικονομικής πολιτικής, σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Για να δημιουργήσουν ακριβώς τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες ούτως ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική, οι πολίτες να ξανά ενεργοποιηθούν, να δώσουν μια νέα κατεύθυνση στην πατρίδα μας ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται όχι μόνο η Κύπρος αλλά μπορώ να πω ο ευρωπαϊκός και ο παγκόσμιος χώρος».

Και πρόσθεσε: «Οι συναντήσεις μας θα συνεχίσουν, πιστεύω πάντοτε σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα μέχρι που να ολοκληρωθεί η εικόνα μπορώ να πω της οποιασδήποτε πρότασης η οποία θα κατατεθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ στην βάση ορθολογικών και διαφανών δεδομένων για να ληφθούν τελικές αποφάσεις όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο νέος κύκλος στην ΕΔΕΚ, η επιδίωξη των διαφωνούντων και η στάση Σιζόπουλου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο για το πότε η ΕΔΕΚ θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε πως στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έγινε μια εκτενής συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. «Παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός Ιουνίου, λόγω όμως μιας σχετικής καθυστέρησης στην διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού, επίσης και των υποψηφιοτήτων αλλά και κάποιων προτάσεων μελών του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές προτάσεις, υπάρχει ένα ενδεχόμενο οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν εντός Ιουλίου. Δεν θα είναι αποφάσεις οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα αργοπορημένες γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ναι μεν «σπεύδε βραδέως» αλλά το βραδέως να μην είναι καθυστέρηση που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», εξήγησε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακριβή ημερομηνία λήψης της τελικής απόφασης, ο Μ. Σιζόπουλος δήλωσε, «είναι λίγο δύσκολο αυτή τη στιγμή γιατί οι δικές μου οι απόψεις μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές από τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών των συλλογικών οργάνων. Ως εκ τούτου επειδή αυτή τη στιγμή και στη χθεσινή συνεδρία τέθηκαν διάφορες επιλογές τις οποίες και το Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος στην επόμενη συνεδρία θα συζητήσει ώστε να αποφασισθεί αν η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κ.Ε. ή από ένα Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, ή αν θα είναι ενδεχομένως στη βάση μιας άλλης διαδικασίας. Θέλουμε οι αποφάσεις μας να είναι στη βάση δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών ώστε η εμπλοκή των μελών και των φίλων του κόμματος να είναι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος κύκλος αντιδράσεων στην ΕΔΕΚ-Περιορίζει το πεδίο δράσης των βουλευτών της

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοδουλίδη για το πώς προχωρά με τις προγραμματικές δηλώσεις, απάντησε, ότι, «αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του διαλόγου. Ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις αρχές Ιουλίου. Αν θέλετε να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα σε συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματός σας, το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου θα αρχίσουμε σταδιακά να δημοσιοποιούμε μέσα από Ημερίδες που θα διοργανώνονται, τις προτεραιότητές μας σε κάθε πυλώνα πολιτικής. Το Φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν και δημόσια γνωστές συνολικά οι προγραμματικές μας δηλώσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η θέση της ΕΔΕΚ στο κυπριακό για την ΔΔΟ, η οποία είναι αντίθετη με τη θέση του κ. Χριστοδουλίδη, αποτελεί πρόβλημα ή αν αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, ο Μ. Σιζόπουλος δήλωσε πως, «όλα τα προβλήματα μπορούν να υπερπηδηθούν. Σε μια συνεργασία δεν σημαίνει πως εκβιαστικά το ένα μέρος πρέπει να επιβάλλει τις απόψεις του στο άλλο μέρος. Εδώ ακριβώς γι’ αυτό έχω πει ότι θα γίνουν κάποιες ενδεχόμενες συζητήσεις για να υπάρχει μια καταγραφή στα επιμέρους θέματα που υπάρχουν συγκλίσεις και πού υπάρχουν αποκλίσεις. Έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα του κόμματος, στη βάση μιας ορθολογικής πια εικόνας, να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχουν δυνατότητες και γεφύρωσης διαφορών αλλά την ίδια στιγμή δεν σημαίνει ότι οποιεσδήποτε διαφορές που υπάρχουν θα είναι και εμπόδιο στην οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία. Γι’ αυτό όλα θα μπουν στη βάσανο της αξιολόγησης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοδουλίδη για τα debate, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως, «νιώθω πως υπάρχει πολλή άγχος για τα debate. Φυσικά και θα κάνουμε debate. Και όχι μόνο ένα. Θα κάνουμε πάρα πολλά debate. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ των debate. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Αντιλαμβάνεστε ότι προέχει ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. Αυτούς λέμε όλοι ότι επιθυμούμε μέσα από το πρόγραμμά μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και φυσικά θα γίνουν και τα debate. Δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς σε σχέση με οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει για debate είτε δύο είτε όλων των υποψηφίων είτε πιο μικρών σχηματισμών. Η θέση μας, και το λέω δημόσια να ακουστεί από όλους, είναι ότι είναι θετική».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει διευθετηθεί δεύτερη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε, «όχι. Θα καθοριστεί. Αντιλαμβάνεστε ότι προέχει να ενημερωθούν πρώτα τα συλλογικά όργανα του κόμματος, να κάνουν μία πρώτη αξιολόγηση και οι συναντήσεις θα συνεχίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας