Βάζει τελεία και παύλα ο Πρόεδρος-Κρατά αποστάσείς, στηρίζει όμως Αβέρωφ

Την πρόθεση του να διατηρήσει αποστάσεις από τον προεκλογικό, ειδικά από τη στιγμή που κι επίσημα σε αυτόν πρωταγωνιστές είναι τρεις εκ των πιο στενών του συνεργατών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, διευκρίνιζει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παράλληλα εκφράζει την πλήρη στήριξη του στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη δήλωση του το βράδυ της Τετάρτης, η οποία ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως, ο Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή του δήλωση σήμερα, θέλει να βάλει τελεία και παύλα στα όσα ακούγονται για τις προθέσεις του ενόψει Προεδρικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τρια σηεμία δηλώνει πως: 

  • Δεν πρόκειται να σχολιάσω θετικά ή αρνητικά αποφάσεις είτε κομμάτων είτε προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  • Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης.
  • Θέλω να επαναλάβω πως διαφυλάσσοντας τον θεσμικό μου ρολό θα αποφύγω εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα.”

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, κληθείς να σχολιάσει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει προκρίνει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον πρώην διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να κάνει τις επιλογές που πιστεύει ότι μπορεί μέσω των υποψηφιοτήτων, να υλοποιήσει τα προγράμματα του. Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για χειρισμούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που θέλω να σχολιάσω εγώ. Εγώ ξέρω ότι είχα μια άριστη συνεργασία με έναν εξαίρετο διπλωμάτη».

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτυχε διαφόρων ερμηνειών. Κι αυτό διότι η δήλωση του «δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες», ερμηνεύθηκε από πολλούς, ως πρόθεση να μην στηρίξει, με τον τρόπο που θα ανέμενε κανείς και τον υποψήφιο του κόμματος του, τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, υποψηφιότητα έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως επίσης και ο τέως υπουργός Εξωτερικών και εκ των πιο στενών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήγγειλε σήμερα ανεξάρτητη υποψηφιότητα, με το ενδεχόμενο αυτή να στηριχθεί από κάποια εκ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, να είναι αρκετά ορατό.

Την ίδια ώρα στην κούρσα βρίσκεται και ο έτερος στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος για οκτώ περίπου χρόνια, υπηρέτησε από το πόστο του διαπραγματευτή. Ο κ. Μαυρογιάννης αποτελεί τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ, αφού το όνομα του εγκρίθηκε από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και αυτή την περίοδο βρίσκεται ενώπιον του διαλόγου με τη βάση.

Αναμφίβολα οι επιλογές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η προώθηση των στενών του συνεργατών για τη διαδοχή του, δικαιώνουν σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές, αλλά και τις πολιτικές που ο ίδιος υιοθέτησε. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα όσα ακούγονταν στο παρασκήνιο περί μη στήριξης της υποψηφιότητας Αβέρωφη προκάλεσαν πονοκέφαλο στην Πινδάρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, όπου επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ του ιδίου και της ηγεσίας του κόμματος, αφήσαν να νοηθεί πως κάνει δεύτερες σκέψεις. Το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πως, δεν μιλά για plan B αλλά για δεύτερο γύρο των Προεδρικών, όπου θα εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα