Με το πρόγραμμα σε πρώτο πλάνο η επικείμενη συνάντηση Νικόλα-Νίκου

Το επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογούνται οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς θα ξεκινήσουν οι επαφές του με τους ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως έχει αποφασιστεί από το Εκτελεστικό Γραφείο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Το εμπόδιο που υπήρχε για την έναρξη τυπικών επαφών με τον υποψήφιο έχει πλέον μετακινηθεί, μετά την επίσημη εξαγγελία του, και έτσι αναμένεται πως σύντομα οι παρασκηνιακές επαφές που είχαν στελέχη του κόμματος μαζί του θα μεταφερθούν στο προσκήνιο και οι συζητήσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, υπό τον πρόεδρο του κόμματος.

Οι πρώτες ενδείξεις από την εξαγγελία του δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο ΔΗΚΟ. Είχε κοινωνικό προσανατολισμό, με ιδιαίτερες αναφορές στα προβλήματα της καθημερινότητας, τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, την οικογένεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο σε μια δυνατή οικονομία. Όλα αυτά είναι στοιχεία εύηχα στα κεντρώα αυτιά, καθώς έχουν στον επίκεντρό τους τον απλό πολίτη, την ποιότητα ζωής του και το μέλλον του. Αλλά προφανώς δεν παύουν να αποτελούν επιγραμματικές αναφορές, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Αυτό που αναμένεται να γίνει, συνεπώς, όταν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές μεταξύ του ΔΗΚΟ και του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι οι θέσεις που εξήγγειλε να καταστούν πολύ πιο συγκεκριμένες. Να γίνει, δηλαδή, μία εις βάθος προγραμματική συζήτηση επί του περιεχομένου το προτάσεών του, για να διαπιστωθεί κατά πόσον και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτά που ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε υπό μορφή τίτλων και αν όντως έχουν κοινό όραμα.

Οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν αυτές οι συζητήσεις είναι το Κυπριακό, η αναφορά στο οποίο από τον κ. Χριστοδουλίδη ήταν αρκετά σύντομη αλλά φαίνεται να καλύπτει το ΔΗΚΟ, η οικονομία, στην οποία ενδεχομένως να προκύψουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς και σειρά ζητημάτων της εσωτερικής πολιτικής, στα οποία το ΔΗΚΟ αποδίδει μεγάλη σημασία. Αυτά τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος, με στόχο η ηγεσία του κόμματος να λάβει τις απαντήσεις για κάποιους προβληματισμούς που προέβαλαν το προηγούμενο διάστημα στελέχη του ΔΗΚΟ.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος, πάντως, όπως προκύπτει από την πρόσφατη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, φαίνεται να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη, καθώς αποτελεί την πρώτη τους επιλογή τόσο στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, όσο και στα σενάρια του δευτέρου γύρου, με κάποια από τα ποσοστά που συγκεντρώνει ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς να είναι εντυπωσιακά. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να διευκρινιστεί κατά πόσον η προσδοκία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον κόσμο του ΔΗΚΟ συμβαδίζει σε προγραμματικό επίπεδο με τους στόχους του κόμματος.

Σημειώνεται ότι, πέραν των επαφών με τους ανεξάρτητους υποψήφιους, το ΔΗΚΟ θα συνεχίζει το επόμενο διάστημα και τις επαφές του με άλλα κόμματα, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος έθεσαν τις βάσεις για συμπόρευση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στις Προεδρικές Εκλογές, ενώ, παρά το βαρύ παρελθόν ανάμεσα στις δύο πλευρές, φαίνεται να άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας και με την ΔΗΠΑ. Στο κάδρο των συζητήσεων βρίσκονται και οι Οικολόγοι, οι οποίοι, αν και δείχνουν μια προτίμηση προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, ουδέποτε απέκλεισαν τη συνεργασία με άλλα κόμματα του Κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα