Αποκωδικοποιώντας την εξαγγελία Χριστοδουλίδη-Διπλό ταμπλό, διπλός πονοκέφαλος

Η πολυαναμενόμενη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη ήρθε χθες και έριξε μια ακτίδα φωτός στο μυστήριο που κάλυπτε μέχρι σήμερα τις προγραμματικές του προσεγγίσεις. Σε μία ακροβασία μεταξύ του πολιτικού του παρελθόντος και του οράματός του για το μέλλον, επιβεβαίωσε την απόπειρά του να κάνει το ταξίδι του προεκλογικού πατώντας σε δύο βάρκες, με το ρίσκο να έχει την μάξιμουμ απόδοση, εάν καταφέρει να κερδίσει ταυτόχρονα και συναγερμικούς και κεντρώους ψηφοφόρους.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχείρησε ένα παιγνίδι ισορροπίας ανάμεσα στην ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και στις πολιτικές καταβολές του, απευθυνόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένα ευρύτατο φάσμα ψηφοφόρων. Αν και παρουσίασε τον εαυτό του ως μια υποψηφιότητα των πολιτών, χωρίς εξαρτήσεις, δεν επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε τάσεις μηδενισμού και έντονων επικρίσεων. Επέλεξε να μην υιοθετήσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί ανάγκης για αλλαγή, αντικαθιστώντας την με την ανανέωση. Η ανανέωση προϋποθέτει τη βελτίωση και τον εκμοντερνισμό μιας υφιστάμενης κατάστασης και όχι την πλήρη εκρίζωσή της, γι’ αυτό και φαίνεται να ήταν στρατηγικά επιλεγμένη λέξη, ώστε να μπορεί να αποταθεί και σε κοινό προερχόμενο από τις τάξεις της κυβερνώσας παράταξης και σε κοινό που συνταυτίζεται με την αντιπολίτευση.  

Η προσέγγιση αυτή ερμηνεύεται ως άνοιγμα στη βάση του ΔΗΣΥ, δημιουργώντας συνθήκες συνέπειας και συνέχειας στους υποστηρικτές του Νίκου Αναστασιάδη. Το μήνυμα του, άλλωστε, πως έσπασε το φράγμα του φόβου, δεν ήταν παρά ένα κάλεσμα υπέρβασης σε όσους είχαν λόγους να φοβούνται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του ή να εκδηλωθούν υπέρ της.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, απευθύνθηκε στους οπαδούς της αλλαγής, λέγοντας πως η υποψηφιότητά του προσκρούει στις κατεστημένες συνήθειες. Απέρριψε τις συνταγές του παρελθόντος, λέγοντας πως δεν αρκούν και δεν αποδίδουν πια, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει τέτοιες αποστάσεις ασφαλείας από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, ώστε να μπορεί να αποταθεί σε όσους ευαγγελίζονται την ανάγκη για αλλαγή. Ταυτόχρονα, φρόντισε να αναπτύξει ένα όραμα με τον μέσο πολίτη στο επίκεντρο, πλήρως συμβατό με τις ανησυχίες των κεντρώων ψηφοφόρων και τις διαχρονικές θέσεις των κομμάτων του Κέντρου.

Πέραν από την εκλογική βάση των δυνάμεων του Κέντρου, όμως, απευθύνθηκε και στην ηγεσία τους, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε ενδιαφέρεται, ούτε θέλει, ούτε πρόκειται να ιδρύσει κόμμα, εξανεμίζοντας έτσι μία βασική ανησυχία τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται να επιχείρησε να διευκολύνει την πορεία των κομμάτων αυτών προς την υποψηφιότητά του, αφού αφαιρεί ένα σοβαρό εμπόδιο που υφίστατο μεταξύ τους, πριν τις επίσημες διαβουλεύσεις.  

Τα δύο ταμπλό στα οποία παίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον μετατρέπουν και σε στόχο δύο παράλληλων και εκ διαμέτρου αντίθετων επιθέσεων, στις οποίες θα καλείται να αμυνθεί. Ο μεν ΔΗΣΥ, προσπαθώντας να διαφυλάξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ως του μοναδικού «φυσικού συνεχιστή» του Νίκου Αναστασιάδη και, ως εκ τούτου, του μοναδικού που νομιμοποιείται η βάση του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει, παρουσιάζει τον κ. Χριστοδουλίδη ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ σπεύδει να συνταυτίσει τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσιάζοντας, ουσιαστικά, τον κ. Χριστοδουλίδη ως άλλο ένα εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, που δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαφανεί στην πορεία ο τρόπος που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τα δύο τσουνάμι επιθέσεων από αντίθετες κατευθύνσεις το επιτελείο Χριστοδουλίδη, χωρίς να «πνιγεί» η υποψηφιότητά του στα δύο παράλληλα αφηγήματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά κατευθείαν στην επίθεση ο ΔΗΣΥ-«Υπεραγορά συνθημάτων η εξαγγελία Χριστοδουλίδη»

Η επιλογή του σκηνικού και η μη παρουσία δημοσιογράφων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του με έναν τρόπο που το κυπριακό κοινό δεν έχει συνηθίσει. Έχοντας απλούς πολίτες γύρω από το βήμα, περιέγραψε μέσα σε 24 λεπτά τους βασικούς άξονες της υποψηφιότητας του, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον διάλογο του με την κοινωνία.

Η παρουσία πολιτών από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα και η απουσία πολιτικών στο ακροατήριο, αφενός ενίσχυε αυτό που τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι δηλαδή όλο το προηγούμενο διάστημα συνάντησε απλούς και καθημερινούς ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου, καταγράφοντας τις απόψεις και τις αγωνίες τους, και αφετέρου έστελνε το μήνυμα πως αυτή τη μάχη θα τη δώσει έχοντας στο πλευρό του την κοινωνία και κατ΄ επέκταση τους απλούς πολίτες.

Μάλιστα, η παρουσία του κοινού ενδεχομένως να ήταν και ένα μήνυμα προς την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία των κατηγορούσε πως κάνει σιωπηλή προεκλογική, εξαφανισμένος από τα φώτα της δημοσιότητας και πως απόφευγε την έκθεσή του στον αντίλογο. Τόσο η παρουσία των πολιτών όσο και η αναφορά του για το τι έκανε τους τελευταίους μήνες, ήταν μια απάντηση με συγκεκριμένο αποδέκτη.

Πάντως, αν είναι κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά, σε σχέση με την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αυτό ήταν η μη παρουσία δημοσιογράφων, οι οποίοι θα μπορούσαν να του απευθύνουν ερωτήματα. Ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του να μην δεχθεί ερωτήματα δημοσιογράφων, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε την εξαγγελία του από την ουσία και τους βασικούς άξονες που παρουσίασε και θα αναλωνόταν σε ερωτήματα σε σχέση με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητας του από τα κόμματα του κέντρου και τη σχέση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στόχος του εξάλλου, ήταν να στείλει με «κρυστάλλινο ήχο», τα μηνύματα του προς την κοινωνία και όχι μόνο, και πλέον θα εργαστεί ώστε οι γενικοί άξονες που παρουσίασε να αποκτήσουν περιεχόμενο και να αποτυπωθούν σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νέα συνταγή, τα μηνύματα συστράτευσης και το όραμα Χριστοδουλίδη

Ο γνωστός Χριστοδουλίδης χωρίς εξάρσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην 24λεπτη ομιλία του, διατήρησε το γνωστό ύφος που τον χαρακτήριζε και κατά τη διάρκεια των δημόσιων παρεμβάσεων του, τόσο την περίοδο που ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και την περίοδο που διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Παρουσιάστηκε με ήρεμη και σταθερή φωνή, χωρίς εξάρσεις και ανέβασμα των τόνων, όπως συνηθίζεται σε προεκλογικές εξαγγελίες, και διατήρησε το μειλίχιο προφίλ που τον χαρακτηρίζει.

Το στοίχημα, ωστόσο, είναι αν αυτή τη στάση θα καταφέρει να τη διατηρήσει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου απέναντι του δεν θα έχει πάντα ένα φιλικά προσκείμενο ακροατήριο, αλλά πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, που θα επιχειρήσουν να του βάλουν δύσκολα.

Καθόλου τυχαία, πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του να απευθυνθεί πολλές φορές στο ακροατήριο σε δεύτερο ενικό και πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να κάνει κοινωνούς της υποψηφιότητας του τους πολίτες, σε κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές. Ότι δηλαδή η υποψηφιότητα του προέρχεται μέσα από την κοινωνία και μαζί θα συν διαμορφώσουν το πρόγραμμα και τις πολιτικές που θα τον φέρουν στην προεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημα υποψήφιος ο Χριστοδουλίδης-«Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αποδίδουν»

Η αχίλλειος πτέρνα του Αβέρωφ και το target group

Ένα σημείο που ενδεχομένως από πολλούς να πέρασε απαρατήρητο, αλλά ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη ένδειξη της τακτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Χριστοδουλίδης σε πολιτικό επίπεδο, ήταν η αναφορά του στο ΓΕΣΥ. Γνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αδύνατο σημείο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παρά το γεγονός ότι στήριξε την Μεταρρύθμιση, είχε καταθέσει τη διαφωνία του ως προς τη φιλοσοφία που επιλέχθηκε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από τις τόσες Μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρθηκε επιλεκτικά στην συγκεκριμένη, δηλώνοντας πως στηρίζει ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

Πάντως, σε αδρές γραμμές, αν κάποιος δοκιμάσει να αποκωδικοποιήσει τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως επιχείρησε να αποδυθεί το κουστούμι του υπουργού Εξωτερικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα της κοινωνίας, επενδύοντας ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη. Σε τουλάχιστον πέντε σημεία αναφέρθηκε στον θεσμό της οικογένειας. Έκανε λόγο για εργαζόμενους γονείς, για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και τις πολύτεκνες οικογένειες, σε οικογένειες που χρειάζονται στήριξη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα διλήμματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη. Καριέρα ή μητρότητα, απόκτηση κατοικίας ή σπουδές των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη αντίδραση ΑΚΕΛ-«Δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου»

Η μάχη με το παρελθόν

Η απόφαση για να εξαγγελθεί χθες η υποψηφιότητα, συνέπεσε χρονικά με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία επανέλαβε την πρόεθση του, να μην αναμειχθεί στον προεκλογικό και πως δεν θα σχολιάσει υποψηφιότητες πρώην συνεργατών του, γεγονός που από κάποιους, δεν πέρασε απαρατήρητο..

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας του, δεν γύρισε την πλάτη στον Νίκο Αναστασιάδη, δεν αποποιήθηκε ούτε τις συναγερμικές καταβολές του, αλλά ούτε την θητεία του δίπλα από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αντιθέτως επιχείρησε, και το κατάφερε να ακροβατήσει, έτσι ώστε αφενός να μην αδειάσει τον άνθρωπο που τον ανέδειξε και του εμπιστεύθηκε σημαντικά πόστα στην Κυβέρνηση και αφετέρου να διαφοροποιηθεί από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ευγνώμων προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως με καθαρό μυαλό αναγνωρίζει  λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις, γιατί, όπως είπε, «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει τελεία και παύλα ο Πρόεδρος-Κρατά αποστάσείς, στηρίζει όμως Αβέρωφ

Πώς σχολιάζουν οι πολίτες

Μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ποικίλες. Ως γενικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, ότι οι πολίτες άκουσαν με ενδιαφέρον και την ομιλία του, ωστόσο υπέδειξαν πως πρόκειται για ένα πολύ γενικό και θεωρητικό όραμα, το οποίο θα το κρίνουν όταν αποκτήσει περιεχόμενο.

Είναι γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις ή διαφωνίες με τα όσα ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθεσε ως φιλοσοφία, με τους ψηφοφόρους πλέον να αναμένουν να δουν κάτι πιο χειροπιαστό για να κρίνουν, με το στοίχημα πάντως για τον ίδιο να παραμένει, πώς θα συγκεράσει απόψεις και πολιτικές, ανθρώπων που σήμερα δηλώνουν στήριξη στο πρόσωπο του, αναμένοντας ωστόσο κι από αυτόν να υιοθετήσει τις ιδέες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παραδοξότητες των επιλογών, οι άριστοι των αρίστων και η δικαίωση Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση