Ανοίγει μέτωπο ο Δημητριάδης-Ζητά έρευνα για δύο μισθούς σε Μαυρογιάννη

Τα πυρά του στον Ανδρέα Μαυρογιάννη έστρεψε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, μετά την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να προκρίνει την υποστήριξη της υποψηφιότητας του απερχόμενου διαπραγματευτή, έναντι της δικής του.

Ανέφερε ότι βλέπει στον κ. Μαυρογιάννη δύο μισθούς ως ανταμοιβή για το τι έκανε ως διαπραγματευτής, με βάση τις πληροφορίες του, όπως είπε, και διερωτήθηκε αν είναι έτσι πράγματι. Δηλαδή αν έπαιρνε μισθό ως πρέσβης και παράλληλα αν είχε και δεύτερο συμβόλαιο από την ε/κ κοινότητα, για τις διαδικασίες ως διαπραγματευτής. «Για μένα δεν είναι τίμιο κράτος κάποιος να έχει παράλογα προνόμια όταν βλέπουμε την ακρίβεια να χτυπά τους συμπολίτες μας και να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα», είπε. Κάλεσε, δε, τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Γενικό Ελεγκτή να διευκρινίσει τις πληροφορίες αυτές.

Σημείωσε ότι για τον ίδιο οι πολυσυνταξιούχοι είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να εκλείψει. «Δεν δέχομαι ούτε διπλοθεσίτες, ούτε διπλοσυνταξιούχους», είπε. «Και αυτού του είδους υποψηφιότητα στη δική μου αντίληψη έρχεται αντίθετη με οποιαδήποτε έννοια τίμιου κράτους. Το τίμιο κράτος δεν δέχεται τα παράλογα προνόμια, το τίμιο κράτος θέλει ισότητα», τόνισε.

Ο κ. Δημητριάδης προέβη σε σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας στο πλέγμα των κατηγοριών του για το Κυπριακό, τόσο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όσο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Έκανε λόγο για «ΔΔΑ και Σία», ως ακρωνύμιο του «Διεφθαρμένη Διακυβέρνηση Αναστασιάδη και Συνεργάτες», τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή. «Πρέπει να φύγει η «ΔΔΑ και Σία», να απαλλαγούμε από αυτήν. Είμαι εδώ για να αγωνιστούμε για αυτή την απαλλαγή. Είναι στο χέρι μας», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο καταλογίζει ευθύνη στον κ. Μαυρογιάννη για το τέλμα στο Κυπριακό, ανέφερε ότι ένας επαγγελματίας διαπραγματευτής έχει μια σύγκρουση συμφέροντος του να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο του δίνει λόγο ύπαρξης.

«Τόσα χρόνια διαπραγματεύεται, τόσα χρόνια φύγαμε από το Κραν Μοντάνα το 2017 με το παραπέντε της λύσης και είμαστε σήμερα στο παρά πέντε της διχοτόμησης». Η «ΔΔΑ & Σία» είπε, περιλαμβάνει τα τρία πρόσωπα που ήταν οι συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη: τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κ. Μαυρογιάννη. «Αν αυτοί οι τρείς δεν είναι υπεύθυνοι για τα χάλια που έχει το Κυπριακό, διερωτώμαι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν θα πρέπει να ξεχνιέται το Βαρώσι, για το οποίο νιώθει τόσο έντονα, οι δηλώσεις και πράξεις Ερντογάν για το Βαρώσι και το άνοιγμά του τον Ιούλιο του 2021. Όπως είπε η εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είχε ηθικούς αυτουργούς αλλά και συνεργούς. Όπως είπε, οι σωστοί συνεργοί φεύγουν αν έχουν διαφωνία, διαφορετικά κατά τεκμήριο συμφωνούν. «Και αυτή η συμφωνία, αν οι έρευνες γίνουν, μπορεί να είναι και επειδή ήταν και βιοποριστικό επάγγελμα αυτό», ανέφερε.

Να δώσουν εξηγήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων του ΑΚΕΛ, ο Α. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι διαδικασίες των κομμάτων είναι σεβαστές, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι απευθύνεται σε όλη την κοινωνία των πολιτών, εντός και εκτός κομμάτων και γνωρίζει ότι «αρκετά μέλη ενός κόμματος τον στήριξαν». Κληθείς να ερμηνεύσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι του κόμματος θα πρέπει να εξηγήσουν την επιλογή τους για στήριξη του συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη και επί χρόνια διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Διατύπωσε, παράλληλα, την εκτίμηση πως οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν είναι μόνο μέσα στο ΑΚΕΛ αλλά υπάρχει πολύς κόσμος από την προοδευτική Αριστερά, ο οποίος δεν είναι ενταγμένος και βρίσκει έκφραση μέσα από το περίγραμμα των θέσεών του. Ταυτόχρονα ανέφερε πως μπορεί να αντλήσει ψήφους από παντού και κριτήριο για το ποιοι μπορούν να τον ακολουθήσουν ή με ποιους μπορεί να δουλέψει δεν είναι μια θεωρητική θέση του ονόματός του, αλλά οι καταγεγραμμένες θέσεις στο περίγραμμά του.

Ερωτηθείς κατά πόσο είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με κάποιο στέλεχος του ΑΚΕΛ το οποίο διαφώνησε με την επιλογή Μαυρογιάννη, ο κ. Δημητριάδης απάντησε αρνητικά και είπε ότι έμαθε το τι ακριβώς γίνεται από τα ΜΜΕ, ενώ διευκρίνισε πως δεν είχε κάποια επικοινωνία με τον Στέφανο Στεφάνου μετά το αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι μπορεί να αντλήσει υποστήριξη από όλη την κοινωνία, γιατί πολλοί συμμερίζονται τις θέσεις του για αλλαγή και απαλλαγή από τη «Διεφθαρμένη Διακυβέρνηση Αναστασιάδη και Σία». Γι’ αυτό, είπε, απευθύνεται προς όλους, περιλαμβανομένων και του 30% των ψηφοφόρων που τηρούν αποχή, όπως και του 15% που ψήφισαν αλλά δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Δήλωσε ότι ο κόσμος με τον οποίο ήρθε σε επαφή, έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, αφού, είπε, βαρέθηκε και δεν αντέχει άλλο αυτά που βλέπει γύρω του, τη διαφθορά, την έλλειψη τίμιου κράτους.

Υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του «δίνει φωνή στους άφωνους, δίνει δικαίωμα σε αυτούς των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται επειδή το κομματικό σύστημα τους έχει καταπλακώσει». Οι άνθρωποι, η κοινωνία των πολιτών, όπως ανέφερε, θα μπορούν να νιώσουν τώρα ότι η ατομική τους ψήφος έχει τρόπο να εκφραστεί.

«Θα είμαστε μαζί σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτό το είχα κάνει εξαρχής σαφές. Η υποψηφιότητά μου δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε κομματική στήριξη. Για αυτό ακριβώς είναι ανεξάρτητη. Έτσι όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για μια προοδευτική αλλαγή με διαφάνεια, μέσα στην κοινωνία των πολιτών η οποία διψά για αλλαγή, για απαλλαγή από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη», είπε.

Εκνευρισμένο το ΑΚΕΛ

Στελέχη του ΑΚΕΛ που είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν δημοσίως μετά τις δηλώσεις Δημητριάδη, δεν κατέβαλαν, πάντως, προσπάθεια να κρύψουν τον εκνευρισμό τους για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο Αχιλλέας Δημητριάδης και εξέφρασαν λύπη μαζί με υπονοούμενα.

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «λυπούμαι ειλικρινά, γιατί ο κ. Δημητριάδης δεν άντεξε, εξέφρασε την πικρία του γιατί δεν έτυχε επιλογής με τον συγκεκριμένο τρόπο». «Καταλαβαίνω την πικρία του κ. Δημητριάδη, δεν κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε όμως», πρόσθεσε.

Ακόμη πιο έντονη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος, Άριστου Δαμιανού, στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής. «Κάποιοι οι οποίοι επαγγέλλονται -και τους το πιστώνω- το κράτος δικαίου, και αναφέρομαι και στον κ. Δημητριάδη, είναι καλά να ελέγχουν όλες τους τις πληροφορίες πριν τοποθετούνται δημόσια, γιατί ενδεχομένως στην πορεία να εκτεθούν. Απ’ εκεί και πέρα, αν υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία για τον οποιονδήποτε, νομίζω υπάρχουν τα συντεταγμένα όργανα του κράτους, μακριά από την οποιαδήποτε λάσπη, για να τεθούν και να διερευνηθούν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι η επόμενη ημέρα μιας απόφασης. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική του να πυροβολούμε ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν ενώπιον μας και εκτιμούμε την προσφορά τους και αναφέρομαι στον κ. Δημητριάδη. Λυπούμαι γιατί ακολούθησε αυτό τον δρόμο, γιατί η πρώτη εικόνα που εξέπεμψε σήμερα δεν ήταν μια εικόνα επίθεσης κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου, για παράδειγμα, που είναι ο ηγέτης αυτού του κόμματος και είναι ο  μόνος πραγματικός  υποψήφιος τούτη την ώρα. Υπάρχει και μία δεοντολογία που λέει ότι το ΑΚΕΛ είναι σε διαδικασία ακόμα και θα επικυρώσει υποψήφιο στις 5 Ιουνίου. Από κει και πέρα, τουλάχιστον για εμάς, τοις φρονίμοις ολίγα. Θα λεχθούν πράγματα στην ώρα τους. Κάποιοι ίσως να μην έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ