Δημοσκόπηση REPORTER: Η πρόθεση ψήφου Α' γύρου, τα σενάρια του Β' και το φαβορί

Το ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη έναντι των ανθυποψηφίων του, καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, η οποία είναι η πρώτη που δημοσιεύεται μετά το ναυάγιο στην προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν, την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να στείλει στη βάση προς έγκριση τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Κι όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε από την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών, η οποία απέχει περίπου εννέα μήνες, με τον δρόμο να είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτος και δύσβατος για όσους θα επιχειρήσουν να τον διαβούν, μέσα από τη δημοσκόπηση προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, τόσο για τα κόμματα όσο και για τους υποψηφίους. Όπως εξάγεται, οι πολίτες, ίσως για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δείχνουν αποφασισμένοι να μην ενστερνιστούν τις παραδοσιακές επιλογές που ψήφιζαν και να επικεντρωθούν στα προσωπικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων.

Κύριο συμπέρασμα που εξάγεται από τη δημοσκόπηση είναι πως ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητα του μόλις την περασμένη Πέμπτη, βλέπει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να συγκεντρώνει γύρω από το πρόσωπο του μια σημαντική δυναμική, όλων των κομματικών αποχρώσεων, που τον καθιστά το μεγάλο φαβορί των εκλογών, πριν καν αποτελέσει επίσημα επιλογή για οποιοδήποτε κόμμα.

Ειδικότερα στο ερώτημα, «εάν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιον/α θα ψηφίζατε για την Προεδρία της Δημοκρατίας», το 42,3% των ερωτηθέντων απαντά Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ακολουθεί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού με 16,2% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που έριξε στη μάχη το ΑΚΕΛ με 13,7%. Ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραμένει η βασική επιλογή για μια σημαντική μερίδα πολιτών που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου και της Δεξιάς.

Με δεδομένο ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση δεν υπήρχε ως επιλογή κάποιος εκ των ηγετών των κομμάτων του κεντρώου χώρου, αλλά και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θέλουν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ-Συνεργασία να συζητούν για μια ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητάς του, γίνεται αντιληπτό, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης όχι μόνο σπάει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, όλων των προηγούμενων Προεδρικών Εκλογών, αλλά κουβαλώντας μαζί του δεξιούς ψήφους, αποκτά μια υπερδιπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με το ποσοστό του να υπολείπεται και περίπου έντεκα μονάδων από το ποσοστό που έλαβε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Αν και η απόσταση μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως ο πρώτος εκ των βασικών υποψηφίων που εξήγγειλαν υποψηφιότητα και ο μόνος που ήδη τρέχει την προεκλογική του εκστρατεία, αναμφίβολα έχει μπροστά του ένα βουνό, πρώτον για να ψαλιδίσει τη διαφορά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και δεύτερον για να διασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο.

Κάτι που το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πετύχει με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος είναι ο μόνος εκ των τριών που δεν έχει εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του, ωστόσο από τη στιγμή που το όνομα του πέρασε από το Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, δύσκολα θα ανατραπεί. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, είναι η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνεται σε δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, λαμβάνοντας ένα ποσοστό 13,7%. Αναμφίβολα, αν και είναι νωρίς για να γίνουν αναλύσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αφού μετρά μόλις μια εβδομάδα ως εν δυνάμει υποψήφιος του ΑΚΕΛ, αυτό που μπορεί να λεχθεί, είναι ότι απέχει πολύ, ακόμα και από τα μειωμένα ποσοστά του ΑΚΕΛ των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πιο κάτω από τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκεται και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, ο οποίος λαμβάνει 4%. Αν και ακόμα δεν εξήγγειλε υποψηφιότητα, αναμένεται πως θα το πράξει μέχρι το τέλος του μήνα. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης, το όνομα του οποίου βρισκόταν και στη μικρή λίστα του ΑΚΕΛ, ωστόσο απορρίφθηκε. Ο κ. Δημητριάδης, έχασε ένα μέρος της δυναμικής του σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, στην οποία κατέγραψε 7%, ωστόσο παραμένει ο μόνος εκ των ανεξάρτητων υποψηφίων που εξήγγειλαν που διατηρεί κάποια δυναμική, με ποσοστό 3,8%.

Κι αυτό διότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι λαμβάνουν ποσοστό κάτω του 2%. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης καταγράφει 1,6%, ο Γιώργος Κολοκασίδης 1,2%, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς 0,7%, ο Μάριος Ηλιάδης 0,4% και ο Λουκάς Σταύρου 0,3%. Το 10,5% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο, το 1,9% ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό και το 0,1% ότι θα ψηφίσει κάποιον άλλο υποψήφιο.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι πως τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν τη βεβαιότητα τους, εννέα μήνες πριν από τις εκλογές για το τι θα ψηφίσουν. Συγκεκριμένα το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε απόλυτα βέβαιο για τη ψήφο του προς τον υποψήφιο που δήλωσε στη δημοσκόπηση, ενώ το 35% δήλωσε αρκετά βέβαιο. Μόλις το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε όχι και τόσο βέβαιο, ενώ μόνο το 6% καθόλου βέβαιο.

Τα σενάρια δεύτερου γύρου

Στο σενάριο που θέλει τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη να περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τότε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, επιφυλάσσεται ένα πραγματικό ντέρμπι, αφού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνει το 36% των ψήφων και ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ 37%, επιβεβαιώνοντας ώς ένα βαθμό, αυτό που σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες η Εζεκία Παπαϊωάννου για την πολυσυλλεκτικότητα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το 18% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απέχουν από τον δεύτερο γύρο και το 9% ότι θα ρίξουν άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Μεγάλος νικητής στα σενάρια του δεύτερου γύρου, τόσο απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου όσο κι απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρουσιάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο σενάριο που φέρει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να περνά στον δεύτερο γύρο έχοντας απέναντι του τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει 69%, έναντι 21%, του προέδρου του ΔΗΣΥ. Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πως σε ένα τέτοιο σενάριο θα απέχει από τον δεύτερο γύρο, ενώ 4% αναφέρει ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο σενάριο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης περνά στον δεύτερο γύρο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 68%, έναντι 24% του τέως διαπραγματευτή, με το 6% να δηλώνει πως θα απέχει και το 2% να δηλώνει ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό. Στα δύο πιο πάνω σενάρια, επιβεβαιώνεται η ικανότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη να διεισδύει ανάμεσα στους ψηφοφόρους τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του ΔΗΣΥ με ευκολία, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του χαμένου του πρώτου γύρου. 

H παράσταση νίκης

Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, στο ερώτημα «ανεξαρτήτως του υποψηφίου που θα ψηφίσετε, ποιους δύο θεωρείτε φαβορί να περάσουν στον δεύτερο γύρο», ο Αβέρωφ Νεοφύτου λαμβάνει το 80% των απαντήσεων, με τον κ. Χριστοδουλίδη να ακολουθεί με 70%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συμπληρώνει την τριάδα με 37%.

Στο ερώτημα «ανεξαρτήτως του υποψηφίου που θα ψηφίσετε, ποιος/α πιστεύετε ότι θα είναι ο/η επόμενος/η Πρόεδρος», οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, λαμβάνουν από 41%, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί με 10%. Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή ο Αβέρωφ Νεοφύτου να λαμβάνει χαμηλότερα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, αλλά να προηγείται στην παράσταση νίκης, έχει επαναληφθεί και στις προηγούμενες δύο δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, που διενέργησε για λογαριασμό του REPORTER η ΙΜR.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσκόπηση Μαρτίου, στην παράσταση νίκης ο Αβέρωφ Νεοφύτου λάμβανε 33% έναντι 30% του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ στη δημοσκόπηση Απριλίου κατέγραφε 35% έναντι 31% του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε ακόμη μια δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR καταγράφηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, αφού το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τον ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 19% σε αρκετό. Σε μικρό βαθμό ή καθόλου, απάντησε το 11% και το 7% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Μάλιστα το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει, το 18% ότι μάλλον θα ψηφίσει, ενώ μόλις το 8% και το 5% δήλωσαν ότι μάλλον δεν θα ψηφίσουν ή σίγουρα δεν θα ψηφίσουν, αντίστοιχα. 

Στο ερώτημα, «σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση», το 76% των ερωτηθέντων αναφέρει σε λάθος κατεύθυνση και το 24% σε σωστή.

Η ταυτότητα της έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, το τριήμερο 10 με 13 Μαΐου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει τα κόμματα ο Χριστοδουλίδης-Προβλήματα συσπείρωσης και παραδοξότητες

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία