Επέλεξε παραμονή στην comfort zone του, άγγιξε ΑΚΕΛικές χορδές ο Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ήταν εν δυνάμει υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές εδώ και περίπου δύο μήνες, όταν για πρώτη φορά, τον έδειξε η ανώτατη ηγεσία του ΑΚΕΛ, ως τον εκλεκτό της και τον πρότεινε αρχικά στην Κεντρική Επιτροπή και αυτή με τη σειρά της στη βάση του κόμματος. Το όνομα του θεωρείτο δεδομένο ως βασικός υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, με τον ίδιο ωστόσο ποτέ να μην έχει εξαγγείλει.  

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά έγιναν λίγο ανάποδα τα πράγματα στο κόμμα της αριστεράς, αφού πρώτα παρείχε στήριξη στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, χωρίς ο ίδιος να την έχει εξαγγείλει, ενώ διαχρονικά, συνηθίζεται το αντίθετο. Πρώτα να εξαγγέλλει ο υποψήφιος και ύστερα να ζητά τη στήριξη από τον οποιονδήποτε. Αυτό ωστόσο μικρή σημασία έχει σήμερα, αφού πλέον από χθες ο κ. Μαυρογιάννης, πέραν από εκλεκτός του ΑΚΕΛ, είναι και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις Προεδρικές.

Ο ίδιος επέλεξε να εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του, μέσα από μια γραπτή δήλωση στην οποία δίνει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Το γεγονός ότι οι βασικοί ανθυποψηφίοι του, αλλά ακόμα και αυτοί που θεωρητικά έχουν λιγότερες πιθανότητες διότι δεν υποστηρίζονται από κανένα κόμμα, επέλεξαν να εξαγγείλουν τις υποψηφιότητες τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ενώ αυτός το έπραξε με τον παραδοσιακό τρόπο της γραπτής δήλωσης, για κάποιους έχει τη σημασία του, αφού ενδεχομένως να καταδεικνύει και μια αδυναμία του ιδίου, αφενός να τη χρησιμοποιήσει και αφετέρου σε οργανωτικό επίπεδο να την εκμεταλλευτεί προς όφελος της υποψηφιότητας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Μαυρογιάννης-«Να φέρουμε πραγματική προοδευτική αλλαγή»

Υπενθυμίζεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε με βίντεο από την ολοκαίνουργια Πλατεία Ελευθερίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με βίντεο που έκανε πρεμιέρα στο YouTube, oι κ. Χριστοφίδης και Κολοκασίδης, σε ζωντανές εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν μέσα από τις πλατφόρμες τους στα social media, ενώ με βίντεο εξήγγειλε και ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

Παρά το γεγονός ότι ως ο τελευταίος χρονικά που εξαγγέλλει, ο κ. Μαυρογιάννης, είχε τον χρόνο και τη δυνατότητα, εκμεταλλευόμενος και το οργανωτικό κόμματι που του προσφέρει η στήριξη του ΑΚΕΛ, επέλεξε να εξαγγείλει με μια γραπτή δήλωση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χάθηκε μέσα στην επικαιρότητα της χθεσινής ημέρας, αφού έγινε και πολύ πρωί. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται ως ένα βαθμό και στην απειρία του τέως διπλωμάτη με το επικοινωνιακό κομμάτι Προεδρικών Εκλογών. Είναι κάτι που χωρίς αμφιβολία όμως θα διορθωθεί στον χρόνο, ειδικά όταν σχηματιστεί το επιτελείο και συμπληρωθούν οι οργανωτικές θέσεις με έμπειρα στελέχη της Εζεκία Παπαϊωάννου.

Εξάλλου συνδέεται άμεσα και από την μικρότερη έκθεση που είχε μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα ο κ. Μαυρογιάννης και ενδεχομένως η γραπτή δήλωση, να έδινε στον έμπειρο διπλωμάτη μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτά τα πρώτα του βήματα ως υποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη επίθεση ΔΗΣΥ σε Μαυρογιάννη-«Εξαγγελία πλήρως εξαρτώμενη από το ΑΚΕΛ»

Επί της ουσίας των όσων ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε στη γραπτή του δήλωση, περιορίστηκε να παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο των θέσεων του, τονίζοντας την ίδια ώρα –και αυτό έχει τη σημασία του- πως δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί που θα επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Εξάλλου ο ίδιος έχει αποδείξει με την πορεία του μέχρι σήμερα, πως επιλέγει μια μετριοπαθή στάση και δεν επιθυμεί να δημιουργεί φιλοδοξίες που είναι πέραν των όσων μπορεί να υλοποιήσει. Συνεπώς η αποφυγή μεγάλων εξαγγελιών και πολλών υποσχέσεων, συνδέεται άμεσα με την προσωπική του επιλογή να πολιτευθεί συνετά, μακριά από λαϊκισμούς.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στην γραπτή δήλωσή του των 1249 λέξεων, αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ μόλις μια φορά και μάλιστα προς το τέλος. Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τις οποίες βέβαια στη συνέχεια τόνισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ότι δεν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Επιδιώκοντας να φέρει κοντά στην υποψηφιότητα του και ανθρώπους πέραν από τον πυρήνα του ΑΚΕΛ, αναμένεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα τονίζει το ανεξάρτητο ύφος της υποψηφιότητας, διατηρώντας την λεπτή διαχωριστική γραμμή από το κόμμα που του παρέχει στήριξη.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που η ηγεσία του ΑΚΕΛ επέλεξε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ήταν το γεγονός ότι ανίχνευσε τη δυνατότητα του να διεισδύσει και σε άλλους πολιτικούς χώρους, πιστώνοντας επιπλέον δυναμική και δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές, αρχικά για να περάσει στον δεύτερο γύρο και σε δεύτερο χρόνο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένα άλλο στοιχείο που ανίχνευσε η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ήταν η αίσθηση του μέτρου, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια. Και στα τρία έκανε αναφορά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ωστόσο δεν απέφυγε να αναφερθεί και στα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας του. Αναγνώρισε μάλιστα την ανάγκη να αλλάξει, να προσαρμοστεί και να κινητοποιηθεί ώστε να ανταποκριθεί στο κουστούμι του πολιτικού, πόσω μάλλον του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με 90% επικύρωσε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και σηκώνει μανίκια το ΑΚΕΛ

Άξια αναφοράς είναι και η φράση που χρησιμοποίησε σε σχέση με τους συνεργάτες που αναμένεται να έχει σε αυτή του την προσπάθεια, κάνοντας λόγο για ανθρώπους ζυμωμένους μέσα στη ζωή, γνήσιους εργάτες των χεριών και του πνεύματος. Μια φράση που επιχειρεί να αγκαλιάσει αυτούς που αποτελούν τον πυρήνα της ακελικής βάσης, δηλαδή της εργατιάς αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών.

Σε ότι αφορά το πλέγμα των πολιτικών σε συγκεκριμένα θέματα, σε αντίθεση με τους βασικούς ανθυποψηφίου του, που αναφέρθηκαν στο Κυπριακό προς το τέλος και πολύ συνοπτικά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της εξαγγελίας του στο ζήτημα στο οποίο, άλλωστε, ως εκ της θέσεως του, εντρύφησε τα τελευταία χρόνια. Στο κείμενο του δεν υπάρχουν αναφορές στο παρελθόν, τα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν, για τα οποία εξάλλου, αφενός η κυβερνώσα παράταξη των περιμένει στη γωνία, αφετέρου η κακή διαχείριση, υπήρξε το βασικό αφήγημα του κόμματος που τον στηρίζει. Υπάρχει όμως το πλαίσιο του τι πρέπει να συμβεί. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη θα πρέπει με επιμονή, πείσμα, αποφασιστικότητα και συνέπεια, να λυγίσει το τείχος της αδιαλλαξίας και ο βράχος της αδιαφορίας.

Μέσω αυτής της αναφοράς ο τέως διαπραγματευτής, αναφέρεται σε πρώτο χρόνο στην συνέπεια και την αποφασιστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα να ερμηνευθεί από τον αναγνώστη, πως μέχρι σήμερα, αυτά τα δύο στοιχεία δεν υπήρξαν.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, αναφερόμενος στην οικονομία, δεν μπήκε στην ουσία, δεν αναφέρθηκε σε οικονομικά μοντέλα και πολιτικές, αλλά επέλεξε να συνδέσει το Κυπριακό με το ζήτημα της διαφθοράς. Το ζήτημα δηλαδή στο οποίο υπάρχουν πολλά ευαίσθητα αυτιά, τόσο στον χώρο της αριστεράς όσο και ευρύτερα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας για τη διαφθορά, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε διάχυτες σήμερα τυχοδιωκτικές τάσεις, τις οποίες, όπως υπέδειξε, μόνο με τη λύση του Κυπριακού, «θα βρούμε πραγματικά τα νήματα της ζωής μας, τις αξίες και τον βηματισμό μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον διεθνή χώρο.

Ιδιαίτερες ήταν και η αναφορές του στα ζητήματα της ισότητας, των ισών δικαιωμάτων και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής, γεγονός που αναμφίβολα δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, από τη στιγμή που έλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Εξάλλου σε όλο το κείμενο της γραπτής δήλωσης του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ξεχωρίζουν οι αναφορές στην κοινωνία, τον κοινωνικό, ιστό, το κοινωνικό κράτος, στην κοινωνική ευαισθησία κτλ, οι οποίες ξεπερνούν τις δέκα. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μαυρογιάννης, επιβεβαιώνει ουσιαστικά, ότι διαθέτει εκείνες τις ευαισθησίες που επιζητούσε το ΑΚΕΛ, να διαθέτει ο εκλεκτός του, την ίδια ώρα που με τη δημόσια παρουσία του μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα για να αμφισβητηθούν, οι αξίες στη βάση των οποίων πορεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα αλλαγής ο Στεφάνου-«Ο Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή»

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ