Προτείνει Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Αχιλλέας-«Μπορώ να συστεγάσω δυνάμεις»

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εισηγήθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Τόνισε ότι μέσα στην Ευρώπη, η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις από καλύτερη θέση. «Το επίτευγμα της Ευρώπης, την συμφιλίωση των κρατών μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, καλούμαστε να θυμόμαστε και να έχουμε σαν παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε.

Η πρότασή του για τη δημιουργία Υφυπουργείου αποσκοπεί στην ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Κύπρος χρειάζεται μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία για να θέσει τέρμα στην πολιτική της «άδειας καρέκλας». Με την πρόταση του για δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε, στοχεύει στα ακόλουθα:

•             Καλύτερη εποπτεία και εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών.

•             Καλύτερο προγραμματισμό για την Β΄ Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το 2026.

•             Μεγιστοποίηση του οφέλους από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε, επίσης, την σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για την επίλυση του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας «δύο κλειδιά», την Ενέργεια και την Θετική Ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Λόγια κενού περιεχομένου»

Αναφορά έκανε και στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, λέγοντας πως η πράσινη και τεχνολογική ανάπτυξη είναι προς όφελος όλων. «Η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.  Η ακρίβεια, οι διαρκείς ανατιμήσεις κτυπούν ιδιαίτερα τα πιο αδύνατα νοικοκυριά. Οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως οι ευκαιριακές πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα», είπε, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ότι σπατάλησε δέκα χρόνια σε λόγια κενού περιεχομένου. Έφερε ως παράδειγμα τις ΑΠΕ, λέγοντας ότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από την εισαγωγή πετρελαίου, γιατί για χρόνια αδιαφορούσαμε για το αυτονόητο, την επένδυση δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Όλοι γνωρίζουμε γιατί μείναμε πίσω. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε άλλες προτεραιότητες. Όμως, εγώ δεν μένω στο χθες», είπε ο υποψήφιος, αναφέροντας πως έχουμε και έχει μία ευθύνη:  

•             Να καθαρίσουμε τον τόπο από την διαφθορά

•             Να δώσουμε χώρο στην υγιή ανάπτυξη

•             Να μειώσουμε τις ανισότητες

•             Να δώσουμε θέσεις εργασίας στους νέους μας

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο περιλαμβάνει μια Κύπρο πράσινη, με τίμιο κράτος και με διαφάνεια και κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

Αναφορικά με το Κυπριακό, διατύπωσε τη θέση πως βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση μετά την εισβολή. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά το Κραντ Μοντάνα. Πέντε χρόνια, καμιά εξέλιξη. H απερχόμενη κυβέρνηση έχασε κάθε αξιοπιστία στο εξωτερικό με τους άστοχους χειρισμούς της», υποστήριξε. Το δίλημμα, είπε, είναι αν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια ή να δουλέψουμε αλλιώς. Θέση του είναι πως για να λυθεί το Κυπριακό χρειάζεται να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας, να συμπλεύσουμε με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και με ενότητα να εκπληρώσουμε το όραμα του λαού μας για μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, κοινό σπίτι για όλους τους Κυπρίους.

«Διεκδικώ την προεδρία της χώρας μας. Έμαθα στη ζωή μου να  δίνω μάχες και να τις κερδίζω. Για μένα η διεκδίκηση είναι το κλειδί της επιτυχίας: Διεκδίκηση με πράξεις. Όχι με λόγια. Πώς; Να είσαι καλά προετοιμασμένος. Να αξιοποιείς τα πλεονεκτήματά σου. Με αξιοπιστία να κτίζεις συμμαχίες», τόνισε. Θυμηθείτε πώς κέρδισε η Τιτίνα Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, συνέχισε. «Να δίνεις τις μάχες και να τις κερδίζεις, αυτή είναι η δική μου αντίληψη για την πολιτική», σημείωσε περαιτέρω.

Για να πετύχουμε, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης, χρειάζονται καθαρές συνεννοήσεις με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αξιοποιήσουμε τα δύο κλειδιά που έχουμε στα χέρια μας: το χαρτί της Ενέργειας και το χαρτί της Ευρωτουρκικής σχέσης. Να αξιοποιήσουμε τα κλειδιά αυτά για να ανοίξουμε την πόρτα της επίλυσης και της ανάπτυξης. «Να επιδιώξουμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ειρήνης. Με ενότητα να φτάσουμε στο στόχο που όλοι θέλουμε. Γιατί η λύση μάς συμφέρει», είπε.

«Ξεκάθαρη επιλογή»

Ο κ. Δημητριάδης άσκησε κριτική στη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη για ευκαιριακές πολιτικές, ενώ στην πράξη είχε άλλες προτεραιότητες, διασύροντας την Κύπρο με τα «χρυσά διαβατήρια». Υποστήριξε ότι η Κύπρος χρειάζεται να καθαρίσει από τη διαφθορά, να μειωθούν οι ανισότητες και να δοθεί χώρος για υγιή ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τους νέους.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση μάς έκανε διεθνώς ρεζίλι. Όλοι γνωρίζουμε το «πώς» και το «γιατί». Οι δείκτες της διαφθοράς έχουν εκτοξευτεί. Στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη είμαστε αναξιόπιστοι. Η κατάσταση αυτή μάς πληγώνει. Πληγώνει τον κάθε Κύπριο που θέλει η χώρα μας να ξεχωρίζει στην Ευρώπη, να είναι ανάμεσα στους καλύτερους! Θα αφήσουμε να συνεχίσει η παρούσα διακυβέρνηση;», διερωτήθηκε, αντιτείνοντας τη δική του υποψηφιότητα ως αντίβαρο.

«Για μένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Για αυτό συνεχίζω την προσπάθεια μου με μια πραγματικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023», τόνισε. Πρόσθεσε πως ο ίδιος μιλά ανοικτά και με διαφάνεια και παραθέτει θέσεις, επειδή θέλει οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος είναι και τι προτείνει.  «Επιδιώκω συνεργασίες. Κάτω από την δική μου ομπρέλα μπορώ να συστεγάσω δυνάμεις από όλη την κοινωνία. Μια κοινωνική συμμαχία που θα φέρει την προοδευτική αλλαγή. Γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα», είπε.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση