Πυξίδα για Χριστοδουλίδη οι προθέσεις της βάσης των κομμάτων του Κέντρου

Πολύ γερές βάσεις για υποστήριξή του από τους ψηφοφόρους του Κέντρου φαίνεται να έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της τρίτης μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER και της IMR, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Παρόλο που ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Κίνημα Οικολόγων δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξουν, φαίνεται ότι αρκετοί ψηφοφόροι των πρώτων τριών, για τους οποίους προέκυψαν ευρήματα από τη δημοσκόπηση, έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις ως προς τον τρόπο που θα κινηθούν.

Στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη προκρίνουν το 66% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 58% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 54% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ, δηλαδή πάνω από το μισό της εκλογικής βάσης του κάθε κόμματος. Χωρίς να γνωρίζουμε τη βεβαιότητα της ψήφου της συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων, αλλά με δεδομένο πως το 36% του δείγματος δήλωσε απόλυτα βέβαιο για το τι θα ψηφίσει και το 35% αρκετά βέβαιο, συνάγεται πως για μία μερίδα από αυτούς η απόφαση είναι τελεσίδικη.

Ακόμη πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στα δύο σενάρια του δευτέρου γύρου, στα οποία ένας εκ των δύο υποψηφίων είναι ο κ. Χριστοδουλίδης. Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, λαμβάνει υποστήριξη από το 89% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 81% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 74% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ. Όταν απέναντι του είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κ. Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 79% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 77% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 89% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ. Γίνεται κατανοητό πως, ορισμένα από αυτά τα ποσοστά συνιστούν εξαιρετική συσπείρωση, που δεν την βλέπουν πάντοτε τα κόμματα.

Αυτή η τάση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κέντρου ασκεί αναπόφευκτα πιέσεις στις ηγεσίες των κομμάτων τους, αφού εάν δεν τα βρουν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενδεχομένως να βρεθούν απέναντι από μερίδα της βάσης τους, που έχει ήδη αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Όπως φαίνεται, το γεγονός πως διετέλεσε επί χρόνια στέλεχος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για αυτή την εκλογική δεξαμενή που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει να ικανοποιείται από τα όσα εισπράττει από τον κ. Χριστοδουλίδη. 

Το ΔΗΚΟ έκανε ήδη γνωστό, εδώ και αρκετό καιρό, πως επρόκειτο να μπει σε επίσημες διαβουλεύσεις με τον κ. Χριστοδουλίδη μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα ανεπίσημες διαβουλεύσεις ανάμεσα στον υποψήφιο και στελέχη του κόμματος. Συζητήσεις μετά ή ταυτόχρονα με το ΔΗΚΟ αναμένεται να ξεκινήσει και η ΕΔΕΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, προωθώντας τη δική του πρόταση περί κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, παρόλο που έχει ήδη προαναγγείλει πως αν δεν βρει επαρκή ανταπόκριση θα προχωρήσει και η ΔΗΠΑ σε plan b. Είναι, ωστόσο, γνωστό πως στελέχη του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και, ως εκ τούτου, και στην περίπτωση αυτή, εάν επιλεγεί ένας διαφορετικός δρόμος, αναμένεται να προκύψουν εσωτερικά προβλήματα.

Οι Οικολόγοι φαίνεται να είναι το μοναδικό κόμμα του Κέντρου που βρίσκεται πιο κοντά στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη παρά στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το Κίνημα είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία αξιολόγησης των θέσεων όλων των υποψηφίων, ώστε να καταγράψει συγκλίσεις και αποκλίσεις και ούτε στη δική του περίπτωση έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Θα πρέπει, βεβαίως, να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του REPORTER και της IMR, η υποστήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν περιορίζεται στους ψηφοφόρους των κομμάτων του Κέντρου, που έχουν αυτή τη στιγμή αρκετές πιθανότητες να συμπαραταχθούν με την υποψηφιότητά του, αλλά εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αναδεικνύοντας τον σε έναν ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό υποψήφιο. Εντυπωσιακό κρίνεται το γεγονός πως το 29% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ προτίθενται να τον ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, ενώ, στο σενάριο που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μένει εκτός και υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 73%.

Στον ΔΗΣΥ, δε, ο κ. Χριστοδουλίδης χαίρει, αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερης υποστήριξης από τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς καταγράφει υποστήριξη από το 43% των Συναγερμικών έναντι του 32% του κ. Νεοφύτου στον πρώτο γύρο και 62%, έναντι 36% του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, εάν βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο.

Απομένει να διαφανεί τους επόμενους μήνες εάν η υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από ένα ή περισσότερα κόμματα στον χώρο του Κέντρου θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική του ή θα του στοιχίσει σε ψήφους, κυρίως προερχόμενες από τις τάξεις του ΔΗΣΥ. Το σίγουρο είναι πως οι ηγεσίες τους προσέρχονται στον διάλογο έχοντας ενώπιον τους συγκεκριμένα ευρήματα ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται στις εκλογικές τους βάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων