Αλλάζουν το παιχνίδι των Προεδρικών τα debate;-Ποιοι και γιατί τα ευνοούν

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές του 2023, άρχισε πολύ νωρίς. Το ιδιόμορφο πολιτικό σκηνικό με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να χρησιμοποιεί κάθε μέσο που είχε στη διάθεση του ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, για να εκθέσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεδιπλώθηκε στην ολότητα του από πολύ νωρίς. 

Η απόφαση των κομματικών οργάνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να τρέξουν οι εξελίξεις, δημιούργησε πονοκεφάλους και στα υπόλοιπα κόμματα. Από τη μια ο Αβέρωφ Νεοφύτου διεξήγαγε την προεκλογική του, μόνος και ανενόχλητος και από την άλλη τα κόμματα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν συμμαχίες, οι οποίες μάλιστα τελικά ναυάγησαν.

Από την άλλη η πίεση του Αβέρωφ Νεοφύτου ανάγκασε στις αρχές του χρόνου τον υπουργό Εξωτερικών να παραιατηθεί και τον έβαλε από πολύ πιο νωρίς από ότι ο ίδιος προγραμμάτιζε στον προεκλογικό. Σήμερα ο ίδιος ακόμη συζητά με τα κόμματα του κέντρου για το αν θα του παρέχουν στήριξη. Την ίδια ώρα, ΑΚΕΛ και Ανδρέας Μαυρογιάννης επιχειρούν να βρουν τα πατήματά τους, να κάνουν όσα πρέπει να κάνουν στο οργανωτικό κομμάτι και να καταρτίσουν το πλήρες πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στους πολίτες.

Παράλληλα οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Μάριος Ηλιάδης, τρέχουν τον δικό τους προεκλογικό και μιας και ξεκίνησαν και αυτοί πολύ νωρίς την προετοιμασία, εμφανίζονται έτοιμοι να εμπλακούν ακόμα και σε debate με τους ανθυποψηφίους τους. Κάτι που πρώτος πρώτος επιζητά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δηλώνει έτοιμος και περιμένει τους ανθυποψηφίους του.

Ο διαχωρισμός των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές μπορεί να γίνει με δύο τρόπους ομαδοποίησης. Ο πρώτος είναι ανάμεσα σε αυτούς που περιμένουν και σε αυτούς που τρέχουν να φτάσουν το οργανωτικό επίπεδο των υπολοίπων. Στην πρώτη κατηγορία, πρώτος πρώτος είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος εμφανίζεται πιο έτοιμος από ποτέ, να τεθεί απέναντι στους ανθυποψηφίους του και να αναμετρηθεί σε ένα debate.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ξεκίνησαν από νωρίς αυτό τον προεκλογικό, όπως ο Μάριος Ηλιάδης, ο Αχιλλέας Δημητριάδης και ο Γιώργος Κολοκασίδης. Και οι τρεις γνωρίζουν πολύ καλά πως με την πάροδο του χρόνου κι αφού Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης μπουν για τα καλά στον προεκλογικό, το δημόσιο βήμα που θα τους δίδεται πλέον, θα είναι μικρότερο, αφού οι υπόλοιποι τρεις (Νεοφύτου, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης), θα έχουν πίσω τους τα κόμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο Ηλιάδης, Δημητριάδης και Κολοκασίδης, αλλά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εμφανίζονται έτοιμοι για να συμμετέχουν σε debate ενόψει των Προεδρικών εκλογών από τώρα. Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει τις προηγούμενες εβδομάδες ο Γιώργος Κολοκασίδης ο οποίος μάλιστα ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τα υπόλοιπα επιτελεία για τις λεπτομέρειες των δημόσιων συζητήσεων ανάμεσα στους υποψήφιους, τον χρόνο, τον τρόπο και την εξασφάλιση της ισοτιμίας μεταξύ τους.

Πάντως η ιστορία έχει αποδείξει πως σε μεγάλο βαθμό πιο ενδιαφέρουσες και πιο εκπαιδευτικές για τους πολίτες, στην προσπάθεια τους να καταλήξουν σε ποιο θα εμπιστευθούν τη ψήφο τους, είναι οι τηλεμαχίες, με ανοικτή συζήτηση ανταπαντήσεις μεταξύ των υποψηφίων, σχόλια, λίγες δημοσιογραφικές παρεμβάσεις, λίγους συμμετέχοντες και γενικά χωρίς πολλούς κανόνες. Μια σκέψη πάντως που κυκλοφορεί, είναι να υπάρξουν αρκετές τηλεμαχίες, με τη συμμετοχή όχι όλων των υποψηφίων, οι οποίοι θα ανταλλάζουν σε γκρουπ. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίζεται από τη μια η ισοτιμία μεταξύ των και από την άλλη θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ψηφοφόρους.

Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πως στην παρούσα φάση επιδιώκουν να αποφύγουν την συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους συζητήσεις οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αφενός αμφότεροι θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η διεξαγωγή των debate, αφετέρου δεν είναι έτοιμοι σε επίπεδο θέσεων και προγράμματος για να εκτεθούν με τέτοιο τρόπο στους πολίτες, από τη στιγμή που οι ανθυποψήφιοι τους, είναι πανέτοιμοι εδώ και μήνες με καταγεγραμμένη τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Θα ήταν και άδικο εξάλλου, ειδικά για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος εξήγγειλε υποψηφιότητα μόλις την περασμένη Τρίτη, να καθίσει αυτή τη στιγμή στο ίδιο τραπέζι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν άρεσε στο ΔΗΚΟ η δήλωση Μαυρογιάννη για αέριο-«Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον υποψήφιο του;»

Ποιος κερδίζει τι

Αναμφίβολα η πρόθεση όλων των υποψηφίων να συμμετέχουν είτε αμέσως τώρα, είτε σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε τηλεμαχίες, εξαρτάται καθαρά από την πρόθεση τους να πλασάρουν επικοινωνικά την καμπάνια τους. Όλοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν στους πολίτες, πρώτον, ότι οι δικές τους θέσεις και απόψεις είναι καλύτερες από των ανθυποψηφίων τους, δεύτερον ότι όταν βρεθούν απέναντι τους οι ανθυποψηφίοι τους, θα λυγίσουν μπροστά στα δικά τους επιχειρήματα και τρίτον πως η προσωπικότητα και ο λόγος εκάστου, υπερτερεί των υπολοίπων.

Συνεπώς είναι απολύτως φυσιολογικό, όλοι να εκφράζουν την επιθυμία τους για τη διεξαγωγή debate, ωστόσο η αλήθεια είναι πως αυτό ενδεχομένως και να τους προκαλεί σε μεγάλο βαθμό άγχος και φόβο καθότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει, πώς θα εξελιχθεί μια δημόσια συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο και ειδικά πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, όπου πολλά διακυβεύονται.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκφράζει δημόσια τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής στην προεκλογική περίοδο δεν ακούστηκαν πολιτικές θέσεις και απόψεις. Και ως ένα βαθμό έχει δίκαιο, διότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία πολιτική συζήτηση μεταξύ των ανθυποψηφίων για πολιτικές θέσεις και απόψεις. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βλέπει στις δημοσκοπήσεις να είναι αρκετά πίσω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πριν ακόμα καταθέσει το πρόγραμμα του, βλέπει αφ΄ υψηλού τους ανθυποψηφίους του.

Για αυτό και συχνά κάνει στοχευμένες αναφορές σε απολιτίκ προεκλογικό ή εκλογές του Instagram. Αυτές οι αναφορές στοχεύουν, αναμφισβήτητα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει το μομέντουμ, το οποίο προστατεύει μέχρι στιγμής με την πολύ προσεχτικές δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί πως τα ποσοστά που εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πλασματικά και θα μειωθούν μόνο όταν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ίδιο και συζητήσουν πολιτικά.

Επιπλέον, αυτό που σημειώνουν στην Πινδάρου, είναι το γεγονός πως ποτέ στα εννιά χρόνια της παρουσίας του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν μπήκε σε δημόσιο διάλογο με πολιτικούς αντιπάλους, γεγονός που αφενός διαμόρφωσε το δημόσιο προφίλ του ως ο πλέον ήρεμος και χαμηλών τόνων πολιτικών και αφετέρου δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τα όσα λέει. Αυτό θα αλλάξει μόνο όταν διεξαχθούν debate μεταξύ των ανθυποψηφίων και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενδεχομένως να χρειαστεί να απαντήσει και να ανεβάσει τους τόνους.

Θα ήταν βέβαια παράτολμο και εκτός πραγματικότητας αυτή την ώρα να προβλεφθεί ποιος θα είναι ο νικητής σε μια τηλεμαχία μεταξύ των ανθυποψηφίων, ωστόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου λόγω εμπειρίας αλλά και λόγω αυτοπεποίθησης, θεωρεί πως θα καταφέρει να στριμώξει τους ανθυποψηφίους του και να πείσει τους πολίτες για την δική του υποψηφιότητα.

Εξάλλου είναι αυτός που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται χαμηλότερα από τα ποσοστά του κόμματός του, και θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος οδηγεί την κούρσα εκ του ασφαλούς και με διαφορά, είναι αυτός που θέλει όσο το δυνατό τη λιγότερη έκθεση. Η πολιτική συζήτηση και κατ΄ επέκταση τα debate, είναι εκείνο το πεδίο, όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα επιδιώξει να αλλάξει την κατάσταση και να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επέλεξε παραμονή στην comfort zone του, άγγιξε ΑΚΕΛικές χορδές ο Μαυρογιάννης

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ