Και τώρα οι δυο τους… Έβαλαν κάτω τις Προεδρικές Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, με αντικείμενο την πιθανότητα συμπόρευσης των δύο κομμάτων στις Προεδρικές Εκλογές.

Δήλωσαν πως οι δύο πλευρές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, καθώς μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα και τόνισαν πως τα δύο κόμματα έχουν τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις και στόχος είναι όχι απλώς να εμβολιάσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να το καθορίσουν.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή τους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος την χαρακτήρισε πάρα πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική. «Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του κεντρώου χώρου και πιστεύω πως η δική μας συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας τα οποία έχουν προκαλέσει απανωτές κρίσεις,  η κρίση του 2013, το μνημόνιο, η πανδημία και φυσικά πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία..

Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ακρίβειας του πληθωρισμού του κόστους ενέργειας που σήμερα γονατίζουν κυριολεκτικά τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις.  Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του μεταναστευτικού που είναι ένα πρόβλημα που πλέον έχει τεθεί παντελώς εκτός ελέγχου. Για να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία της χώρας μας και να εξαφανίσουμε τις σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για να επαναφέρουμε την ελπίδα σ’ ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης που ορθώνεται αυτή τη στιγμή μπροστά μας», είπε.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές με την ΕΔΕΚ και, όσον αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία, στον τόπο και στο λαό μας, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα κόμματα που έχουν τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις σε θέματα κυβερνητικής και όχι μόνο, πολιτικής. Και αυτό για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και την προοπτική συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, είπε.

Όπως εξήγησε, ο βασικός στόχος είναι «όχι απλά να εμβολιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να καθορίσουμε το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας και αυτό στη βάση των όσων προηγουμένως ο φίλος Νίκολας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε  στα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν αλλά και πρέπει να δώσει η επόμενη κυβέρνηση λύση για χάριν του λαού μας, για χάρη της πατρίδας μας.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι «όπως έχουμε συμφωνήσει, θα συνεχίσουμε το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέσα από τις συγκλίσεις όλες αυτές τις πτυχές που συνθέτουν το σκηνικό των επόμενων Προεδρικών Εκλογών, και όσον αφορά το πρόγραμμα και όσον αφορά και το πρόσωπο αλλά και όλα όσα αφορούν τις Προεδρικές Εκλογές. Προς το παρόν δεν έχουμε μπει σε συζήτηση προσώπων. Αυτό που έχει πρώτα σημασία, είναι να συμφωνήσουμε σε ποια βάση τα δύο κόμματα θα πρέπει να συμπορευθούν».

Πρόσθεσε ότι θα προβεί σε ενημέρωση των συλλογικών οργάνων για να πάρουν κατευθύνσεις και θα συνεχίσουν τις συναντήσεις για ν α διερευνήσουν τη δυνατότητα συμπόρευσης στις Προεδρικές Εκλογές  

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις, για μας μια σημαντική προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις. Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το έχουμε ξανακάνει και στις προεδρικές του 2018 και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξαναπετύχουμε και να διαμορφώσουμε και τώρα τέτοιες συγκλίσεις».

Σε σχέση με τις επαφές με άλλα κόμματα, στη βάση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ έχει καθορίσει ποια κόμματα θα συνεχίσει τις επαφές, δηλαδή με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ανεξάρτητους υποψηφίους. «Το ποιος θα είναι υποψήφιος για το ΔΗΚΟ, αυτό θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον