Ανακατεύει τα κόμματα ο Χριστοδουλίδης-Προβλήματα συσπείρωσης και παραδοξότητες

Με το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ για προώθηση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη και την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, κατέστη εφικτό να καταγραφούν, στο πλαίσιο της τρίτης μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER και της IMR, οι συσπειρώσεις των κομμάτων, με τα αποτελέσματα να κρίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα.  

Βασικότερο εύρημα από αυτή την πρώτη εικόνα των συσπειρώσεων, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει μια εξαιρετική ικανότητα διείσδυσης σε όλους τους κομματικούς χώρους και εισπράττει, κατ’ επέκταση, εισροές από παντού, οι οποίες εξηγούν και το ισχυρό προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου. Προκρίνεται από περισσότερους Συναγερμικούς από ό,τι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κερδίζει σημαντικό ποσοστό από την δεξαμενή του ΑΚΕΛ και είναι κυρίαρχος ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κέντρου. Σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της υποψηφιότητάς του, καταγράφοντας μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που ο  Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει ανάμεσα τους Συναγερμικούς, ενώ είναι επίσημα υποψήφιος από τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει 42,3%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 16,2%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 13,7% και ο Χρίστος Χρίστου 4%. Οι πίνακες των συσπειρώσεων αφορούν μόνο αυτούς τους τέσσερις υποψηφίους, καθώς οι άλλες αναφορές συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά. Σημειώνεται ότι για τα κόμματα ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ η στατιστική βάση ήταν μικρή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνει γύρω από την υποψηφιότητά του μόνο το 32% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προηγείται στις προτιμήσεις τους, συγκεντρώνοντας το 43% της βάσης του κόμματος. Διαρροή μίας μονάδας υπάρχει και προς τον Χρίστο Χρίστου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει το 47% των ψηφοφόρων του κόμματος, ποσοστό χαμηλό μεν για το ΑΚΕΛ αλλά που δικαιολογείται σε κάποιο βαθμό από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες, δεδομένου ότι πρόκειται για εξωκομματική υποψηφιότητα. Εντυπωσιακή είναι ωστόσο η εισροή που δέχεται από τους ΑΚΕΛικούς ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς σχεδόν τρεις στους δέκα προτίθενται να τον ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. Απώλεια 5% καταγράφεται προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου και 1% προς τον Χρίστο Χρίστου.

Στο ΕΛΑΜ, το οποίο, σε αντίθεση με τα μεγάλα κόμματα, δεν έχει ισχυρή παραδοσιακή βάση, ο Χρίστος Χρίστου καταγράφει συσπείρωση 42%. Η μεγαλύτερη απώλεια διοχετεύεται προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο επιλέγει το 31% των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ εισροή 13% δέχεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου και 2% ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε ό,τι αφορά τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Κέντρου, μπορεί να μην έχουν ακόμη αποφασίσει σε επίπεδο συλλογικών οργάνων τον υποψήφιό τους, αλλά οι κομματικές τους βάσεις φαίνεται πως έχουν κάνει την επιλογή τους. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει 66% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, 58% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και 54% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ. Γίνεται κατανοητό πως, εάν οι κομματικές ηγεσίες και τα συλλογικά όργανα κινηθούν, τελικά, προς μια διαφορετική επιλογή, ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα συσπείρωσης, με δεδομένη την τάση που καταγράφεται υπέρ του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα πάει καλύτερα ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, συγκεντρώνοντας 15%, ενώ έχει εισροές 12% από την ΕΔΕΚ και 7% από το ΔΗΚΟ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταγράφει 11% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, 8% ανάμεσα στους ΕΔΕΚίτες και μόλις 1% από την ΔΗΠΑ. Εισροές από τα κόμματα του Κέντρου έχει και ο Χρίστος Χρίστου, με την πιο σημαντική να είναι το 6% που εισπράττει από την ΔΗΠΑ. Από το ΔΗΚΟ λαμβάνει 2% και από την ΕΔΕΚ 1%.

Οι συσπειρώσεις του δεύτερου γύρου

Στο πρώτο σενάριο του δεύτερου γύρου εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρίσκονται αντιμέτωποι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αυτό το σενάριο καταγράφει μακράν την μεγαλύτερη αποχή, με ποσοστό 18%, ενώ άλλο 9% δηλώνει πως θα ρίξει λευκό ή άκυρο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταγράφει 37% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 36%.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συσπειρώνει το κόμμα του σε ποσοστό 62%, σχεδόν διπλάσιο από ότι στον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση του κ. Μαυρογιάννη καταγράφεται μια αρκετά υψηλή συσπείρωση, της τάξης του 81%. Κι ενώ το 15% των Συναγερμικών μετακινούνται προς τον κ. Μαυρογιάννη, το αντίστοιχο ποσοστό διαρροών από το ΑΚΕΛ περιορίζεται στο 6%.

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφει ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το 56% από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ και το 54% από τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, ενώ ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς καταγράφει 32% και τους ΕΔΕΚίτες 27%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει εισροές 44% από το ΔΗΚΟ και 38% από την ΕΔΕΚ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 20%  από το ΕΛΑΜ. Το μικρότερο του ποσοστό είναι το 15% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ.

Σε αυτό το σενάριο, το υψηλότερο ποσοστό για λευκό ή άκυρο προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ, σε ποσοστό 13% και 12% αντίστοιχα και το χαμηλότερο από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, με 4% και 6% αντίστοιχα. Η αποχή προέρχεται κυρίως από τον χώρο του Κέντρου, με το 23% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ να κάνει αυτή την επιλογή και άλλο 18% να προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΚΟ. Αρκετά υψηλό θεωρείται και το 15% των Συναγερμικών που θα απείχαν σε αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του κόμματός τους είναι ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών. Από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ δηλώνει αποχή το 11% και του ΑΚΕΛ το 9%.

Το δεύτερο σενάριο έχει ως αντίπαλους στον δεύτερο γύρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον τέως ΥΠΕΞ να καταγράφει 69% και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ 21%. Η αποχή σε αυτό το σενάριο βρίσκεται στο 6% και το λευκό/άκυρο στο 4%.

Το 62% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ σε αυτό το σενάριο διοχετεύεται προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να καταγράφει 36% και με αποχή και λευκό της τάξης της μίας μονάδας, εύρημα που καταδεικνύει μεγάλο πρόβλημα συσπείρωσης στο κυβερνών κόμμα.

Τα ποσοστά που καταγράφει ο κ. Χριστοδουλίδης από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων σε αυτό το σενάριο είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά. Ο πρώην Υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη τυγχάνει στήριξης από το 89% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 81% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 74% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ και το 73% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, με το χαμηλότερο του ποσοστό να είναι το 58% του ΕΛΑΜ. Στην αντίπερα όχθη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει 29% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, 23% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ και 15% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, ενώ από 8% εισπράττει από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Η μεγαλύτερη αποχή σε αυτό το σενάριο γίνεται από έναν στους δέκα ΑΚΕΛικούς και από 6% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ. Από τα υπόλοιπα κόμματα ελάχιστοι προτίθενται να τηρήσουν αποχή. Παρομοίως, λευκό ή άκυρο επιλέγουν το 9% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και το 7% του ΕΛΑΜ, με τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων να βρίσκονται στην μονάδα.

Το τρίτο σενάριο εξετάζει το ενδεχόμενο να βρίσκονται αντιμέτωποι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 68% και ο κ. Μαυρογιάννης το 24%, ενώ η αποχή κινείται στο 6% και το λευκό/άκυρο στο 2%.

Πολύ ενδιαφέρον κρίνεται το εύρημα πως ένας στους τρεις ΑΚΕΛικούς θα ψήφιζαν Νίκο Χριστοδουλίδη, ακόμη κι αν βρισκόταν απέναντι στον εκλεκτό του δικού τους κόμματος, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει ο κ. Χριστοδουλίδης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων είναι το εξαιρετικά υψηλό 76% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ. Λαμβάνει στήριξη από το 89% των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ, το 86% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και 79% από το ΔΗΚΟ, 77% από την ΕΔΕΚ και 76% από το ΕΛΑΜ.

Το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι το 64% ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς, που είναι πιο χαμηλό από το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Μαυρογιάννης αντλεί επίσης στήριξη από το 18% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 15% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 11% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ και 7% από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και 2% από τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ.

Σε αυτό το σενάριο η μεγαλύτερη αποχή προέρχεται από την ΔΗΠΑ με 8%, ακολουθούμενη από το ΕΛΑΜ με 7%. Συναγερμικοί και ΕΔΕΚίτες θα τηρούσαν αποχή σε ποσοστό 4% και ΑΚΕΛικοί και ΔΗΚΟϊκοί σε ποσοστό 2%. Σε ό,τι αφορά την επιλογή για λευκό ή άκυρο, καταγράφει 6% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, 4% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και 3% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και μία μονάδα στα υπόλοιπα κόμματα.

Ταυτότητα έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, το τριήμερο 10 με 13 Μαΐου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου Α' γύρου, τα σενάρια του Β' και το φαβορί

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα