Ποντάρει στην υπέρβαση και κυνηγά το plan a της για τις Προεδρικές η ΔΗΠΑ

Στο plan a της, δηλαδή την πρόταση που κατέθεσε ο Μάριος Καρογιάν ενώπιον του Συνεδρίου, για προώθηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επιμένει η ΔΗΠΑ, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε αναφέρει πως πρότασή του είναι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή, έστω, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, με έναν κοινό υποψήφιο, που να εγγυάται την εφαρμογή προγράμματος διακυβέρνησης επί συγκεκριμένων βασικών αξόνων. «Η πρόταση μας είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο και να δεσμευτούμε από κοινού, αδιαφορώντας για το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος, την εφαρμογή του στην πράξη», ανέφερε.

Παρόλο που αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα του όλου εγχειρήματος, στη ΔΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι πολιτικές υπερβάσεις, που βασίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, αποτελούν ένδειξη πολιτικά προηγμένων κοινωνιών και είναι όλο και πιο συχνές στην Ευρώπη σήμερα και είναι καιρός να επεξεργαστούμε την ιδέα αυτή και στην Κύπρο. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι όταν βρεθήκαμε υπό καθεστώς πίεσης, αποδείχθηκε, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ότι υπήρχε πνεύμα υπερκομματικής συνεργασίας και τώρα, υπό καθεστώς ηρεμίας, και με γνώμονα την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό, θα μπορούσαν να γίνουν ανάλογα βήματα.

Ρεαλιστικά αναγνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν όλα τα κόμματα στο ίδιο ανάχωμα ή να βρεθεί κοινό έδαφος για σημαντικά ζητήματα που να καλύπτει όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου, όμως φαίνεται πως θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ κομμάτων, ιδιαίτερα εάν κάποιες δυνάμεις βρεθούν προ αδιεξόδων.

Οι θεματικές ενότητες επί των οποίων η ΔΗΠΑ αναζητεί συγκλίσεις είναι, το Κυπριακό, η οικονομία, το φυσικό αέριο, το κράτος δικαίου, οι μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της καθημερινότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τα θέματα περιβάλλοντος και το μεταναστευτικό, χωρίς να περιορίζει τον διάλογο σε αυτά.

Πληροφορίες από τη ΔΗΠΑ αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος που θα έρθουν σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα κόμματα για να προωθήσουν την ιδέα τους (σημειώνεται ότι ήδη υπήρξε συνάντηση Μάριου Καρογιάν και Αβέρωφ Νεοφύτου), αλλά ο στόχος είναι σταδιακά να καθοριστούν συναντήσεις με όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο προεδρικό τους πρότζεκτ, έτσι ώστε να γίνει η κωδικοποίηση των σημείων συγκλίσεων μεταξύ τους. Ακολούθως, και αφού εντοπιστεί ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές, θα μπορούν να καταρτίσουν το προγραμματικό μανιφέστο και να ξεκινήσουν συζητήσεις ως προς το πρόσωπο. Αν και ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί η προσωπικότητα εκείνη που να εκφράζει μεγάλο αριθμό κομμάτων και τους ψηφοφόρους τους, στελέχη της ΔΗΠΑ θεωρούν, πάντως, ότι δεν είναι ακατόρθωτο, δεδομένου θα υπάρχει ήδη ευρεία προσυνεννόηση στα σημαντικότερα ζητήματα.

Αν και το πιθανότερο είναι πως κανένας δεν θα απορρίψει την ιδέα για συζήτηση, στην πράξη είναι αμφίβολο αν ο πολιτικός μας πολιτισμός βρίσκεται σε αυτό το σημείο και αν είναι αυτή η καταλληλότερη χρονική στιγμή για να προωθηθεί μια τέτοια πρόταση. Σε περίπτωση κατάρρευσης της ιδέας, όμως, η ΔΗΠΑ θα έχει κάνει την προεργασία της για το plan b, δηλαδή τη σύναψη άλλων, πιο παραδοσιακών συνεργασιών ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων