Η νέα συνταγή, τα μηνύματα συστράτευσης και το όραμα Χριστοδουλίδη

Με μηνύματα ανανέωσης, ευημερίας και ενότητας εξήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πλαισιωμένος από κόσμο, σε μια διαδικτυακή ομιλία, ανέπτυξε το όραμά του για την Κύπρο του μέλλοντος, προσκαλώντας τον κάθε Κύπριο και Κύπρια να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της ανανέωσης, δίνοντας τον δικό τους αγώνα μαζί του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να δώσει στην ομιλία του έντονα κοινωνικό χρωματισμό, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ξεδιπλώσει το προφίλ του πέραν από την εξωτερική πολιτική, με την οποία ήταν συνταυτισμένος. Επικεντρώθηκε στην οικογένεια, στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και σε προβλήματα της καθημερινότητας, μιλώντας αρκετές φορές στον πρώτο πληθυντικό και με ύφος και πρόσταγμα συνενωτικό. Υπερτόνισε, ταυτόχρονα, το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς του, χωρίς ωστόσο να αποποιείται το πολιτικό του παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημα υποψήφιος ο Χριστοδουλίδης-«Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αποδίδουν»

«Στέλνω ένα ειλικρινές μήνυμα, αλλά και την ξεκάθαρη δική μου υπόσχεση προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ενωμένοι προς τις εκλογές, σε μια συνενωτική πορεία ανανέωσης, προοπτικής και ελπίδας. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, στο νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας», ανέφερε στην εξαγγελία του ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε όλοι σημαντικοί», επανέλαβε, στέλνοντας μηνύματα συστράτευσης στους πολίτες. «Θα συνεχίσω να σας ακούω όλους», είπε, εκφράζοντας την πίστη του στην κοινωνία των πολιτών, στη συμμετοχική δημοκρατία και τη δύναμη των πολλών. Υποστήριξε πως αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων, αλλά μάχη για το μέλλον μας, τονίζοντας πως η δική του υποψηφιότητα απευθύνεται στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, όλων των ηλικιών, ακόμα και σε όσους έχουν δικαιωματικά απογοητευτεί. «Έχω πλήρη συνείδηση ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου προσκρούει σε κατεστημένες συνήθειες», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε την υποψηφιότητά του, ως μια υποψηφιότητα για το μέλλον. «Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αρκούν, δεν αποδίδουν πια», είπε, σημειώνοντας πως αναζητούμε ανανέωση, αισιοδοξία και ελπίδα.

«Οραματίζομαι την Κύπρο που, είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες», δήλωσε, απευθυνόμενος άμεσα στους πολίτες. «Κανείς δεν θα μείνει στη γωνιά, κανείς δεν πρέπει να φοβάται», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι μέρα με την μέρα η πολιτική δυναμική γίνεται πιο ισχυρή και το φράγμα του φόβου έσπασε. «Προσκαλώ τον κάθε ένα και την κάθε μια να βγείτε μπροστά και να γίνετε εσείς οι πρωταγωνιστές της ανανέωσης», είπε.

Αναπτύσσοντας το όραμά του, έκανε λόγο για μια πατρίδα με κοινωνική ευαισθησία, με δυνατή οικονομία, πρωταγωνίστρια στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που να στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την οικογένεια. Μια Κύπρο με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που να σέβεται και να στηρίζει τη διαφορετικότητα και μια Κύπρο με δημιουργική εκπαίδευση και ποιοτικό και αποτελεσματικό ΓεΣΥ. Έκανε, επίσης, λόγο για μια Κύπρο που να καταπολεμά την κερδοσκοπία, τα ελλείμματα ηθικής και δεοντολογίας και τη διαφθορά και τη διαπλοκή και εισάγει διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, έκανε λόγο για μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος. Μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, που θα διαδραματίζει περιφερειακό και ευρωπαϊκό ρόλο.

«Η πραγματική επιλογή είναι, αν θα προχωρήσουμε κοιτάζοντας μπροστά, ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στις συνήθειες του χθες, κυρίως λόγω έλλειψης τόλμης, αν θα βαδίσουμε ενωμένοι, ή αν θα διχαστούμε από συνθήματα και διλήμματα του παρελθόντος, αν θα συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, ή αν θα δουλέψουμε μαζί», τόνισε ο υποψήφιος. 

Πέραν των πολιτών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να αξιοποιήσει το βήμα του για να στείλει μηνύματα στις πολιτικές δυνάμεις, τόσο προς τη Δεξιά, όσο και προς το Κέντρο. Απευθυνόμενος προς την κατεύθυνση του ΔΗΣΥ, ανέφερε πως η πολιτική του προέλευση είναι γνωστή. «Όλοι γνωρίζουν την στενή μου σχέση με τον κόσμο του ΔΗΣΥ», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι εργάστηκε από όποιο αξίωμα του εμπιστεύθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε πως εκτιμά το έργο που έγινε αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις «γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, απευθύνθηκε και στις υπόλοιπες δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να ιδρύσει κόμμα, καθησυχάζοντας έτσι κάποιες ανησυχίες. Ανέφερε πως η Κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα έχει τους πιο ικανούς, ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης, δηλώνοντας πως «ηγεμονισμοί, αλαζονικές συμπεριφορές και διχαστικά κηρύγματα ανήκουν στο παρελθόν και δεν μας αφορούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη αντίδραση Αβέρωφ μετά την εξαγγελία Χριστοδουλίδη-«Υποψήφιος της αντιπολίτευσης»

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα