Παρασκευή 12 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Το πρώτο δείγμα Μαυρογιάννη, η επιβεβαίωση της ηγεσίας και τι προβληματίζει

  16/05/2022 07:09
Το πρώτο δείγμα Μαυρογιάννη, η επιβεβαίωση της ηγεσίας και τι προβληματίζει

Το πρώτο δείγμα Μαυρογιάννη, η επιβεβαίωση της ηγεσίας και τι προβληματίζει

  16/05/2022 07:09

Την πρώτη καταγραφή της δυναμικής του σε δημοσκόπηση, είχε την ευκαιρία να δει χθες Κυριακή, ο εν δυνάμει υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο της βάσης του κόμματος, το οποίο καλείται να εγκρίνει την επιλογή της Κεντρικής Επιτροπής. 

Στη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER, που δημοσιεύθηκε χθες, ο πρώην διαπραγματευτής λαμβάνει το 13,7% που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση, δυόμιση μονάδες πίσω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 28,6 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος οδηγεί με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους την κούρσα, στην παρούσα φάση.

Σίγουρα το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής δημοσκόπησης, δεν μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό κριτήριο για να εξαχθούν συμπεράσματα για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, αφού, πρώτον δεν αποτελεί ακόμη την επίσημη επιλογή του κόμματος της αριστεράς και δεύτερον μετρούσε μόνο λίγες ημέρες ως εν δυνάμει υποψήφιος, την ώρα που διεξαγόταν η έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε το πράσινο φως της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ την Κυριακή οκτώ Μαΐου, ενώ η δημοσκόπηση της IMR, για λογαριασμό του REPORTER, έτρεξε το τριήμερο 10 με 13 Μαΐου.

Ένα ποσοστό κοντά στο 14% μοιάζει σε αυτή τη φάση, να είναι η βάση από την οποία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπαίνει στην προεκλογική περίοδο, όπου θα επιχειρήσει σε πρώτη φάση να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητα του τη μεγάλη μερίδα των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων και σε δεύτερη φάση, να πάρει από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, ό,τι περισσότερο μπορεί, ώστε να πετύχει τον πρώτο στόχο που είναι να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ερωτήματα για Μαυρογιάννη και το στοίχημα της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, εξάλλου, ένας εκ των λόγων που επιλέχθηκε έναντι αυτής του Αχιλλέα Δημητριάδη, ήταν επειδή εξυπηρετεί καλύτερα το κριτήριο της πολυσυλλεκτικότητας, κάτι που θεωρήθηκε ως προσόν από την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Έχοντας πίσω του μια μακρά πορεία ως διπλωμάτης, ο οποίος μάλιστα συνεργάστηκε στενά με τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας, προερχόμενους από ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, στην Εζεκία Παπαϊωάννου, θεωρούν πως με τη φθορά που θα υπάρξει ανάμεσα στον συναγερμικό υποψήφιο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα καταφέρει να κερδίσει από τους υπόλοιπους χώρους, το μέγιστο που θα μπορούσε να πιστωθεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, καθότι πρόκειται για μια σοβαρή και ακέραια υποψηφιότητα, στην οποία κανείς δεν μπορεί να προσάψει οτιδήποτε αρνητικό.

Πάντως μετρώντας μόνον λίγες ώρες ως εν δυνάμει εκλεκτός του ΑΚΕΛ, στη δημοσκόπηση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καταφέρνει να συσπειρώνει σχεδόν στο μισό το ΑΚΕΛ, ενώ λαμβάνει σημαντικά ποσοστά από το ΔΗΚΟ (11%) και την ΕΔΕΚ (8%). Το 47% αποτελεί μια καλή αρχή, που δίνει τη δυνατότητα με τη δουλειά των επόμενων μηνών, εάν τελικά επιλεχθεί κι από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, να ανεβάσει τα ποσοστά του, τουλάχιστον στο ποσοστό που έλαβε το κόμμα που αναμένεται να τον στηρίξει, στις βουλευτικές. Εξάλλου στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως σταδιακά, οι όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη βάση, κυρίως με τοποθετήσεις στα social media, θα διασκεδαστούν, όταν η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη επισημοποιηθεί και το κόμμα μπει σε τροχιά προεκλογικού.

Το στοιχείο πάντως που ενδεχομένως να προκαλεί προβληματισμό, σε σχέση με τη δημοσκόπηση, είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ένα στοιχείο βέβαια που δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για την Εζεκία Παπαϊωάννου, αλλά σχεδόν για όλα τα κόμματα, αφού ο τέως υπέξ κι από την περασμένη Πέμπτη ανεξάρτητος υποψήφιος, λαμβάνει το 29% των ΑΚΕΛικών, το 43% των Συναγερμικών, το 66% των ΔΗΚΟϊκών, το 31% των ΕΛΑΜιτών, το 58% των Σοσιαλιστών και το 54% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Ωστόσο, όσο κι αν μπορεί να δικαιολογηθεί το 43% των Συναγερμικών και τα πλειοψηφικά ποσοστά από τον ενδιάμεσο, στο ΑΚΕΛ, θεωρούν πλήγμα, ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του κόμματος να επικροτεί την υποψηφιότητα του ανθρώπου που όλα τα προηγούμενα χρόνια, καταγγέλθηκε ως υπεύθυνος και εμπνευστής της απορριπτικής, όπως χαρακτηρίζεται, στάση του Νίκου Αναστασιάδη, στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Κάτι που επαναλαμβάνεται και στα σενάρια του δεύτερου γύρου όπου, εάν περάσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έχοντας απέναντι του τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται σε ποσοστό μόλις 64%, αφού το 33% όσων δήλωσαν ότι ψήφισαν ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021, επιλέγουν να τοποθετηθούν απέναντι στο κόμμα, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσουν των τέως ΥΠΞ.. Αντιθέτως, εάν απέναντι από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, βρεθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, ανεβαίνει στο 81%, ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 13% επιλέγει λευκό/άκυρο ή αποχή. Αυτό καταδεικνύει πως ένας μικρός πυρήνας της βάσης, σε όλα τα σενάρια τάσσεται εναντίον της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη.

Πάντως αξιολογείται ως σημαντικό, στην παρούσα φάση, το γεγονός ότι ο κ. Μαυρογιάννης στο ένα εκ των δύο βασικών σεναρίων του δεύτερου γύρου, έστω και με διαφορά εντός του στατιστικού σφάλματος, προηγείται του Αβέρωφ Νεοφύτου, επιβεβαιώνοντας τα κριτήρια της πολυσυλλεκτικότητάς και της εκλεξιμότητας. Ειδικότερα στο σενάριο Μαυρογιάννης-Αβέρωφ, ο τέως διαπραγματευτής, λαμβάνει το 15% των συναγερμικών ψηφοφόρων, το 44% των ΔΗΚΟϊκών, το 38% των ΕΔΕΚιτών, επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις που έγιναν από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REPORTER ΕΔΩ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας