Το Κυπριακό ξανά στην πρώτη γραμμή με δόσεις επιπολαιότητας και κενά οράματα

Μπορεί τα τέσσερα από τα επτά κόμματα στη Βουλή να μην έχουν καταλήξει στον εκλεκτό τους για τις Προεδρικές, μπορεί το παζλ των υποψηφίων να μην έχει ολοκληρωθεί πλήρως, μπορεί να βρισκόμαστε εννέα μήνες πριν τον πρώτο γύρο, ωστόσο τα επιτελεία κάποιων υποψηφίων εργάζονται πυρετωδώς και ξεκίνησαν ήδη να ασκούν κριτική για τα ζητήματα της επικαιρότητας.    

Ειδικά οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής στήριξη από πολιτικά κόμματα, έχουν μπει πολύ δυναμικά στον προεκλογικό μαραθώνιο και ήδη κατέγραψαν τις πρώτες επιθέσεις τους, τόσο εναντίον της Κυβέρνησης όσο και εναντίον των ανθυποψηφίων τους. Μέσα από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και μέσα από τις τοποθετήσεις κομματικών στελεχών, καταγράφονται αφενός τα σημεία που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στον προεκλογικό, όπως επίσης και τα αδύναμα σημεία κάποιων εκ των υποψηφίων.

Τις τελευταίες ημέρες, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει εξασέλιδη επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, επανέφερε μετά από καιρό το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, καταγράφηκαν και οι θέσεις και οι προθέσεις, τόσο των υποψηφίων όσων και των κομμάτων, ενόψει της δύσκολης συνέχειας που τους περιμένει, στην προσπάθεια τους να πείσουν τους πολίτες για την ορθότητα της δικής τους επιλογής.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και τη στάση που κράτησαν όλοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, έτσι ώστε να αποτυπωθεί ξεκάθαρα τι περιμένει τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλοντας να ανακόψει τα τετελεσμένα που δημιουργούν οι Τούρκοι στο Βαρώσι και μη έχοντας εναλλακτική, αφού οι τρίτες χώρες αδιαφορούν για τις εξελίξεις, απέστειλε σε μια απέλπιδα προσπάθεια, επιστολή στον Ερσίν Τατάρ, στην οποία του αναλύει πλήρως μια πρόταση που θα ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρόταση του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι γνωστά και είχαν απορριφθεί ήδη από την άλλη πλευρά, η πρόταση του για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η συμφωνία που σύναψε με τον πρώην κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου το 2014. Για την ιστορία, όπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Τατάρ, ο οποίος παρέπεμψε στις νέες ιδέες που ο ίδιος με την Άγκυρα επεξεργάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τοπίο των Προεδρικών, οι εκκρεμότητες και η παράταση του προεκλογικού

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα και οι υποψήφιοι σε αυτές τις εξελίξεις;

Ας ξεκινήσουμε από αυτούς που δεν αντέδρασαν με ότι κι αν σημαίνει αυτή τους η στάση. Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν εξέφρασαν δημόσια τη γνώμη τους για την επιστολή Αναστασιάδη προς τον Ερσίν Τατάρ. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα από τη στιγμή που ο μεν τέως υπουργός Εξωτερικών, μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στη διαδικασία να εκδίδει ανακοινώσεις για θέματα της επικαιρότητας από το Γραφείο Τύπου του επιτελείου του, ενώ ο δε, τέως διαπραγματευτής δεν έχει καν εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ την ερχόμενη Κυριακή.

Ωστόσο μπορεί να σημαίνει και πολλά η στάση των δύο, από τη στιγμή που αμφότεροι μέχρι πριν από λίγους μήνες ανήκαν στον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και είχαν ρόλο και λόγο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβανόταν καθώς επίσης και στην πορεία που είχε το Κυπριακό, ειδικά μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα και εντεύθεν.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η σιωπηρή στάση που κράτησαν Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Πινδάρου, η οποία έσπευσε να τους στριμώξει, ζητώντας δημόσια να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων. Κάτι όμως που ως γνωστό μέχρι ετούτη την ώρα δεν έχει συμβεί. «Την ίδια ώρα, στο σημαντικότερο ζήτημα της πατρίδας μας, είναι πιστεύουμε σωστό να τοποθετηθούν και οι υποψήφιοι Προέδροι της Δημοκρατίας. Και ο κ. Μαυρογιάννης, και ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη ή τώρα έχουν αντίθετη άποψη;», διερωτώταν την περασμένη Τρίτη ο Δημήτρης Δημητρίου.

Η στάση των δύο εκ των βασικών υποψηφίων ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη αποτελεί η στάση του ΑΚΕΛ, που ενώ σε άλλες περιπτώσεις έσπευδε να τοποθετηθεί επί της παραμικρής εξέλιξης που έχει να κάνει με το Κυπριακό, αυτή τη φορά δεν το βρήκε αναγκαίο να το πράξει, με κάποιους να συνδέουν αυτή την επιλογή με την επιλογή στήριξης της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Αν και το ένα δεν συνδέθηκε είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα με το άλλο, πολλοί είναι αυτοί που ως παρατηρητές, εντοπίζουν αυτή την αδυναμία, την οποία θα βρει μπροστά της αρκετές φορές τους επόμενους μήνες η Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Κι αν για το ΑΚΕΛ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για το ποια τακτική θα ακολουθήσει προεκλογικά σε σχέση με το Κυπριακό και την εν δυνάμει υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, στο ΔΗΚΟ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που όλα δείχνουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επέλθει ο αρραβώνας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το ΔΗΚΟ ήταν το πρώτο κόμμα που έσπευσε να ασκήσει κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη για την επιστολή προς τον Τατάρ, ζητώντας μάλιστα την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Εξέφρασε ταυτόχρονα επιφυλάξεις για τις προτάσεις του Προέδρου, ζήτησε εξηγήσεις για το τι σημαίνει τελικά «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», και εξέφρασε τη θέση πως τα ΜΟΕ αντί να αποτρέπουν, ενθαρρύνουν τις τουρκικές επιδιώξεις. Μάλιστα επανέλαβε πως χρειάζεται μια νέα στρατηγική για να ανακοπεί η τουρκική προκλητικότητα. Πράγμα που επανέλαβε και δύο ημέρες μετά απαντώντας στον ΔΗΣΥ για το ποια είναι η θέση του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά περνούν ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδης αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις

Μια στρατηγική πάντως, που για όσους θυμούνται παρουσιάστηκε προεκλογικά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο πριν τις Προεδρικές του 2018 και η οποία όμως δεν τον βοήθησε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σήμερα μένει να διαφανεί, εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος για όλη αυτή την περίοδο ήταν ο εμπνευστής και καθοδηγητής στην πορεία του Κυπριακού, θα αναθεωρήσει τις θέσεις του για να βρεθεί σε κοινή τροχιά με το ΔΗΚΟ, ή αν το ΔΗΚΟ θα αναδιπλωθεί για να στηρίξει τις πολιτικές και τακτικές του τέως ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβάται ο Νίκος το θεριό και το θεριό τον Νίκο-Πού πάει το φλερτ με το Κέντρο

Με ανακοινώσεις τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για την πρωτοβουλία Αναστασιάδη. Όπως επίσης και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Εάν κάποιος διάβαζε τις τοποθετήσεις ειδικά των ανεξάρτητων υποψηφίων, θα εξήγαγε αβίαστα ένα καταθλιπτικό συμπέρασμα. Θα περίμενε κάποιος πως από τη στιγμή που δεν φέρουν τα κομματικά βαρίδια και επιχειρούν να ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό και να πολεμήσουν το κομματικό κατεστημένο, ότι θα είχαν να προτείνουν και κάτι καινούριο, πέραν από το να ασκούν κριτική.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης σχολίασε πως η πλήρης απόρριψη των προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη επιβεβαιώνει το κόστος της απραξίας από το 2017 – 2020 και ότι τα πράγματα δεν είναι δεδομένα. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως, «είναι καιρός να απαντήσει, τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος, όσο και οι δύο συνεργάτες του, πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και πρώην διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση Ακιντζί τον Μάιο του 2018, να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες στρατηγική συμφωνία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να αντιμετωπιστούν οι ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού».

Ο Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε πως του προξενεί εντύπωση γιατί την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί νέα κατοχικά δεδομένα στο Βαρώσι, «εμείς επιμένουμε στις συνομιλίες μέσω ΜΟΕ. Όχι έκπληξη γιατί αυτή ήταν πάντα η «λογική» του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών, των προκατόχων τους και των δύο μεγάλων κομμάτων της κυπριακής πολιτικής σκηνής: η αποδοχή της ήττας και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λάβρος κατά των κομμάτων ο Κολοκασίδης-«Είναι η ώρα της ειρηνικής επανάστασης»

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εκτιμά ότι η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, δεν έχει καμία προοπτική καθώς η Τουρκία σε αυτή την συγκυρία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. «Ο σημερινός Πρόεδρος καλεί τον Ερσίν Τατάρ σε διάλογο, αφού προηγουμένως αρνήθηκε πεισματικά να συνομιλήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πολεμήθηκε και υπονομεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του». Ο κ. Χριστοφίδης προσθέτει ότι «η αποτυχημένη πολιτική Αναστασιάδη, σε συνεργασία και συνεννόηση πάντοτε με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και με την σιωπηρή ανοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατέστησε την πατρίδα μας ουραγό και επαίτη».

Συμπερασματικά αν και οι απόψεις των Χριστοφίδη-Δημητριάδη με αυτές του Κολοκασίδη διαφέρουν από τη γη ως τον ουρανό, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, οι ανακοινώσεις τους έχουν μερικά κοινά σημεία: Πρώτον σε αυτές τα πυρά δεν αφορούν μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη προσωπικά, αλλά στο στόχαστρο μπαίνουν οι Χριστοδουλίδης Μαυρογιάννης. Δεύτερον ασκούν κριτική για το παρελθόν και τους χειρισμούς τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια και τρίτον δεν προτείνουν απολύτως τίποτα για την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην ακίδα Αχιλλέα και Χριστοφίδη, Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης για Κυπριακό

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη στάση των τριών ανεξάρτητων υποψηφίων, αλλά και τη στάση των κομμάτων και των κομματικών υποψηφίων, πως το Κυπριακό βρίσκεται στο απόλυτο τέλμα και κανένας και τίποτα δεν μοιάζει ικανός ή ικανό να μας βγάλει από αυτό; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί πλήρως η στάση με την οποία κόμματα και υποψήφιοι προσεγγίζουν το πιο μεγάλο πρόβλημα του τόπου ή θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν πυρά και κατηγορίες που στο κάτω κάτω απλά γεμίζουν τις σελίδες των μέσων και τους χρόνους των δελτίων, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα στους πολίτες;

Δειτε Επισης

Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»