Ακόμη να μπει στα βαθιά η συζήτηση του Κινήματος Οικολόγων για τις Προεδρικές

Παρά το γεγονός πως, σε μεγάλο βαθμό, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των Προεδρικών Εκλογών, τουλάχιστον από πλευράς των υποψηφίων, στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών παραμένει αρκετά θολό και αναμένεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι να ληφθούν αποφάσεις.

Το Κίνημα είχε ζητήσει από κόμματα και υποψηφίους να του αποστείλουν κάποιες προγραμματικές θέσεις για να αξιολογήσει, όμως δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις από όλους και έτσι δεν υπάρχει πλήρως διαμορφωμένη εικόνα. Αυτές τις ημέρες θα διεξαχθεί μια πρώτη συζήτηση για τα νέα δεδομένα, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ή για να γίνει ο σχετικός διάλογος σε επαρχιακό επίπεδο. Εκκρεμεί, άλλωστε, ακόμη η απόφαση των άλλων τριών κομμάτων του Κέντρου, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο που θα κινηθούν οι Οικολόγοι, καθώς είναι οι δυνάμεις με τις οποίες τείνουν παραδοσιακά να επιδιώκουν συνεργασίες και βρίσκονται ιδεολογικά κοντά σε πολλά σημεία.

Προτεραιότητα του Κινήματος Οικολόγων είναι βεβαίως η προώθηση της ατζέντας της πράσινης αλλαγής μέσα από τα προγράμματα διακυβέρνησης. Κάτι που, ενδεχομένως, φέτος να είναι ευκολότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς τα περιβαλλοντικά θέματα, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα ζητήματα ποιότητας ζωής, η ισότητα και όλο το φάσμα που πρεσβεύει η πολιτική οικολογία αποκτούν όλο και σημαντικότερη θέση στην πολιτική συζήτηση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να απασχολήσουν εκτενέστερα από ό,τι στο παρελθόν τον προεκλογικό.   

Αν και το προηγούμενο διάστημα φάνηκε να διαμορφώνεται μια τάση υπέρ της υποψηφιότητας Αχιλλέα Δημητριάδη στα εσωτερικά του κινήματος, λόγω και της σχέσης που είχαν στο παρελθόν καλλιεργήσει μαζί του, φαίνεται ότι, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ και με όλες τις ενδείξεις να είναι πως δεν θα λάβει κομματική υποστήριξη, να αποδυναμώνονται αυτές οι φωνές. Επειδή, όμως, δεν έγιναν εις βάθος συζητήσεις μετά την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για Ανδρέα Μαυρογιάννη και την εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη, η εικόνα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι.

Όταν ξεκινήσουν οι πιο πυκνές συζητήσεις, εκτιμάται πως θα υπάρξουν εισηγήσεις τόσο για υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τους Οικολόγους να απορρίπτουν, ουσιαστικά, εκ προοιμίου μόνο την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως κάποια στελέχη, ενώπιον τριών υποψηφιοτήτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διασυνδέονται με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο το κίνημα αντιπολιτεύεται έντονα, θα προτείνουν ως λύση την αυτόνομη κάθοδο. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, άρα αποτελεί ερώτημα ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει κάτι τέτοιο, εάν επιλεχθεί τελικά αυτή η οδός.

Αγκάθι, πάντως, για τις αποφάσεις των Οικολόγων ενδεχομένως να αποτελέσει η καταστατική τους πρόνοια, πως η υποστήριξη συγκεκριμένου προσώπου θα πρέπει να εγκριθεί από το 60% των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής. Με την εικόνα να παραμένει ακόμη θολή και το ενδεχόμενο ανάπτυξης διαφορετικών τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος το επόμενο διάστημα ορατό, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό. Και σε μια τέτοια περίπτωση, είτε η απόφαση θα είναι για αυτόνομη κάθοδο, είτε για ψήφο κατά βούληση. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι αρκετά πιθανόν οι Οικολόγοι να είναι το τελευταίο κόμμα που θα λάβει τις αποφάσεις του, ενδεχομένως και μετά το καλοκαίρι.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ