Με επίκεντρο την αλλαγή διακυβέρνησης συνεχίζει το ΑΚΕΛ στην επόμενη μέρα

Αμετακίνητο από τους στόχους του παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ, παρά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές Εκλογές. Αν και είχαν πιστέψει πολύ στην κοινή προσπάθεια, ως τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το κόμμα θα επαναξιολογήσει στο επόμενο διάστημα την κατάσταση και θα ξαναμπεί στις ράγες, ώστε να συνεχίσει την πορεία προς την αλλαγή διακυβέρνησης που επιθυμεί.

Παρά την όποια απογοήτευση, στην Εζεκία Παπαϊωάννου πιστεύουν ότι η προσπάθεια για μια δυνατή αντιπολιτευτική υποψηφιότητα μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, στρέφοντας την προσοχή τους προς την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη ΔΗΠΑ προς αναζήτηση συμμαχιών που θα επιτρέψουν τη συνομολόγηση μιας πολιτικής πρότασης με αξιώσεις για εκλογή. Συνεχίζουν, δηλαδή, στην ίδια λογική που είχε η προσπάθεια συνεργασίας και με το ΔΗΚΟ, για την επίτευξη συμμαχιών με πραγματικό νόημα και περιεχόμενο, που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που ασκείται η εκτελεστική εξουσία στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση ΑΚΕΛ μετά το ναυάγιο-«Δεν γκρεμίστηκαν οι γέφυρες με το ΔΗΚΟ»

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η πορεία προς την αλλαγή δεν είναι αυθαίρετη. Περνά μέσα από την πρόοδο στο Κυπριακό, μια νέα αρχή για την κοινωνία και την οικονομία, την πάταξη της διαφθοράς και την αναστύλωση των θεσμών, και τον εκσυγχρονισμό με πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό. Και παραμένει σταθερό στη θέση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσα από μία αξιόπιστη υποψηφιότητα, που δεν θα μιλά με κομματική ιδιότητα.

Το κατά πόσον, βέβαια, θα είναι εφικτή η εξεύρεση μιας κοινής, ανεξάρτητης προσωπικότητας, που να μπορεί να εκφράσει αυτό το περιεχόμενο και να μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς και των κεντρώων συνεργατών που επιδιώκει να έχει, παραμένει ερώτημα, καθώς ενδεχομένως τα ίδια εμπόδια που συνάντησε με το ΔΗΚΟ, να εμφανιστούν και κατά τις διαβουλεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποτύχει η συνεργασία με άλλα κόμματα, το ΑΚΕΛ ενδεχομένως θα αναζητήσει υποψήφιο με όσο το δυνατό ευρύτερη αποδοχή για να αποτελέσει αποκλειστικά δική του πρόταση.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως το σενάριο αυτόνομης καθόδου με υποψήφιο κομματικό στέλεχος δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, εάν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες ναυαγήσουν, αλλά θεωρείται πιο απομακρυσμένο, δεδομένου ότι στο ΑΚΕΛ πιστεύουν ότι υπάρχουν επιλογές που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια και θα μπορούσαν να ήταν πρόσωπα αποδοχής. Και η αποδοχή αποτελεί σημαντικό γνώμονα, ακόμη κι αν τελικά το πρόσωπο αυτό υποστηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ στον πρώτο γύρο, καθώς θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη στον δεύτερο γύρο για να μην επαναληφθεί το σκηνικό των προηγούμενων αναμετρήσεων.  

Το τοπίο αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες μέρες μετά το Πάσχα, όταν θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να κάνει την αξιολόγηση της κατάστασης και να προβεί σε πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα. Χρονικό όριο δεν έχει τεθεί, καθώς, παρόλο που κάποιοι στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι ίσως να τράβηξε περισσότερο από ότι έπρεπε η συζήτηση με το ΔΗΚΟ, στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται εκτός χρονοδιαγραμμάτων και θεωρούν ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για διάλογο, σε μία διαδικασία που στην πραγματικότητα ήδη έτρεχε παράλληλα με τις διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ, αφού γίνονταν επαφές και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και δεν θα ξεκινήσει τώρα από την αρχή.  

Όταν και εφόσον υπάρξει κατάληξη, θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, που ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι, γι’ αυτό και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ο/η υποψήφιος/α του ΑΚΕΛ. Θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο, ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή, η συζήτηση θα επιστρέψει στις Κομματικές Ομάδες Βάσης και τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα κάνει την τελική εισήγηση ή εισηγήσεις προς το έκτακτο Συνέδριο.   

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση