Άναψε φωτιές η πρόταση Μαυρογιάννη για ΦΑ-Αποστάσεις από ΑΚΕΛ, τη συζητά ο ΔΗΣΥ

Την πρώτη του πρόταση ως υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές κατέθεσε δημόσια ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος πρότεινε τη μεταφορά με αγωγό του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Τουρκία για δική της χρήση, πριν από τη λύση του Κυπριακού.  

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες προτάσεις είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν και μάλιστα από το ΑΚΕΛ, το οποίο προτείνει τη διασύνδεση του Κυπριακού με το ενεργειακό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πήρε την πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία προβλέπει μεταφορά του ΦΑ στην ΕΕ μέσω Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού, ένα βήμα παρακάτω, προτείνοντας ουσιαστικά τη μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό προς την Τουρκία, για δική της χρήση.

Μιλώντας την Τετάρτη στην κρατική τηλεόραση, υπέδειξε πως, «εγώ μπορώ να είμαι λίγο πιο προχωρημένος από το ΑΚΕΛ. Πιστεύω ότι μια από τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης είναι η μεταφορά ΦΑ προς την Τουρκία για τις δικές της ανάγκες από τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νηνεμία στο Κυπριακό, οι απειλές των Τούρκων και το βόλεμα των πολιτικών

«Δεν βλέπω τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι αν συνεισφέρει θετικά ή αρνητικά στην ασφάλεια της ΕΕ ή τη δική μας ασφάλεια. Όταν το ΦΑ περνά από την Τουρκία και πάει στην ΕΕ τότε ναι υπάρχει κίνδυνος, όταν όμως πηγαίνει στην Τουρκία για τις ανάγκες της χώρας δεν υπάρχει κίνδυνος για εμάς. Εμείς θα μπορούμε να κλείνουμε τη στρόφιγγα», εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης.

Την πρόταση του κ. Μαυρογιάννη κλήθηκαν στη συνέχεια να σχολιάσουν εκπρόσωποι των κομμάτων, με τον Ονούφριο Κουλλά του ΔΗΣΥ να την χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα, τον Νεοκλή Συλικιώτη από το ΑΚΕΛ να υποδεικνύει πως η δική του θέση είναι πως το Φυσικό Αέριο θα πρέπει να συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού, συνεπώς είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τη λύση και τον Ηλία Μυριάνθους από την ΕΔΕΚ να διαφωνεί.

Για το θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωση και το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές, Ανδρέας Μαυρογιάννης τάχθηκε υπέρ της «διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού» και μάλιστα «από τώρα» και χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε ανταλλάγματα».

Αντίθετα, υποδεικνύει το ΔΗΚΟ, οι θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστολή ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2020 του τότε Γ.Γ. του κόμματος, Άντρου Κυπριανού και με την οποία κοινοποιούσε στο ΔΗΚΟ την πρόταση του ΑΚΕΛ, «μετά την θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν άρεσε στο ΔΗΚΟ η δήλωση Μαυρογιάννη για αέριο-«Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον υποψήφιο του;»

«Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον υποψήφιο του;», διερωτάται καταληκτικά το κόμμα.

Πάντως ο Νεοκλής Συλικιώτης, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε ο υποψήφιος του κόμματός του, εκτίμησε αρχικά πως πολύ δύσκολα το κυπριακό φυσικό αέριο μπορεί να διοχετευθεί απευθείας στις ευρωπαϊκές αγορές. Για αυτό, εξήγησε, «κατά την άποψη μας και των ειδικών μόνο στις περιφερειακές αγορές μπορεί να πωληθεί. Περιφερειακές αγορές είναι δύο είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία για τις ανάγκες της Τουρκίας». Το κυπριακό φυσικό αέριο είπε, «εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μετά τη λύση», ενώ υπενθύμισε την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κουλλάς από το ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε την πρόταση Μαυρογιάννη, εντελώς διαφορετική από αυτό που συζητούσαμε μέχρι σήμερα. «Δεν έχει», είπε, «καμία σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ και εμείς διαφωνούμε με την πρόταση για μεταφορά μέσω Τουρκίας πρδιν την λύση του Κυπριακού. Η πρόταση του κ. Μαυρογιάννη είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Είναι ενδιαφέρουσα όμως έτσι η Τουρκία δεν θα μπορεί να μας ομηροποιήση εμάς. Θα μπορούμε εμείς να κλείσουμε την στρόφιγγα. Λέω να αξιολογηθεί. Το σίγουρο είναι ότι διαφωνούμε να τροφοδοτούμε την Ευρώπη μέσω Τουρκίας χωρίς την λύση του Κυπριακού», εξήγησε ο κ. Κάρουλλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζουν το παιχνίδι των Προεδρικών τα debate;-Ποιοι και γιατί τα ευνοούν

«Εύλογες απορίες από την πρότασή του»

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως «η πρόταση του Υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη για το Φυσικό Αέριο, όπως αυτή έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή, προκαλεί εύλογες απορίες. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια τις σκέψεις του με λεπτομέρεια, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξηγήσει τί ακριβώς προνοεί η πρότασή του, όπως και ποια η σκοπιμότητα της». 

Παράλληλα, αναφέρει πως «εύλογα μπορεί κάποιος να διερωτηθεί πως μπορεί να είναι εφικτή μια τέτοια σκέψη/πρόταση, όταν: 

Για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να προηγηθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας – Τουρκίας, την στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; 

Αν υποθέσουμε πως αυτή η πρωτοβουλία ευοδωθεί πριν τη λύση του κυπριακού, ποιές αξιόπιστες δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η Τουρκία για διαφοροποίηση της άτεγκτης στάσης της και εγκατάλειψη των όσων διακηρύσσει και πράττει σε βάρος της Κύπρου; 

Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων από μέρους της Τουρκίας, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι, δεδομένης της υφιστάμενης ανισορροπίας δυνάμεων, η πλευρά μας θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς την παροχή φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την ώρα, μάλιστα, που ο πιο ισχυρός έχει πλειάδα εργαλείων να εφαρμόσει; 

Αυτά είναι τα πρώτα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχετική δήλωση του κ. Μαυρογιάννη». 

Τέλος, σημειώνει πως αναμένεις τις κατάλληλες διευκρινήσεις και απαντήσεις.  

Έντονη αντίδραση από ΕΛΑΜ

Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ, αναφέρει ότι «ην ώρα που η Τουρκία διαφημίζει προκλητικά το νέο της, 4ο στην σειρά, γεωτρύπανο με το όνομα του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πέταξε την φαεινή ιδέα να πουλήσουμε φυσικό αέριο στον Ερντογάν για να λύσει το Κυπριακό».

Σημειώνει πως «δεν μας έφταναν όλα αυτά, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση Μαυρογιάννη».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) όχι μόνο διαφωνεί κάθετα με την συγκεκριμένη εισήγηση, αλλά θεωρεί επικίνδυνους όσους προτείνουν συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του Φυσικού Αέριου. Τονίζουμε την πάγια και αταλάντευτή μας θέση για δημιουργία του αγωγού East Med, που θα εδράζεται σε μια Ενιαία Ενεργειακή Πολιτική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

«Αδιανόητες χαρακτήρισε τις προτάσεις Μαυρογιάννη-Αβέρωφ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία»

Αδιανόητες χαρακτήρισε τις προτάσεις Μαυρογιάννη-Αβέρωφ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γ. Κολοκασίδης. «Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και πρώην διαπραγματευτής της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξεδίπλωσε τις προηγούμενες μέρες τους πυλώνες της υποψηφιότητάς του και προέκρινε, μάλιστα, τη διοχέτευση φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, πριν ακόμα από τη λύση του Κυπριακού», αναφέρεται.

Ο κ. Μαυρογιάννης, συνεχίζει η ανακοίνωση, πήρε ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε προκρίνει τη διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας ως πρώτο βήμα μετά τη λύση του Κυπριακού. «Και οι δύο ιδέες είναι αδιανόητες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον ενεργειακό της σχεδιασμό», προστίθεται.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει εγγύηση πως η Τουρκία θα συνεργαστεί ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας χειρονομίας αλλά κρίνοντας και από το παρελθόν η Τουρκία θα εκλάβει τέτοια κίνηση ως αδυναμία. Θα θεωρήσει δεδομένη αυτή την παραχώρηση και θα ζητήσει και επιπρόσθετα ανταλλάγματα. Συνεπώς όχι μόνο δεν θα υποβοηθήσουν τέτοιες κινήσεις την επίλυση του κυπριακού αλλά θα την καταστήσουν δυσχερέστερη διότι θα κλιμακωθούν έτι περισσότερο οι τουρκικές απαιτήσεις», αναφέρεται.

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ