Με καθαρές κουβέντες έσβησε σκιές και έστειλε μηνύματα σε Χριστοδουλίδη ο ΠτΔ

Τα μηνύματα ενότητας και κοινής πορείας αποτέλεσαν κεντρικό στοιχείο και των τριών ομιλιών, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, η οποία επικύρωσε την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ομιλία του οποίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, έδωσε πρόσταγμα ενότητας και νίκης, σβήνοντας, ταυτόχρονα, οποιεσδήποτε σκιές πλανιούνταν πάνω από την παράταξη και την υποψηφιότητα Νεοφύτου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το μοτίβο των ενωτικών μηνυμάτων είχε ως κεντρικό άξονα την αποφυγή της διάσπασης και τη συσπείρωση και τη συλλογική εργασία γύρω από το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η συνεκτικότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού εγγυάται και τη νικηφόρα πορεία της παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηνύματα νίκης από Αβέρωφ-Παρουσίασε πέντε μεγάλες αλλαγές για πέντε χρόνια

Πρόκειται για μηνύματα που έχουν πολλαπλούς αποδέκτες και σχετίζονται, με την υποψηφιότητα του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος επέλεξε να μην ακολουθήσει την οδό των κομματικών διαδικασιών και προτίθεται να κατέλθει στις Προεδρικές Εκλογές ως ανεξάρτητος, με τον κίνδυνο να αντλήσει μέρος της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος και υποψήφιος της παράταξης και ο αναπληρωτής πρόεδρος, φρόντισαν στις ομιλίες τους να τονίσουν πως ο ΔΗΣΥ πορεύεται ενωμένος προς την κάλπη, ενώ διέψευσαν την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης επιλογής πέραν από αυτήν που επικυρώθηκε από τα συλλογικά όργανα. Χαρακτηριστική ήταν, μάλιστα, η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, πως η εξουσία μόνο με τη διχόνοια μπορεί να χαθεί, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μιλώ για plan b, μιλώ για δεύτερο γύρο».

 

«Θα κερδίσουμε και πάλι, αρκεί να επικρατήσει η ενότητα»

Ο κ. Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος, αναφέροντας ότι «νιώθω πως η σημερινή μέρα γιατί παίρνουμε ιστορικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα καθορίσουν αυτό που ο λαός θέλει. Την σταθερότητα, την βεβαιότητα. Και οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με το να ζητούν κάποιοι απλά αλλαγή. Αποφάσεις λαμβάνονται από δοκιμασμένους ηγέτες, από εκείνους που τολμούν, από εκείνους που συνέβαλαν ώστε, παρά το γεγονός πως την  τελευταία δεκαετία δεν είχαμε την πλειοψηφία στη Βουλή, παρά ταύτα, από τον ορθολογισμό, τον διάλογο, τον συναινετικό λόγο, έχουν γίνει κατορθωτά όσα κάποιοι θέλουν να αλλάξουν».

«Είναι ιστορική μέρα σήμερα, γιατί ομόφωνα η παράταξη, ομόφωνα η παράταξη, αποφασίζει πως ο συνεχιστής του έργου θα είναι ο στενός μου συνεργάτης, ο ηγέτης τα τελευταία εννέα χρόνια αυτής της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισπράττοντας το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.  

Ο κ. Αναστασιάδης εξανέμισε οποιεσδήποτε εντυπώσεις δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε επίπεδο ψιθύρου, ως προς την στάση που θα τηρήσει, υπογραμμίζοντας ότι «επειδή κάποιοι, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα ρήγμα μεταξύ των μελών, της ηγεσίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας του κόμματος, αφήνουν να νοηθεί πως είναι ενδεχόμενο να υιοθετώ δεύτερες σκέψεις, τάχα μου. Εκείνο που μιλώ, δεν μιλώ για plan b, μιλώ για δεύτερο γύρο που θα μας οδηγήσει στην επανεκλογή και την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά σε αυτό τον τόπο».

«Θέλω να παρακαλέσω όλους, όσους είδαμε στο φιλμάκι που καταγράφει την ιστορία της παράταξης, την διαδρομή της παράταξης, αν μπορεί ποτέ μέσα από τη διχόνοια να επιτρέψουμε ή να επαναφέρουμε όσους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2012. Προσέξετε… Μόνο με ένα τρόπο μπορεί να χαθεί η εξουσία. Και δεν είναι για χάρη της εξουσίας. Είναι η προσφορά στην πατρίδα. Εάν επιτρέψουμε να επικρατήσει διχόνοια. Και ένα λέω, κανένας δεν έχει την πολυτέλεια. Κανένας που έχει υπηρετήσει, που έχει πιστέψει στις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης, ούτε το δικαίωμα ούτε τη δυνατότητα έχει να διασπάσει, να παρασύρει, να διχάσει για να χάσει, όχι ο Αβέρωφ αλλά ο τόπος», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να το επαναλάβω… Υπήρξα από τα ιδρυτικά στελέχη, από τα ιστορικά. Τώρα, την ώρα της αποχώρησης ένα σας παρακαλώ… Διαφυλάξετε την ενότητα της παράταξης, διαφυλάξετε το εύρος και το κύρος της παράταξης. Μια παράταξη που εβασίζετο σε αρχές και αξίες. Για αυτό και επεκράτησε. Για αυτό και επιβίωσε της όποιας πολεμικής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε σαφέστατα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις: «Θερμή παράκληση… Μην αντιπαρατεθείτε με στελέχη μας, με φίλους μας που πιθανόν να έχουν διατυπώσει κάποιες άλλες απόψεις, από την συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος. Επιχειρηματολογήστε, έχουμε παράδειγμα. Την απώλεια της προεδρίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, όχι γιατί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είχαν επιχειρήματα. Αλλά γιατί μέσα από την διχόνοια κατορθώσαμε δυστυχώς να επιτρέψουμε στους άλλους να φέρουν όσα έφεραν τελικά το 2012».

«Και τώρα, θερμή παράκληση…. Μην περιοριστείτε απλώς στο να επιχειρηματολογήσετε στους φίλους, ούτε και στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν είναι ο λαός. Δεν είναι οι πολίτες, οι πολίτες μας εμπιστεύονται το απέδειξαν. Συνεργασία ζητούμε με όσους και όσες, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτά που θα αφήσουμε για την Κύπρο του αύριο. Ένα όραμα που θα ολοκληρώσει τις όλες προσπάθειες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. «Μην επιτρέψετε να υπάρξει ανατροπή και αναστροφή. Σταθείτε δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σταθείτε δίπλα στην παράταξη. Και να είστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε και πάλι. Αρκεί να επικρατήσει η ενότητα. Όπως είπε και ο Αβέρωφ, όπως είπε και ο Γλαύκος Κληρίδης, ενωμένοι ποτέ νικημένοι», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

«Μέχρι τέλους για τη νίκη»

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δεν έχει κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, καμία πρόταση διακυβέρνησης, μόνο τη φιλοδοξία να φύγει ο Συναγερμός από την εξουσία. «Το πρόβλημά τους πάντα ήταν ένα και μόνο:

να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την εξουσία! Στην προσπάθειά τους αυτή δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και Δούρειους Ίππους!», είπε ο κ. Νεοφύτου. «Σας το λέω από τώρα ξεκάθαρα: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Την απάντηση σε αυτά τα ζητήματα την έδωσε ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης πριν από πολλά χρόνια. Και την επανέλαβε και ο Νίκος Αναστασιάδης πολλές φορές: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι κόμμα αρχών και αξιών. Για εμάς, ένα είναι το σχέδιο και κανένα άλλο. Μέχρι τέλους για τη νίκη. Ειδικά όταν μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε δώσει κάθε δημοκρατική ευκαιρία εντός του κόμματος. Σχέδια β αυτή η ιστορική παράταξη, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ!», ξεκαθάρισε ο κ. Νεοφύτου.

Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ανέφερε πως «η χώρα μας χρειάζεται ηρεμία και όχι συγκρούσεις. Η παράταξη χρειάζεται ενότητα και όχι εσωστρέφεια. Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να σηκώσει το βάρος της χώρας. Συναγερμός δεν είναι ο Αβέρωφ. Είμαστε όλοι εμείς». Τόνισε ότι «μόνο η συλλογική μας δράση εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας. Μαζί παλεύουμε. Μαζί κερδίζουμε. Μαζί κτίζουμε την Κύπρο της επόμενης μέρας. Με ενότητα. Για τη νίκη. Για να είμαστε πρωταγωνιστές και την επόμενη πενταετία».

«Είναι στο χέρι μας. Ενωμένοι, Ενωμένοι, Ενωμένοι, Ποτέ νικημένοι!», είπε, αντηχώντας τα λόγια του Γλαύκου Κληρίδη, που ακούστηκε στο βίντεο-αφιέρωμα που έπαιξε λίγα λεπτά πριν, να φωνάζει «ενωμένοι, ενωμένοι, ενωμένοι».

«Θα σταθούμε ανάχωμα»

Από την πλευρά του, ο Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, πως «είσαι εσύ που σεβάστηκες τη δημοκρατία, τους ανθρώπους και την ιστορία της παράταξης μας. Έθεσες την υποψηφιότητα σου στην κρίση του συνόλου των μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε μια ανοικτή και δημοκρατική διαδικασία, όπως ακριβώς θα μπορούσε να πράξει και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο στέλεχος μας. Ξέρω ακόμα, ότι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη κάνατε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλίσετε την ενότητα της παράταξης μας. Από σήμερα, η ενότητα της παράταξης μας είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας. Και ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα σταθούμε ανάχωμα, θα σταθούμε απέναντι σε κινήσεις και σχεδιασμούς που στόχο έχουν την παράκαμψη και αποδυνάμωση του Δημοκρατικού Συναγερμού».

«Αγαπητέ Αβέρωφ, είσαι έτοιμος. Είσαι έτοιμος να αναλάβεις το βαρύ φορτίο της ηγεσίας της πατρίδας μας. Είσαι έτοιμος να συνεχίσεις την προσπάθεια για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο αυτού του τόπου. Θα είσαι ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα όλων να δώσουν δύναμη και στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου, «όπως ακριβώς στηρίξαμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως πράξαμε σε κάθε μεγάλη δοκιμασία που ανέλαβε η ιστορική μας παράταξη. Θα σου δώσουμε τη δύναμη, και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)