Το 60% προκρίνουν ανεξάρτητους-Τα θετικά που φέρνουν και το μεγάλο στοίχημα

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο έλειψε από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Προεδρικών στην Κύπρο, επιφυλάσσει η τρέχουσα προεκλογική περίοδος. Αυτό δεν είναι άλλο από την πρόθεση αρκετών προσωπικοτήτων, που κουβαλούν στις πλάτες τους επιτυχημένες καριέρες, ο κάθε ένας στον τομέα του, να διεκδικήσουν με ανεξάρτητες υποψηφιότητες την Προεδρία της Δημοκρατίας.  

Αυτό το καταγεγραμμένο γεγονός, συνοδεύεται και από μια δεύτερη διαπίστωση, που μπορεί ναι μεν να είναι πρόωρη, δεν παύει όμως από το να είναι υπαρκτή: Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες στη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER όταν κλήθηκαν να επιλέξουν ποιο πρόσωπο θα ψήφιζαν εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε Προεδρικές Εκλογές, κατονόμασαν ανεξάρτητα πρόσωπα, μη κομματικά ή τουλάχιστον πρόσωπα που δεν έλαβαν μέχρι στιγμής στήριξη από κάποιο κόμμα.

Ήδη έχουν καταθέσει τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες τους οι Αχιλλέας Δημητριάδη, του Γιώργος Κολοκασίδη και του Μάριος Ηλιάδη, καθώς επίσης και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Ανεξάρτητη είναι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, αν και για τη συγκεκριμένη, ο χρόνος θα δείξει εάν θα τύχει της στήριξης από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο. Την ίδια ώρα υπάρχει κατατεθειμένο το ενδιαφέρον της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, καθώς επίσης και του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη. Αμφότεροι αν και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση που να προϋποθέτει πως ετοιμάζουν κατάθεση υποψηφιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… φαινόμενο Νίκος, τα διλήμματα ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και η τελευταία λέξη του Αβέρωφ

Στη δημοσκόπηση του REPORTER, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή, όλοι οι πιο πάνω υποψήφιοι συγκεντρώνουν κοντά στο 60%, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη  βέβαια να απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Κι αυτό την ίδια ώρα που ανάμεσα στις πιθανές απαντήσεις, βρίσκονταν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων, εκ των οποίων οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστος Χρίστου έχουν ήδη εξαγγείλει τις υποψηφιότητες τους.

Πέραν όμως του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κινούνται σε ποσοστά μεταξύ του 7% και του 1%, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, στην παρούσα φάση, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, εάν κάποια από αυτές τις υποψηφιότητες θα ξεχωρίσει, όταν ολοκληρωθεί το παζλ όλων των υποψηφίων. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, για την ανάγκη στήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων, είναι και το ποσοστό που έλαβε η απάντηση, ««στήριξη από το κόμμα που ψηφίζω παραδοσιακά» στο ερώτημα, «ποιο θα είναι το κύριο κριτήριο στη βάση του οποίου θα επιλέξετε ποιον θα ψηφίσετε». Η συγκεκριμένη απάντηση έλαβε μόλις το 7% των ψήφων, την ίδια ώρα που απαντήσεις όπως «ικανότητα του υποψηφίου να κυβερνήσει», ή «προσωπικότητα και χαρίσματα υποψηφίου», έλαβαν 40% και 30% αντίστοιχα.

Αυτό ωστόσο που σημειώνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε κάθε εκλογικοί αναμέτρηση και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι πολίτες ή τουλάχιστον μια μερίδα των πολιτών που σήμερα δηλώνουν πως δεν θα στηρίξουν με κριτήριο τις υποδείξεις των κομμάτων που στηρίζουν παραδοσιακά, θα επιστρέψουν και σταδιακά, οι κομματικοί υποψήφιοι θα αρχίσουν να κερδίζουν και αντίστοιχα οι ανεξάρτητοι να χάνουν έδαφος.

Αναμφίβολα όμως, η παρουσία αρκετών αξιόλογων προσωπικοτήτων που διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητοι, αποτελεί συστατικό, που δίνει νέο χρώμα στην εκλογική διαδικασία και προσδίδει, όχι μόνο πλουραλισμό στις απόψεις αλλά ανοίγει τον δρόμο για να συζητηθούν ζητήματα, που αν οι υποψηφιότητες περιορίζονταν στις κομματικές θα έμπαιναν στο περιθώριο. Κακά τα ψέματα τα κόμματα θα απέφευγαν να μπουν στα βαθιά της διαφθοράς, εάν δεν είχαν απέναντι τους ανεξάρτητες υποψηφιότητες που έχουν ως βασικό πυλώνα το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, στον επικείμενο προεκλογικό, η συζήτηση για το Κυπριακό θα ήταν σε μια άλλη βάση, εάν δεν υπάρξουν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες που τάσσονται εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χρόνος, η ουσία κι ο στόχος-Πώς είδαν τα κόμματα τη δημοσκόπηση του REPORTER

Πάντως σε ότι αφορά τα ποσοστά των ανεξάρτητων που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής επίσημα την υποψηφιότητα τους Ξεχωρίζουν τα ποσοστά του Αχιλλέα Δημητριάδη και της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, αφού αμφότεροι λαμβάνουν από 6% και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει την ανεξαρτησία της δικής του υποψηφιότητας, δηλώνει ενθαρρυμένος από το συγκεκριμένο ποσοστό. Κάτι που ισχύει, τόσο για τον κ. Δημητριάδη όσο και για τους υπόλοιπους ανεξάρτητους υποψήφιους, είναι πως η δυναμική τους θα αυξομειωθεί αναλόγως και των αποφάσεων των κομμάτων.

Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που η βάση του ΑΚΕΛ δεν ικανοποιηθεί από την επιλογή που θα γίνει από την ηγεσία, τότε να στραφεί προς τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τον Γιώργο Κολοκασίδη, με το ΔΗΚΟ και σε μεγάλο βαθμό με την ΕΔΕΚ. Αν δηλαδή τα δύο κόμματα κάνουν τέτοια επιλογή που δεν θα ικανοποιεί τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα ακροατήρια τους στο Κυπριακό, να στραφούν προς την υποψηφιότητα Κολοκασίδη, που έχει ξεκάθαρες απόψεις για το θέμα.

Το σίγουρο, όπως διαβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, είναι πως οι υποψηφιότητες τους θα παραμείνουν στο τραπέζι μέχρι τέλους, αφού πιστεύουν πως έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να πείσουν τους πολίτες πως μπορούν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Επίσης σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα προσφέρουν πολλά στον προεκλογικό διάλογο, πράγμα που έλειψε στο παρελθόν. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι και αν θα πείσουν, τόσο για την ικανότητα όσο και για τις προθέσεις τους, τους ακροατές τους για να κάνουν το βήμα που μέχρι σήμερα δεν τόλμησαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REPORTER: 

 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Μαραθώνια, χωρίς σημαντικά προβλήματα η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ΤΑ-Όλα όσα έγιναν
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς