Πέμπτη 26 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Το πρωτοφανές πολιτικό τοπίο και οι τάσεις αύριο στη δημοσκόπηση του REPORTER

  14/05/2022 06:40
Το πρωτοφανές πολιτικό τοπίο και οι τάσεις αύριο στη δημοσκόπηση του REPORTER

Το πρωτοφανές πολιτικό τοπίο και οι τάσεις αύριο στη δημοσκόπηση του REPORTER

  14/05/2022 06:40

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ την περασμένη Κυριακή, να απευθυνθεί στις Κομματικές Ομάδες Βάσης με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά και η εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη, συμπλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό το κάδρο των υποψηφιοτήτων, για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.  

Το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα σκηνικό, που δημιουργούν αυτές οι εκλογές με τις υποψηφιότητες του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος έλαβε το χρίσμα της κυβερνώσας παράταξης, την ανεξάρτητη υποψηφιότητα ενός μέλους του κόμματος και εκ των πιο στενών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και την υποψηφιότητα ενός ακόμη στενού συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη, του Ανδρέα Μαυρογιάννη που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, καθιστά αυτές τις εκλογές διαφορετικές, από όλες τις προηγούμενες, εγείροντας παράλληλα, κι ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που αναζητούν απαντήσεις.

  • Αποκτά μεγαλύτερη δυναμική η υποψηφιότητα Αβέρωφ, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ;
  • Ενστερνίζονται οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;
  • Διατηρεί τη δυναμική που κατέδειξαν προηγούμενες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του;
  • Πώς τοποθετούνται οι ψηφοφόροι απέναντι στις ανεξάρτητες υποψηφιότητες, Δημητριάδη, Κολοκασίδη, Ηλιάδη, Χριστοφίδη και Πρωτοπαπά;
  • Πιάνει το ποσοστό που έλαβε στις βουλευτικές το ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου;  
  • Τα σενάρια του δεύτερου γύρου και ο μεγάλος κερδισμένος

Η δημοσκόπηση του REPORTER σε συνεργασία με τον οργανισμό ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR, που θα δημοσιευθεί αύριο Κυριακή, παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά το ξεκαθάρισμα του σκηνικού, τη δυναμική που αναπτύσσουν οι μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες υποψηφιότητες, ενώ εμβαθύνει και σε άλλα δεδομένα, όπως είναι οι συσπειρώσεις των κομμάτων και το έρεισμα των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκου Χριστοδουλίδη και των υπόλοιπων υποψηφίων στις βάσεις των κομμάτων. Επιπλέον, έχοντας απτά δεδομένα για πρώτη φορά η δημοσκόπηση του REPORTER, παρουσιάζει τα αποτελέσματα σε σχέση με τα τρία πιο πιθανά σενάρια του δεύτερου γύρου των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την Κυριακή η μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER-Πρόθεση ψήφου και σενάρια Β' γύρου

Το πολιτικό σκηνικό σήμερα

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με αιχμή του δόρατος την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, εισέρχεται στην τελική ευθεία ενόψει του Ιδεολογικοπολιτικού Συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου, επενδύοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις του σε δύο επίπεδα.

Από τη μια με προτάσεις και παραγωγή πολιτικής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και τα στελέχη του κόμματος, επιδιώκουν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο, πως ο ΔΗΣΥ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο και να τον οδηγήσει στην επόμενη μέρα με προοπτική, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, δηλώνουν ανοικτά την ενόχληση που τους προκαλεί η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και δεν διστάζουν να επιτεθούν με σκληρή γλώσσα, έχοντας ως βασική επιδίωξη, αφενός να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και αφετέρου να εκθέσουν τον πρώην υπουργό στα μάτια όσων βρίσκονται ή θα βρεθούν στην κατηγορία των αναποφάσιστων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκωδικοποιώντας την εξαγγελία Χριστοδουλίδη-Διπλό ταμπλό, διπλός πονοκέφαλος

Στο ΑΚΕΛ η συζήτηση βρίσκεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Η ηγεσία του κόμματος τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης του διαλόγου με τη βάση του κόμματος, πριν το τέλος Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για το κύριο πιάτο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από το Πολιτικό Γραφείο, μεταφέρθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, συνεχίζεται στις ΚΟΒ και θα επιστεγαστεί με την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Στο ΑΚΕΛ, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τουλάχιστον δημόσια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επιλογή Μαυρογιάννη, επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες, να βγει προς τα έξω η εικόνα πως στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΚΟΒ, επικροτείται η επιλογή της ηγεσίας.

Κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί με την απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει το έναυσμα της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Στο ΑΚΕΛ αναμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων στην «μετά Μαυρογιάννη» εποχή, για να έχουν μια πρώτη εικόνα, πως εισέπραξε η βάση του κόμματος, που ενδεχομένως να μην εκπροσωπείται σε κάποιο κομματικό όργανο, την απόφαση.

Αυτό ωστόσο που σημειώνουν, είναι πως πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση η οποία γίνεται πολύ κοντά στην ημερομηνία λήψης της απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή, συνεπώς όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό μόνο προς τα πάνω θα μπορεί να πάει τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα στο ΑΚΕΛ, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες στο χώρο του κέντρου, έχοντας ανοικτές τις κεραίες τους σε οτιδήποτε ενδεχομένως να προκύψει με κάποια εκ των κομμάτων που δεν έχουν λάβει τελικές αποφάσεις, όπως είναι η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία και οι Οικολόγοι. Γνωρίζουν πολύ καλά στην Εζεκία Παπαϊωάννου πως μια ενδεχόμενη συνεργασία με κάποιο εξ αυτών των κομμάτων, θα δώσει επιπλέον δυναμική στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και θα βελτιώσει, τις πιθανότητες, όχι μόνο για να μπει στον δεύτερο γύρο αλλά και για να κερδίσει τις εκλογές.

Εξάλλου, ένας εκ των λόγων που επιλέχθηκε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έναντι του Αχιλλέα Δημητριάδη, είχε να κάνει με την πολυσυλλεκτικότητα που διέκρινε ότι διαθέτει η εν λόγω υποψηφιότητα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο θεωρεί πως, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διαθέτει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να κερδίσει τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προετοιμασμένος για plan b ο Στεφάνου-«Το ΑΚΕΛ έχει τις απαντήσεις του»

Πολύ πιο ρευστά, είναι τα πράγματα στον χώρο του κέντρου, αφού αποτελούν την μοναδική εκκρεμότητα στην παρούσα φάση για να συμπληρωθεί η πορεία που θα έχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Κι αυτό διότι, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Οικολόγοι, παραμένουν τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έλαβαν ακόμη τελικές αποφάσεις ενόψει των Προεδρικών. Παρά το γεγονός αυτό, πάντως, καταγράφεται ξεκάθαρα η τάση, για υποστήριξη τουλάχιστον από το ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, τουλάχιστον από μια μερίδα της ηγεσίας αλλά και της βάσης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αποφάσεις των κομμάτων του κέντρου, οι ηγεσίες των οποίων πάντως, αν και έχουν δείξει την πρόθεση να συνεργαστούν κάτω από την ομπρέλα μιας κοινής υποψηφιότητας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και για ανεξάρτητη κάθοδο στις Προεδρικές Εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη της συσπείρωσης, οι δυσκολίες και ο αντίκτυπος διαρκείας

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας